Εναλλακτικές λύσεις για το backstop προτείνει ο Τζόνσον στον Τουσκ

Εναλλακτικές λύσεις για το backstop προτείνει ο Τζόνσον στον Τουσκ
epa07735613 Boris Johnson leaves the Conservative Party headquarters after being announced as the new Conservative party leader at an event in central London 23 July 2019. Boris Johnson defeated Jeremy Hunt to become the new British Conservative party leader winning 92,153 votes to Jeremy Hunt's 46,656. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας την αφαίρεση του backstop από τη συμφωνία που κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τερέζα Μέι.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα -το αποκαλούμενο backstop- με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ΕΕ με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι. Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να εξευρεθεί μια διευθέτηση και ότι αυτό αποτελεί την «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.

«Το ΗΒ και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι «εναλλακτικές διευθετήσεις» μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Κατά συνέπεια: προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσον το δυνατόν ευρύτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης» των δύο πλευρών, προστίθεται στην επιστολή.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το backstop είναι «μη βιώσιμο» επειδή είναι «αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με την εθνική κυριαρχία του ΗΒ», όμως ο ίδιος δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα. «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα πράξει το ίδιο», σημειώνει.

Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ αν δεν βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Τζόνσον-Βαράντκαρ

Τη διαφωνία τους σε σχέση με την επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τη Δευτέρα τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες επέμειναν στις προϋπάρχουσες θέσεις τους. Ο Τζόνσον είπε ότι η σημερινή συμφωνία για το Brexit δεν θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το backstop πρέπει να αντικατασταθεί από μια εναλλακτική λύση ενώ ο Βαράντκαρ επανέλαβε τη θέση των Βρυξελλών πως δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή, που επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών και να έχουν και άλλα δικαιώματα, δεν θα επηρεαστεί από την κατάργηση του κανόνα περί ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου και να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι θέλει μια συμφωνία με την ΕΕ, μόνο όμως αν αποσυρθεί το λεγόμενο backstop, η δικλείδα ασφαλείας που είχε διαπραγματευτεί η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, για να αποφύγει τα σκληρά σύνορα.