Υπό πίεση τα ομόλογα Σ. Αραβίας και Aramco

Υπό πίεση τα ομόλογα Σ. Αραβίας και Aramco
epa01393814 A gas flame is seen in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. A top executive at Saudi Aramco said that the company's plans are on track for its Khurais project south of Riyadh which puts put 1.2 million barrels per day (bpd), Gulf Daily News reported. A statement said the project is valued at $10 billion and would be on time giving another major boost to capacity from the Khursaniyah oil field. The processing facility will handle oil from the Abu Jifan and Mazalij fields, as well as Khurais. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να αποκαταστήσει τα επίπεδα παραγωγής της η Aramco, τα ομόλογα του πετρελαϊκού κολοσσού, αλλά και τα κρατικά ομόλογα της Σαουδικής Αραβίας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών.

Η τιμή των ομολόγων λήξης 2049 της Aramco υποχώρησε κατά 3 σεντ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου. Σε χαμηλά ενός μηνός κινούνται και οι τιμές των δεκαετών και 30ετών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να ακολουθούν αντιστοίχως την ανιούσα.

Οι επιθέσεις των drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αφαίρεσαν το ήμισυ της παραγωγικής δυνατότητας της Aramco, δηλαδή 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ποσότητα, που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας προσφοράς, είναι μεγαλύτερη από την αθροιστική απώλεια που είχαν τον Αύγουστο του 1990 το Κουβέιτ και το Ιράκ, μετά την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο γειτονικό κράτος. Είναι επίσης μεγαλύτερη από εκείνη, που βίωσε το Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου δεν θα ομαλοποιηθεί σύντομα

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Ριάντ παρουσιάζουν πάντως ελαφρά ανάκαμψη μετά την πτώση τους την Δευτέρα και την Κυριακή (ημέρα κατά την οποία μένουν ανοιχτές οι αγορές της Μέσης Ανατολής).