Το QE ανέκοψε την πτώση των μετοχών – Mεγάλη άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο

Το QE ανέκοψε την πτώση των μετοχών – Mεγάλη άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με άνοδο άνω του 8% κινείται ο Γενικός Δείκτης, που επανέρχεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων μετά και την παρέμβαση της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στις 11:30 καταγράφει κέρδη 8,55% στις 530,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,48 εκατ. ευρώ. Άνοδο 6,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.250,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,14% στις 308,52 μονάδες.

Άμεση η ανταπόκριση και της ελληνικής αγοράς, με ράλι στα ομόλογα και ενδεικτική την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κατά 160 μονάδες βάσης, στο 2,27%.

Άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν επτά ετών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης καθώς τα νέα δραστικά μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν νέες ελπίδες για την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υγειονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 10:15 ώρα Ελλάδας.

Η ΕΚΤ ακολούθησε το παράδειγμα κεντρικών τραπεζών σε Ιαπωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα στήριξης προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ουσιαστική παύση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά την άνοδο των μετοχών των τραπεζών και των εταιριών πετρελαίου και αερίου, οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής υποχώρησαν κατά 3% λόγω των ανησυχιών για πλήρη κατάρρευση του κλάδου. Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι η αεροπορική βιομηχανία ίσως να μην επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια εάν η πανδημία κρατήσει για μεγάλο διάστημα.