Θέλετε το παιδί σας να γίνει σαν τον Μπιλ Γκέιτς; Ορίστε τι ΔΕΝ έκαναν οι γονείς του

Θέλετε το παιδί σας να γίνει σαν τον Μπιλ Γκέιτς; Ορίστε τι ΔΕΝ έκαναν οι γονείς του
epa02184533 Microsoft founder Bill Gates (L) and his father Bill Gates Sr (R), are seen during a question and answer session entitled "Bill Gates: A conversation with my father", for his father's new book 'Showing Up For Life, Thoughts on the Gifts of a Lifetime' at the 92street in New York, New York, USA, on 02 June 2010. EPA/JASON SZENES
Οι αντισυμβατικές μέθοδοι των γονέων του ιδρυτή της Microsoft.

Θέλετε να μεγαλώσετε τον επόμενο Bill Gates; Μπείτε στην ουρά. Η διαμόρφωση ενός δισεκατομυριούχου, θρύλου της τεχνολογίας πολλών δισεκατομμυρίων είναι πραγματικά ένα άπιαστο όνειρο, αλλά είναι αυτονόητο ότι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι επιτυχημένα.

Ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί η βάση για αυτή την επιτυχία, ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο. Οι ψυχολογικές μελέτες και τα βιβλία γονικής μέριμνας είναι μερικές μόνο από τις πηγές που χρησιμοποιούμαι για καθοδήγηση, αλλά θα ήμασταν αμελείς αν αγνοούσαμε τον πλούτο της σοφίας που έχουν να προσφέρουν οι ίδιοι οι γονείς του Μπιλ Γκέιτς.

Ο Γουίλιαμ Γκέιτς ο πρεσβύτερος και η δυστυχώς αποθανούσα σύζυγός του Μαίρη, υιοθέτησαν μερικές αντισυμβατικές μεθόδους γονικής μέριμνας που ξεκάθαρα βοήθησαν να αναπτυχθεί το μεγαλείο του γιου τους.

Δεν περιόριζαν την ανεξαρτησία του

Ο Gates ως παιδί είχε δίψα για ανεξαρτησία και οι γονείς του έδωσαν ελευθερία – πολλή ελευθερία- να κάνει αυτό που ήθελε. Ως δεκατριάχρονος, ο Γκέιτς περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα περάσει από το σπίτι και επίσης πολλές φορες δεν κοιμόταν σπίτι του για να αφιερωθεί στην τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με συνέντευξη του πατέρα του Γκέιτς στην Wall Street Journal.

Δεν του επέτρεψαν να τα παρατήσει  στα πράγματα στα οποία δεν ήταν καλός

Ο Γκέιτς ήταν ταλαντούχος σε πολλά πράγματα, αλλά οι γονείς του τον παραίνεσαν να ασχοληθεί με δραστηριότητες στις οποίες δεν ήταν καλός, όπως το κολύμπι και το ποδόσφαιρο. Τον ενθάρρυναν επίσης να κάνει  μαθήματα μουσικής (ο Γκέιτς προσπάθησε να μάθει τρομπόνι, αλλά είχε ελάχιστη επιτυχία, σύμφωνα με τον πατέρα του).

Μπορεί να φανεί περίεργο να πιέζετε τα παιδιά σας να κάνουν δραστηριότητες στις οποίες δεν δείχνουν πως υπερέχουν. (Ως γονείς, είναι φυσικό να προστατεύουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας). Αλλά οι γονείς του Γκέιτς το αντιμετώπισαν με άλλο τρόπο: Η προσπάθεια νέων πραγμάτων επέτρεψε στο γιο τους να καλλιεργήσει έναν τρόπο σκέψης με επίκεντρο την ανάπτυξη και να μάθει τη σημασία της αποτυχίας.

Δεν τον ανάγκαζαν να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους

Οι γονείς του Μπιλ Γκέιτς δεν περίμεναν ότι ο γιος τους θα γίνει δισεκατομμυριούχος, αλλά περίμεναν ότι θα τελειώσει το κολλέγιο.

Οι προσδοκίες [της Μαίρη] και οι δικιές μου ήταν πολύ συνηθισμένες προσδοκίες για ανθρώπους που έχουν παιδιά στο κολέγιο – ότι θα πάρουν πτυχίο “, δήλωσε ο πατέρας Gates.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το πόσο ανησύχησαν όταν ο Μπιλ τους είπε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ. Ο πατέρας του τόνισε πως ήταν δύσκολο να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση του γιού τους, αλλά τελικά το έκαναν.

Δεν ξεχνούσαν πόσο σημαντική είναι η κοινότητα

Οι γονείς του Γκέιτς ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στις φιλανθρωπίες και προσπάθησαν να ενσταλάξουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και στα παιδιά τους.

«Η Μαίρη πίστευε σθεναρά σε μια ιδέα από το «Κατά Λουκά»:« Σε όσους έχουν δοθεί πολλά, πολλά αναμένονται », είπε ο Γκέιτς ο πρεσβύτερος. Αυτές οι αξίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις φιλανθρωπικές προσπάθειες του Μπιλ.

Είναι καθήκον κάθε γονέα να είναι εκεί για τα παιδιά του

Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους γονείς του Gates, αλλά όλα μπορούν να συνοψιστούν στο παρακάτω: Εάν θέλετε τα παιδιά σας να είναι επιτυχημένα, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε εκεί.

Όπως έγραψε ο Γουίλιαμ  Γκέιτς στο βιβλίο του: «Υπάρχει ένα μάθημα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια ως πατέρας, δικηγόρος, ακτιβιστής και πολίτης που ελπίζω να μεταφέρω σε αυτές τις σελίδες. Είναι απλά αυτό: Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη ζωή μαζί και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.»