Η Fed αιφνιδίασε τους πάντες και μείωσε τα επιτόκια

Η Fed αιφνιδίασε τους πάντες και μείωσε τα επιτόκια
epa03995553 (FILE) A file photograph dated 22 January 2008 showing The US Federal Reserve building in Washington, DC USA. The Federal Reserve announced on 18 December 2013 that it will taper its latest round of economic stimulus, known as quantitative easing, by about 10 billion USD per month. Beginning in January the Fed will buy mortgage-backed securities at a pace of 35 billion dollars rather than 40 billion dollars and will buy longer-term Treasury securities at a pace of 40 billion dollars per month rather than 45 billion dollars per month. EPA/MATTHEW CAVANAUGH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπροστά στον κίνδυνο της αμερικανικής οικονομίας από την επιδημία του κορωνοϊού, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες.

Στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των HΠΑ, σε μια έκτακτη παρέμβαση για τη στήριξη των αγορών.

«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Fed επισημαίνει επίσης ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.