Γιάννης Γεωργακέλλος (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): «Σε περιόδους κρίσης η εταιρική επικοινωνία αποκτά μεγαλύτερη αξία»

Γιάννης Γεωργακέλλος (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): «Σε περιόδους κρίσης η εταιρική επικοινωνία αποκτά μεγαλύτερη αξία»
Οι απώλειες από την «κρύα αγορά», η κατανάλωση στο σπίτι και η φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ιδιαιτερότητα της κατάστασης και η βίαιη αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του COVID-19, επηρέασε άμεσα τον τρόπο λειτουργίας ακόμη και των πιο μεγάλων εταιρειών, οι οποίες διέθεταν μεν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, δεν ήταν όμως προετοιμασμένες για μια πανδημική κρίση με τόσο τεράστιες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Καθώς ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι όποιες προβλέψεις για την πορεία των εθνικών οικονομιών – κατ’ επέκταση και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές- δεν μπορούν να βασιστούν σε ασφαλή δεδομένα. Ολόκληροι κλάδοι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους, να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ήταν από τις εταιρείες που επέδειξαν ωριμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια τόσο των καταναλωτών, όσο και των εργαζομένων, ενώ προσάρμοσε τον τρόπο λειτουργίας των εργοστασίων της έτσι, ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση, αλλά και να προστατεύσει τους ανθρώπους της.

Με τη βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής της κουλτούρας, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που στήριξαν έμπρακτα όσους βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, προβαίνοντας σε δωρεά 100.000 μασκών  στο Υπουργείο Υγείας, στη διάθεση υγειονομικού υλικού στους εργάτες καθαριότητας 6 Δήμων, καθώς και ατομικών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού ΙΟΛΗ στα νοσοκομεία αναφοράς.

Αναμφίβολα, η επόμενη μέρα θα είναι κρίσιμη για όλους και ιδιαίτερα για έναν κλάδο, όπως αυτός της μπύρας, που έχασε εντελώς την κατανάλωση στην «κρύα αγορά». Τα κλειστά, καφέ, μπαρ και εστιατόρια, σε συνδυασμό με την ακύρωση των μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, βάζουν τους επαγγελματίες του κλάδου σε σκέψη.

Ο Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μιλά στο Fortune Greece για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, την αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές και φυσικά για τον τρόπο που η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας διαχειρίζεται το φαινόμενο της πανδημίας.

Πώς αναπροσάρμοσε τη στρατηγική της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με στόχο να διασφαλίσει τόσο τη λειτουργικότητά της όσο και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της;

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είχαμε πάντα ως βασικότερη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των ανθρώπων μας. Κινηθήκαμε γρήγορα και υπεύθυνα, με πλήρη συμμόρφωση στις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των προμηθευτών και των πελατών μας. Ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε στο μέγιστο τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία της επιχείρησης σε ό,τι αφορά το προσωπικό γραφείων και τις πωλήσεις, ενώ σε επίπεδο παραγωγής και διακίνησης αναπροσαρμόσαμε τη λειτουργία των εργοστασίων στο ελάχιστο δυνατό προσωπικό ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση.

Μείναμε και εργαστήκαμε από το σπίτι σε ποσοστό άνω του 85%, κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια να μείνουμε ασφαλείς εφαρμόζοντας από τις επόμενες ημέρες σύστημα κυλιόμενης εργασίας ώστε να μειωθεί στα ασφαλή επιτρεπτά όρια η ταυτόχρονη παρουσία των ανθρώπων μας στις εγκαταστάσεις μας. Η μερική επιστροφή μας θα συνοδευθεί, φυσικά, από την απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προσωπική υγιεινή, τη χρήση προστατευτικών μασκών και γαντιών όπου απαιτείται, ξεκάθαρους κανόνες και αντίστοιχη σήμανση για την τήρηση αποστάσεων σε γραφεία και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και την εφαρμογή συστήματος έγκαιρης αναφοράς και διαχείρισης πιθανών ύποπτων κρουσμάτων.

Πώς αποτιμώνται οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά της μπύρας και κατ’ επέκταση στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία;

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων καταπολέμησής της είναι ιδιαίτερα έντονες στην αγορά της μπύρας. Με δεδομένο ότι η εστίαση και η φιλοξενία παραμένουν σε αυτή τη φάση κλειστές και θα επανέλθουν στη συνέχεια με αρκετούς περιορισμούς, «χάσαμε» εντελώς αυτό που ονομάζουμε «κρύα αγορά», δηλαδή την επιτόπια κατανάλωση μπύρας σε μπαρ, εστιατόρια κλπ. Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή του χρόνου που παραδοσιακά αποτελεί μια από τις καλύτερες περιόδους για τις πωλήσεις μας.

Για τη ζυθοποιία στην Ελλάδα η αγορά αυτή εκτιμάται πως αποτελεί πάνω από το 65% του συνόλου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία που αποτελεί και τον μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου. Κάποιες επιπτώσεις προσπαθούμε ακόμα να τις αποτιμήσουμε και να τις ερμηνεύσουμε, όπως για παράδειγμα να δούμε ποιες καταναλωτικές συνθήκες θα αλλάξουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και τι θα σημάνει αυτό για την κατανάλωση της μπύρας. Τέλος, στις απώλειες που μετρά η αγορά θα πρέπει να προστεθεί και το παρατεταμένο «lockdown» σε μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παραδοσιακά δημιουργούν σημαντικές αφορμές για κατανάλωση μπύρας. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον.

Σε τι επίπεδα διαμορφώθηκε η κατανάλωση στο σπίτι, ποιοι κωδικοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ζήτηση; Θεωρείτε ότι ο Έλληνας, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και ανοίξουν τα μαγαζιά της εστίασης, θα καταναλώνει έξω την αγαπημένη του μπύρα ή θα επιλέξει να την πιει στο σπίτι;

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η απόλαυση της μπύρας είναι συνδυασμένη με την καλή διάθεση και την παρέα. Και η έλλειψη αυτών τους προηγούμενους δύο μήνες  επηρέασε αρνητικά και την κατανάλωση της μπύρας στο σπίτι. Όλοι οι κωδικοί μας επηρεάστηκαν λιγότερο ή περισσότερο. Αναλογικά, την καλύτερη επίδοση κατέγραψαν οι κωδικοί του κουτιού, καθώς αυτή είναι η συσκευασία που προτιμάται στα σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα των οποίων η λειτουργία δεν σταμάτησε. Αντίθετα ουσιαστικά εξανεμίστηκαν οι πωλήσεις του βαρελιού καθώς τα καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ριζική μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε σίγουρα αλλαγή στις συμπεριφορές ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας. Μακροπρόθεσμα, πάντως, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ειδικά την Ελλάδα, χωρίς μπαρ, café και εστιατόρια και γενικά χωρίς όλη αυτή την κουλτούρα του «έξω».

Είστε άνθρωπος που έχει περάσει από διάφορες θέσεις ευθύνης στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία όπως αυτές του Marketing Manager (στις Ελληνικές Μάρκες αλλά και σε Innovations, Media & Sponsorships) και παλαιότερα του Trade Marketing Manager και πλέον βρίσκεστε επικεφαλής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων. Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ότι εκπροσωπείτε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται κανείς μιας τέτοιας έκτασης επικοινωνιακή κρίση;

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση που ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε είναι γενικευμένη και δεν θα την χαρακτήριζα ως επικοινωνιακή. Η σωστή επικοινωνία ουσιαστικά αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο για την αντιμετώπισή της. Χαρακτηριστικό αυτής της κατεύθυνσης αποτελεί το παράδειγμα της χώρας μας στη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αφού πρώτα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, η συστηματική ενημέρωση του κόσμου και η αποτελεσματική επικοινωνία των μέτρων αποτέλεσαν κατά τη γνώμη μου σημαντικό συστατικό της επιτυχούς αντιμετώπισης.

Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης η επικοινωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ουσία και αξία, πάντα έχοντας στο μυαλό κάποια βασικά: να μιλάμε ξεκάθαρα, με διαφάνεια και με τη σωστή συχνότητα. Σε επίπεδο εταιρείας κληθήκαμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους μας για τη διαχείριση μίας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης σε ένα περιβάλλον γενικευμένου άγχους, απογοήτευσης και σύγχυσης. Να τους ενημερώσουμε, να τους εμψυχώσουμε, να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους και να κρατήσουμε την οικογένεια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ενωμένη ακόμα και αν παραπάνω από το 85% των εργαζομένων εργαζόταν απομακρυσμένα. Ταυτόχρονα, να δηλώσουμε «παρών» ως εγγυητές της οικονομικής συνέχειας της χώρας και να διαδραματίσουμε όχι μόνο τον παραγωγικό αλλά κυρίως τον κοινωνικό μας ρόλο. Να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε με τις πρακτικές μας. Επιπλέον, να απευθυνθούμε πρακτικά στους συνεργάτες μας και να διαφυλάξουμε μαζί τους την αλυσίδα αξίας που μας κρατά ενωμένους. Να αποτελέσουμε ενεργό μέρος του συνόλου όταν το σύνολο συζητά και αναζητά τρόπους για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και τη μείωση των επιπτώσεων της στην κοινωνία.

Θεωρείτε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε αυτό που ονομάζουμε crisis management, ώστε να επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά σε έκτακτες καταστάσεις, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορωνοϊό;

Οι βασικές αρχές και η εμπειρία σε διαχείριση κρίσεων σίγουρα αποτελούν το σημείο εκκίνησης. Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω ότι υπάρχει εταιρεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με ένα έτοιμο σενάριο στο συρτάρι για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης. Γιατί δεν μιλάμε για ένα μονοσήμαντο γεγονός, αλλά για μία πολυπαραγοντική, γενικευμένη κρίση: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, παρατεταμένο lockdown και επιστροφή η οποία γίνεται σε υγειονομικά επισφαλείς συνθήκες, τα οποία, παράλληλα, οδήγησαν σε μειωμένη ζήτηση, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κατάρρευση ολόκληρων παραγωγικών τομέων και προσωρινή, τουλάχιστον, ύφεση μεγαλύτερη κι από αυτή των πλέον δύσκολων χρόνων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι συνθήκες και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συλλέγουμε και να αξιολογούμε τα δεδομένα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, να επεξεργαζόμαστε πολλαπλά σενάρια και να εφαρμόζουμε σχέδια διαχείρισης ανάλογα με τις εξελίξεις. Εκεί που σίγουρα είμασταν πιο έτοιμοι, μιλώντας σε επίπεδο εταιρείας, ήταν σε επίπεδο εφαρμογής κανόνων υγείας και ασφάλειας, όπου έχουμε εξαιρετικά ανεπτυγμένα πρωτόκολλα, στην ταχύτατη υιοθέτηση πρακτικών τηλεργασίας και βέβαια στη διασφάλιση της παραγωγικής μας δραστηριότητας. Και μην ξεχνάμε πως εδώ δεν βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ταχύτητας αλλά σε έναν Μαραθώνιο, έναν αγώνα που χρειάζεται μεγάλη αντοχή και ψυχικές δυνάμεις.

Πόσο έχει παρεισφρήσει στην κουλτούρα των ελληνικών επιχειρήσεων η λογική του Doing Well by Doing Good; Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προέβη σε δωρεά 100.000 μασκών στο υπουργείο Υγείας. Ποια η σκέψη πίσω από αυτή την κίνηση;

Θεωρώ ότι στις μέρες μας η βιώσιμη ανάπτυξη οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής λειτουργίας μιας επιχείρησης. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αυτό μεταφράζεται σε μια στρατηγική μέσα από την οποία επενδύουμε στην ασφάλεια των ανθρώπων μας, στην προοπτική των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και όχι μόνο, και σε μείωση του αποτυπώματός μας στο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε το τελευταίο διάστημα ήταν για εμάς, όχι μόνο έκφραση αλληλεγγύης και συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια, αλλά και εκπλήρωση του κοινωνικού ρόλου μας στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αφορά την κοινωνία συνολικά. Με αυτό το σκεπτικό δωρίσαμε 100.000 μάσκες  στο Υπουργείο Υγείας, συνεργαστήκαμε με την ΚΕΔΕ μέσω της μπύρας ΑΛΦΑ για να διαθέσουμε υγειονομικό υλικό στους εργάτες καθαριότητας 6 Δήμων και διαθέσαμε ατομικά μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού ΙΟΛΗ στα νοσοκομεία αναφοράς για κατανάλωση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εν ώρα καθήκοντος. Το σημαντικό είναι να εμπνευστούμε, επιχειρήσεις, κράτος και κοινωνία από τις πολλές και καλές πρακτικές της τελευταίας περιόδου για να αντιμετωπίσουμε τα εξίσου επείγοντα ζητούμενα της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και τη διαρκή απειλή της κλιματικής κρίσης τα οποία καλό είναι να μην επισκιάζονται από τη συγκύρια.