Βασίλης Στιβακτάκης (OSeven): «Σύντομα, η Ελλάδα θα είναι πρότυπο λύσεων τηλεματικής στον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως»

Βασίλης Στιβακτάκης (OSeven): «Σύντομα, η Ελλάδα θα είναι πρότυπο λύσεων τηλεματικής στον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως»
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η επέκταση σε 30 αγορές, ο νέος γύρος χρηματοδότησης για την εταιρεία, η τηλεματική και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η συμμετοχή στη λίστα 40under40 2020.

Η Oseven είναι το «δεξί χέρι» των ασφαλιστικών εταιρειών σε ότι αφορά στην παροχή των κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, ώστε οι δεύτερες να είναι σε θέση να καταγράφουν την οδηγική συμπεριφορά των πελατών τους και να μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική.

Η καινοτομία της έγκειται στο ότι για την περισυλλογή των δεδομένων, έχει αξιοποιήσει τους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης (Machine Learning), αλλά και σχήματα επιβράβευσης ασφαλούς συμπεριφοράς.

Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση, η οποία έχει στο ενεργητικό της εμπορικές συμφωνίες με κορυφαίες Ασφαλιστικές, Leasing και Ridesharing εταιρείες σε 20 χώρες. Μάλιστα ο Βασίλης Στιβακτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Oseven είναι μεταξύ των επιχειρηματιών που βρίσκονται στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune.

Αυτό το διάστημα η εταιρεία του βρίσκεται, όπως μας αποκαλύπτει, στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός μεγάλου γύρου χρηματοδότησης για την ισχυροποίηση της διεθνούς παρουσίας της με τη συμμετοχή top-tier funds και στρατηγικών επενδυτών με ηγετική παρουσία στους κλάδους και τις αγορές, στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται.

Παράλληλα με τη διεθνή επέκταση, η OSeven εξελίσσει τα προϊόντα της, δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ συγχρόνως προετοιμάζεται για την εποχή των connected cars με καινοτόμα προϊόντα σε συνεργασία με κορυφαία brands της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο οικονομικός στόχος που έχει τεθεί για το 2020 αφορά σε διπλασιασμό του κύκλου εργασιών και ενίσχυση του υφιστάμενου πελατολογίου.

Ο κ. Στιβακτάκης μιλά στο Fortune Greece για τα άμεσα σχέδια της Oseven, αναφέρεται στον κορωνοϊό και πώς αυτός επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας της δικής του εταιρείας, ενώ σχολιάζει την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ χαμηλά στη βαθμίδα της οδηγικής ασφάλειας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Κύριε Στιβακτάκη, σε τι επίπεδα φτάνει η χρηματοδότηση που έχετε λάβει όλα αυτά τα χρόνια, πώς αξιοποιήθηκε και ποια τα επόμενα βήματα;

Η εταιρεία έχει λάβει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση άνω των 7 εκατ. δολαρίων, για τη δημιουργία μίας ομάδας κορυφαίων επιστημόνων και την υλοποίηση καινοτόμων και ολοκληρωμένων προϊόντων τηλεματικής. Επίσης, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διεθνή αγορά, έχοντας R&D συνεργασία με τον Καθηγητή Γ. Γιαννή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ιδρυτή του NTUA/NRSO (Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας), το οποίο έχει αναγνωριστεί ως νούμερο δύο στην Ευρώπη και νούμερο έξι σε όλο τον κόσμο για τη συνεισφορά του στον κλάδο της οδικής ασφάλειας και της ανάλυσης οδηγικής συμπεριφοράς. Η OSeven έχει επιβεβαιώσει την αξιοπιστία των μοντέλων αξιολόγησης οδηγικής συμπεριφοράς με δεδομένα ατυχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, και έχοντας πλέον παρουσία σε 20 χώρες, επεκτείνεται σε περισσότερες από 30 μέσα στους επόμενους 12 μήνες με τη στήριξη της Endeavor του κορυφαίου δικτύου επιχειρηματικότητας παγκοσμίως. Θα έλεγα ότι η ένταξη μας στην Endeavor το 2018 αποτέλεσε ορόσημο καθώς επιτάχυνε θεαματικά τη διεθνή μας επέκταση αλλά και την είσοδο νέων επενδυτών προστιθέμενης αξίας.

