Ποιοι είναι οι όροι ασφαλείας σε καταστήματα και γραφεία

Ποιοι είναι οι όροι ασφαλείας σε καταστήματα και γραφεία
Κόσμος ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020. Σε ισχύ τέθηκε στις 6 το πρωί η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ποιους χώρους γίνεται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικού προσώπου. Αυστηρή τήρηση των όρων σε ό,τι αφορά την είσοδο ανθρώπων σε καταστήματα ζητά η κυβέρνηση.

Στα δεδομένα που αλλάζουν διαρκώς απέδωσε τις αλλαγές που υπήρξαν αναφορικά με τη χρήση μάσκας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως σημείωσε η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ (στα τμήματα διαχείρισης μη τυποποιημένων τροφίμων), χώρους εστίασης, χώρους διαχείρισης μη τυποποημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) και σε όσους εργάζονται σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς). Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ιατρεία κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Αντίθετα, η χρήση μάσκας από τους πολίτες θα είναι υποχρεωτική μόνο σε μέσα μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες και νοσοκομεία και όχι στα καταστήματα, για τα οποία υπάρχει «σύσταση» χρήσης της.
Στα γραφεία ισχύει όριο ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ δυο εργαζόμενων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, που μετείχε στην ενημέρωση, επεσήμανε ότι οι εταιρείες που θα λειτουργήσουν πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα και κυρίως αυτά που αφορούν τις αποστάσεις και τον αριθμό των προσώπων που θα βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο κάθε κατάστημα. Τα κομμωτήρια μπορούν να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση πάνω από 2 μέτρα μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Όπως είπε από την πλευρά του ο Σ. Τσιόδρας αν τηρήσουμε τα μέτρα τις επόμενες 15 ημέρες και συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως «δυνητικοί φορείς» θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς της νόσου. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις. Η κατάσταση θα παρακολουθείται και αν χρειαστεί θα γίνει παρέμβαση», σημείωσε.

Αναφορικά με τον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής δήλωσε ότι σημαντικός είναι ο δείκτης R που σήμερα είναι πολύ κάτω από το 1. Σημαντική είναι και η διατήρηση της επάρκειας κλινών στο ΕΣΥ. Για τα κλιματιστικά σημείωσε ότι είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να μην υπάρχει ανακύκλωση του αέρα. Για τις οικιακές μονάδες η αλλαγή φίλτρου πρέπει να γίνεται από άνθρωπο που φορά μάσκα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει το άνοιγμα σχολείων ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια στα μικρά παιδιά. Για το εάν μεταδίδεται η νόσος από μικρά παιδιά είπε ότι γερμανική μελέτη δείχνει ότι το ιικό φορτίο στις μικρές ηλικίες είναι ανάλογο αυτών στις μεγάλες. Σημείωσε ότι η Γερμανία έχει οκτώ φορές παραπάνω θανάτους από την Ελλάδα. Καταφέραμε το ακατόρθωτο, είμαστε σε καλό επίπεδο με βάση τα «σκληρά δεδομένα». Ο πληθυσμός παιδιών κινδυνεύει λιγότερο, ενώ η διαδικασία επιτρέπει στα παιδιά να μην πάνε σχολείο αν μένουν σε σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι με ευπαθείς ομάδες.