Έρχεται το «Elevate Greece»: Το επίσημο μητρώο για startups στην Ελλάδα

Έρχεται το «Elevate Greece»: Το επίσημο μητρώο για startups στην Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Κεντρικό μέρος αυτού του προγράμματος με την επωνυμία Elevate Greece θα είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενός δυναμικού εργαλείου για τις ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.

Η επιλογή αυτή – που θα υποστηρίζεται και από μια δέσμη ισχυρών κινήτρων σε αρκετούς κρίσιμους τομείς όπως η χρηματοδότηση, η φορολογία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά των εργαζομένων κ.α – θα συνδυάζεται με τη παρέμβαση της δημιουργίας (μέσω ΣΔΙΤ) της Πολιτείας Καινοτομίας στο χώρο της παλαιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης -κεντρικό πρόσωπο των οποίων είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας– δίνουν μια κεντρική κατεύθυνση για το που μπορεί να οδηγηθεί τα επόμενα χρόνια η «βαριά βιομηχανία» της Γνώσης.

Ακολουθεί η αναφορά του κ. Δήμα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου:

Η δεύτερη πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Είναι η πλατφόρμα «Elevate Greece». Αυτή είναι μία πρωτοβουλία την οποία τη συζητούσαμε με τα μέλη του οικοσυστήματος εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε ότι το ελληνικό κράτος θέλει να νομοθετήσει κάποιες πολιτικές, κάποια ευεργετήματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, πόσες είναι, σε ποιους τομείς είναι, με τι ασχολούνται, τι τζίρο έχουν, πόσους ανθρώπους απασχολούν και ο ορισμός για τις νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είναι κάτι το οποίο προβλημάτισε μόνο την ελληνική κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δυσκολευτεί.

Τι κάναμε; Δεν ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό. Αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι μελετήσαμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπου είδαμε ότι πολλές χώρες είχαν προχωρήσει στη δημιουργία ενός μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων. Πράγμα το οποίο κάνουμε και εμείς.

Τι σκοπό έχει το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, το Elevate Greece; Είναι πρώτον, η επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος, άρα εκτός από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι και τα adventure capital funds, οι επιταχυντές, οι θερμοκοιτίδες, ακόμα και οι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Θα βοηθήσει επίσης στη μεταξύ τους δικτύωση, στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η πλατφόρμα, η πύλη εισόδου θα είναι σε δύο γλώσσες σε πρώτη φάση.

Θα παρακολουθούμε την πορεία τους με βάση κρίσιμους συγκεκριμένους δείκτες. Θα δημιουργήσουμε τη βάση δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

H πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επιπλέον επενδύσεις και μέσω αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε στοχευμένα εργαλεία για να τα βοηθήσουμε, όπως αυτό το οποίο είπε πριν με την επιστρεπτέα ενίσχυση ο Υφυπουργός ο κύριος Τσακίρης, το οποίο θεωρούμε ότι θα είναι μια ουσιαστική ανάσα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Άρα, όποια επιχείρηση μπει στο μητρώο αυτό, θα λογίζεται πλέον και βάσει του νόμου, νεοφυής επιχείρηση. Αυτό είναι όσον αφορά το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.