Οι τέσσερις ελληνικές εταιρείες που βρέθηκαν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης

Οι τέσσερις ελληνικές εταιρείες που βρέθηκαν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης
Photo: pixabay.com
Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν από τους Financial Times στη λίστα FT 1000 με τις 1.000 εταιρείες με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στη νέα λίστα FT 1000 tvn Financial Times, με τις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης.

Την καλύτερη θέση, 204η στη γενική κατάταξη πήρε η Watt&Volt και ακολουθεί η Novastar, η μοναδική ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στον κατάλογο, με θέση 475η στην γενική κατάταξη, 89η στις εταιρείες τεχνολογίας και 2η στις ελληνικές εταιρείες. Διακρίθηκαν επίσης η Μπαλλιάν Τεχνική στην 773η θέση της γενικής κατάταξης και από τον κλάδο των καλλυντικών η Creamteam στην 965η θέση. Η αξιολόγηση για το 2020 έγινε με βάση τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων των εταιρειών μεταξύ του 2015 και του 2018 ενώ οι υποψήφιες εταιρείες ήταν δεκάδες χιλιάδες.

Η Watt&Volt, με ρυθμό ανάπτυξης 106,2%, έσοδα το 2018 164 εκατ. ευρώ από 18,72 εκατ. ευρώ το 2015 και 234 εργαζόμενους, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παρόχους στην Ελλάδα παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Στην κατάταξη που δημοσιεύει το Χρηματιστήριο Ενέργειας κάθε μήνα με τα μερίδια των προμηθευτών η Watt&Volt βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με μερίδιο 2,64%, κάτω από την Elpedison με 4,64%, την Ήρων με 5,19%, τη Μυτιληναίος με 5,62% και τη ΔΕΗ με 71,44% και ΔΕΗ ΠΚΥ με 0,57%. Χάρη στις συνεχείς επενδύσεις της σε καινοτόμες τεχνολογίες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, απολαμβάνει ηγετική θέση στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και τις λύσεις ενεργειακής απόδοσης με τεχνολογία Ιnternet Of Things (IoT) στην Ελλάδα.

Η Novastar, που ιδρύθηκε στην κορύφωση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, το 2015, εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 66,5%, με κύκλο εργασιών 29,04 εκατ. ευρώ το 2018 από 6,3 εκατ. ευρώ το 2015. Διαθέτει 10 άτομα προσωπικό και δραστηριοποιείται στη διανομή και διάθεση προϊόντων τεχνολογίας όπως η Apple, CAT, Samsung, LG, Sony, Huawei Xiaomi, Microsoft, GoPro. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα των κινητών τηλεφώνων Blackview, Cubot, Energizer και των Elari gadget και το πελατολόγιο της απαρτίζεται από 1.200 καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και 100 e-shops σε όλη την Ελλάδα που αυτοεξυπηρετούνται από ένα ψηφιακό κατάστημα Β2Β. Αναπτύξει συνεργασίες με κατασκευαστές και εταιρείες χονδρικού εμπορίου σε πολλά μέρη του κόσμου από την Ευρώπη μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Hong Kong, τη Σιγκαπούρη και την ευρύτερη περιοχή της  Ασίας.

Η Μπαλλιάν Τεχνική, με ανάπτυξη 47%, κύκλο εργασιών 29,5 εκατ. ευρώ το 2018 από 9,26 εκατ. ευρώ το 2015, απασχολεί 62 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών για πελάτες του ιδιωτικού τομέα. Ιδρύθηκε από τον Παύλο Μπαλλιάν το 1970 παρέχοντας υπηρεσίες μελέτης, κατασκευής και τεχνικού συμβούλου αλλά από το 2000, με τη σύμπραξη των Θάνου Μπαλλιάν και Λουκιανού Τικτόπουλου, έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στη βιομηχανία, το εμπόριο, τον τουρισμό, αλλά και στην κατασκευή γραφείων, κατοικιών, ειδικών έργων κ.α.. Εκτός Ελλάδος, δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο πελατών μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Μποδοσάκη κ.α..

Η Creamteam, με έδρα την Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε την λειτουργία της ως Ε.Π.Ε. το  έτος 2000 δραστηριοποιούμενη στους κλάδους εμπορίας ειδών χονδρικής οικιακής χρήσης, εποχιακών ειδών, παιχνιδιών και αξεσουάρ αλλά από το 2010 δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο των καλλυντικών. Αναπτύσσεται με ρυθμό 39,4%, με κύκλο εργασιών 11,68 εκατ. ευρώ το 2018 από 4,3 εκατ. ευρώ το 2015 και 156 εργαζόμενους. Είναι καθετοποιημένη διαθέτοντας παραγωγική μονάδα στον τομέα του μακιγιάζ, κρεμικών προϊόντων, αρωμάτων και βερνικιών ενώ παράλληλα διαθέτει δικό της δίκτυο λανικής πώλησης με τα καταστήματα Dust + Cream. Δραστηροποιείται επίσης στην χονδρική πώληση καλλυντικών, στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για αλυσίδες του λιανεμπορίου και σχεδιαστών.