Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πρωτόγνωρη η κρίση, αλλά θα τα καταφέρουμε

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πρωτόγνωρη η κρίση, αλλά θα τα καταφέρουμε
Ο πρόεδρος της εταιρίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλάει στο συνέδριο του Economist με θέμα: "Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε. Ζωτικές ερωτήσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα" στην Αθήνα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κρίση λόγω της πανδημίας του Covid -19 αναφέρθηκε ο ο επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος σε conference call για τα αποτελέσματα του 2019. «Χωρίς αμφιβολία το 2020 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και ,όπως όλοι, αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητες. Ωστόσο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και διαχειριζόμαστε την κρίση. Περάσαμε ως διοίκηση αρκετά τεστ, όπως κλειστές τράπεζες και κρίσεις τιμών, όμως τις ξεπεράσαμε και βγήκαμε ισχυρότεροι. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα ξανακαταφέρουμε» δήλωσε.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την ανησυχία του για την κρίση του κορωνοϊού, καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν πρόκληση για όλο τον κόσμο και είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Στην εταιρεία από το ξέσπασμα της κρίσης δημιουργήθηκε ειδική ομάδα για την εκτίμηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού ενώ υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές υγείας. Αναπτύχθηκε business continuity plan που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξεκάθαρα πρωτόκολλα εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας, αποτροπή ταξιδιών, τηλεργασία σε ποσοστό 80% των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας, παροχή εξοπλισμού υγείας στο προσωπικό, ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους υψηλού ρίσκου και αποφυγή περιοχών υψηλού ρίσκου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι και οι τρεις τομείς δραστηριότητας (μεταλλουργία, EPC, ενέργεια) έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα η διαφοροποίηση να προσφέρει σταθερότητα για την εταιρεία.

«Παράλληλα ο ισχυρός ισολογισμός, ο χαμηλός δανεισμός και το ισχυρό cash flow προσφέρουν ανθεκτικότητα σε μια ταραγμένη εποχή» πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος. Ωστόσο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι έχουν τεθεί σε παύση όλες οι επενδύσεις που σχεδιάζονται πλην εκείνων των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή, δηλαδή πλην της νέας μονάδας φυσικού αερίου. Αντίθετα για το νέο εργοστάσιο της αλουμίνας, ακόμη δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση και το πρότζεκτ μπαίνει σε παύση.

«Πρόκειται για ένα έργο που μας αρέσει πολύ στη διοίκηση και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να αλλάξουμε την απόφαση» ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μείωση στις πωλήσεις αλουμινίου ή αλουμίνας παρά μόνο γεωγραφικές ανακατατάξεις καθώς οι πελάτες της Β. Ιταλίας έχουν επιβραδύνει και έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις σε Έλληνες πελάτες που καλύπτουν το κενό. «Δουλεύουμε σε πλήρη δυναμικότητα και χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην παραγωγή» τόνισε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθώς είναι διεθνής δραστηριότητα με διαφοροποιημένη παρουσία σε αρκετά σημεία του κόσμου.

Για τον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι στην Ιταλία η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε 7% ωστόσο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου μείωση. Εξάλλου ο τομέας του φυσικού αερίου επωφελείται από τις μειωμένες τιμές και εκτιμάται ότι το 2020 θα εξοικονομηθούν 99 εκατ. ευρώ σε κόστος καυσίμου. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε μάλιστα ότι είναι λάθος η εκτίμηση ότι όλες οι ενεργειακές εταιρείες πλήττονται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.