Για το 2020 προβλέπετε διπλασιασμό του κύκλου εργασιών. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

Εν μέσω κορωνοϊού, καταφέραμε να συνάψουμε σημαντικές συμφωνίες με ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία αναδεικνύοντας τη δυναμική μας, καθώς επίσης και την ανάγκη της προσαρμογής του ασφαλιστικού κλάδου στη νέα πραγματικότητα, ώστε να προσφέρει πλήρως ψηφιακά, ευέλικτα, πιο δίκαια, χαμηλού κόστους προϊόντα με γνώμονα την ασφάλεια του πελάτη, τα οποία κρίνονται πιο επιτακτικά από ποτέ. Επομένως, ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών θα είναι αποτέλεσμα των εσόδων από τις νέες συμφωνίες, καθώς και από τα υφιστάμενα έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και εισέρχονται πλέον σε πλήρη εμπορική φάση.

Σε τι επίπεδα κινήθηκαν τα τροχαία την περίοδο της πανδημίας;

Στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων, παρατηρήθηκε μείωση της κυκλοφορίας έως 75%, με αποτέλεσμα και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Με βάση τα δεδομένα από την Τροχαία Αττικής, τα οποία ήταν τα μόνα διαθέσιμα έως τώρα για τη συγκεκριμένη περίοδο, τα τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό ή/και θάνατο μειώθηκαν κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Θεωρείτε ότι οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι όσον αφορά στην οδηγική τους συμπεριφορά;

Η Ελλάδα κατατάσσεται συστηματικά στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην οδική ασφάλεια. Συγκεκριμένα, το 2018 κατέλαβε την 22η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 64 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 49. Όμως, την τελευταία δεκαετία έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση, καθώς το 2019 έχει καταγραφεί μείωση 44% των θανάτων και 63% των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, σε σχέση με το 2010 το οποίο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην οικονομική κρίση, περιορίζοντας αισθητά την κυκλοφορία στους δρόμους. Η οδική ασφάλεια όμως, πέρα από τη βελτίωση των υποδομών και των οχημάτων, προϋποθέτει τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς, η οποία έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές. Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως πάνω από 1,35 εκατομμύρια θάνατοι και 50 εκατομμύρια σοβαροί τραυματισμοί λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Το 90% οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, με τη χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης να αποτελεί σήμερα τη Νο1 αιτία θανάτου σε νεαρές ηλικίες 18-29 ετών.

Η ανύψωση της οδηγικής συνείδησης απαιτεί αξιόπιστα τεχνικά και επιστημονικά εργαλεία, διαδικασίες εκπαίδευσης και παροχή κινήτρων προς τους οδηγούς. Στην OSeven πιστεύουμε ότι η τηλεματική αποτελεί το βασικό μέσο για την άμεση και αποτελεσματική βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων που θα συμβάλει ουσιαστικά μεταξύ άλλων στην αποφόρτιση των ΜΕΘ και νοσοκομείων, ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, σε αυτήν την προσπάθεια να έχουμε αρωγό την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές.

«Ο σκοπός της εφαρμογής δεν είναι τιμωρητικός, αλλά αντιθέτως δίνει, κίνητρο στους οδηγούς να οδηγούν καλύτερα» έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Βάσει των δεδομένων που συλλέγετε έχετε δει στην πράξη βελτίωση;

Βάσει των δεδομένων των εφαρμογών της OSeven, μπορεί να επιτευχθεί μέση βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς κατά 15%, η οποία μπορεί να φτάσει και το 65% για τους οδηγούς με χαμηλή βαθμολογία οι οποίοι διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των ατυχημάτων κατά 30%.

Με ποιες ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζεστε στην Ελλάδα; Υπάρχει στα σκαριά κάποια νέα συνεργασία που να αφορά την ελληνική αγορά;

Η OSeven έχει υπογράψει συμφωνίες με ηγετικά ασφαλιστικά brands όπως είναι η Interamerican (εφαρμογή Smart Drive) και η ERGO (εφαρμογή ERGO Drive&Win), ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν τρεις νέες σημαντικές συνεργασίες που θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία της εταιρείας στην εγχώρια αγορά. Σύντομα, η Ελλάδα θα αποτελεί πρότυπο εφαρμογής και αξιοποίησης τεχνολογικών λύσεων τηλεματικής στον ασφαλιστικό κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πρόγραμμα ασφάλισης επιβατικών αυτοκινήτων «Smart Drive», η τιμολόγηση των παρεχόμενων καλύψεων συνδέεται µε την οδηγική συμπεριφορά του ασφαλισμένου µέσω ειδικής εφαρμογής που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου ή οδηγού του οχήματος που ενδιαφέρεται για το εν λόγω ασφαλιστικό πρόγραμμα. Τι γίνεται με το κομμάτι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών;

Για την OSeven η προστασία και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών είναι θεμελιώδης προτεραιότητα. