Νovartis: Στο πλευρό του Έλληνα ασθενή στη μάχη κατά του Covid-19

Νovartis: Στο πλευρό του Έλληνα ασθενή στη μάχη κατά του Covid-19
Το αίσθημα ευθύνης, η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και το μεγάλο «στοίχημα» της απρόσκοπτης πρόσβασης στο φάρμακο.

H κοινωνία σήμερα ζητά από τις επιχειρήσεις να προσφέρουν περισσότερα σε σε περιόδους κρίσης, παρά σε περιόδους ευηµερίας. Επιβάλλεται να είναι δίπλα στον άνθρωπο – καταναλωτή δίνοντάς του την αίσθηση ότι οποιαδήποτε κρίση είναι για να ξεπερνιέται από κοινού.

Με το ξέσπασµα του κορωνοϊού ένας από τους κλάδους που βρέθηκαν στην πρώτη γραµµή αντιµετώπισης της πανδηµίας ήταν αυτός του φαρµάκου, µε αρκετές φαρµακοβιοµηχανίες να επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά και να ξεπερνούν, µε τις πρωτοβουλίες τους, ακόµη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η Novartis Hellas, είναι µια από αυτές τις εταιρείες που µε αίσθηµα ευθύνης, συνεχίζουν να συµβάλλουν στη µεγάλη και συντονισµένη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Εθνικό Σύστηµα Υγείας για την αντιµετώπιση της πανδηµίας Covid-19.

Εγκαινιάζοντας το πρόγραµµα «Δωρεάν παράδοση κατ’ οίκον» εξασφάλισε τη φαρµακευτική αγωγή 5.500 ασθενών µε σοβαρά χρόνια νοσήµατα, οι οποίοι ανήκαν στις ευάλωτες οµάδες, και παρέµειναν στο σπίτι δίχως όµως να αποκλειστούν από τη θεραπευτική αγωγή τους η οποία, δυστυχώς, δε διατίθεται από ιδιωτικά φαρµακεία.

Το πιο σηµαντικό είναι ότι η Novartis Hellas, χάρη στη σωστή οργάνωση και την έγκαιρη κινητοποίηση, απέφυγε προβλήµατα στην εφοδιαστική αλυσίδα και έτσι δεν παρατηρήθηκε καµία έλλειψη φαρµάκων στην αγορά.

Αξιοποιώντας δε πόρους του Ταµείου Απόκρισης στον COVID-19 που έχει συσταθεί από την ελβετικών συµφερόντων µητρική, η ελληνική θυγατρική σε συνεργασία µε το συντονιστικό τµήµα του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε αγορά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισµού που θα καλύψουν ανάγκες των δηµόσιων νοσοκοµείων αναφοράς, και του Ινστιτούτου Παστέρ.

Τρεις κλίνες ΜΕΘ µε τον απαραίτητο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισµό για την υποστήριξη και παρακολούθηση των ασθενών σε δηµόσια νοσοκοµεία, 5 οθόνες για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών στο Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων, προσφορά 4.000 ιατρικών µασκών και γαντιών µιας χρήσης για το προσωπικό των φαρµακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και η δωρεά τεχνολογικού εξοπλισµού προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για την υποστήριξη της τηλε-εργασίας των εργαζοµένων του, είναι ο απολογισµός των δράσεων στις οποίες έχει προβεί µέχρι στιγµής η διοίκηση της Novartis Hellas.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι δράσεις του νέου τµήµατος Holistic Care, που εστιάζει στην Πρωτοβάθµια Περίθαλψη και προάγει τη θεραπευτική συµµαχία των επαγγελµατιών υγείας προς όφελος των ασθενών µε χρόνια νοσήµατα. Εν µέσω της πανδηµίας του COVID-19, η επικοινωνία εξ αποστάσεως µεταξύ ασθενών και ιατρών έγινε πιο αναγκαία από ποτέ µε την φαρµακευτική να αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και να αξιολογεί την ανάπτυξη καινούργιων ψηφιακών λύσεων που θα έχουν και µακροπρόθεσµο όφελος για τους ασθενείς, µε απώτερο στόχο την προάσπιση της δηµόσιας υγείας.

Προτεραιότητα όµως θεωρείται και η υγεία των εργαζοµένων για την οποία η Novartis µεριµνά εξίσου, επιστρατεύοντας τα ψηφιακά εργαλεία τηλεργασίας. Συγκεκριµένα, εφοδίασε όλα τα εταιρικά κινητά και ipads µε ειδική εφαρµογή, που παρέχει συµβουλές σε θέµατα άσκησης, διατροφής, πνευµατικής και ψυχολογικής ισορροπίας καθώς και 50 δωρεάν συνεδρίες coaching. Παράλληλα επέκτεινε και στις οικογένειές των εργαζοµένων τη δωρεάν πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρµες εκπαίδευσης Coursera και Κhan Academy. Η εταιρεία δεσµεύτηκε επίσης να µην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της πανδηµίας. Επίσης οι άνθρωποι της Novartis Hellas είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν εθελοντικά τις προσπάθειες, συνεισφέροντας ένα συµβολικό ποσό από τη µισθοδοσία τους, ενώ η εταιρεία θα διπλασιάσει το ποσό που συγκεντρώθηκε.

Global Impact

Με παρουσία και στις πέντε Ηπείρους, η Novartis κατατάσσεται σταθερά µεταξύ των εταιρειών µε τη µεγαλύτερη επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη στον κόσµο, ενώ συνεργάζεται µε περισσότερα από 300 παγκοσµίως διακεκριµένα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα και ειδικευµένες εταιρείες βιοτεχνολογίας ώστε να αναπτύσσει καινοτόµα προϊόντα, να αποκτά υπερσύγχρονη τεχνογνωσία και να ανταλλάσσει πολύτιµη επιστηµονική γνώση.

Στη µάχη κατά του κορωνοϊού ήταν µεταξύ των φαρµακευτικών που ένωσαν τις δυνάµεις τους µε το Ίδρυµα Bill & Melinda Gates, προκειµένου από κοινού να συµβάλλουν στην ανεύρεση λύσεων στην πανδηµία. Πεποίθηση της διοίκησης είναι ότι, πέρα από τις επιµέρους συνεισφορές των εταιρειών, η συλλογική δράση είναι καθοριστικής σηµασίας και θα διασφαλίσει ότι οι πολλά υποσχόµενες µελέτες για εµβόλια, φάρµακα και διαγνωστικές µεθόδους θα επεκταθούν προκειµένου να είναι σύντοµα διαθέσιµες στους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την πανδηµία.

Οι δράσεις της Novartis

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι καθήκον µας να υποστηρίξουµε όλους τους αρµόδιους φορείς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς, αναδείκνύοντας την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Εκτός από την άµεση, πρακτική συνεισφορά στην πρώτη γραµµή αυτής της µάχης, µε προσφορά αναγκαίου ιατρικού εξοπλισµού, προστατεύουµε τους εργαζόµενούς µας µε εργαλεία τηλεργασίας και φροντίζουµε τις ευάλωτες οµάδες ασθενών ώστε να έχουν αδιάκοπη και ασφαλή πρόσβαση στις θεραπείες τους» αναφέρει η
Susanne Kohout, Country President & Managing Director Novartis Hellas. Παράλληλα, τονίζει πως η γνωστή φαρµακοβιοµηχανία αξιοποιεί τη δύναµη της επιστηµονικής καινοτοµίας και της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων, συνεχίζοντας την πραγµάτωση της αποστολής της να βοηθάει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και µε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο Στάθης Λιβανός, Oncology Division General Manager Novartis Hellas, υπενθυµίζει πως, σε διεθνές επίπεδο, ο πολυεθνικός κολοσσός, έχει λάβει µέτρα για την αντιµετώπιση των επειγουσών αναγκών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. «Πρόσφατα ανακοινώσαµε ότι έχουµε προχωρήσει σε κλινικές µελέτες Φάσης ΙΙΙ για τη θεραπεία των σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών και της πνευµονίας που προκαλεί η νόσος σε δύο εγκεκριµένες θεραπείες για σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Τέλος, µεριµνούµε αδιαλείπτως για τη συνεχή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρµάκων ώστε να συνεχιστεί η οµαλή διεξαγωγή των πάνω από 500 κλινικών µελετών µας παγκοσµίως».

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Sandoz Greece, Κώστας Ξεΐνης από την αρχή της πανδηµικής κρίσης, η εταιρεία αποφάσισε να κρατήσει σταθερές διεθνώς τις τιµές µιας οµάδας απαραίτητων γενόσηµων φαρµάκων που θα µπορούσαν να συµβάλλουν στη θεραπεία περιπτώσεων κορωνοϊού. Παράλληλα ανακοίνωσε τη δωρεά έως και 130 εκατ. δόσεων υδροξυχλωροκίνης υποστηρίζοντας σε όλο τον κόσµο την τεράστια προσπάθεια της επιστηµονικής κοινότητας.​

* To άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του αφιερώματος “The Coronavirus Economy”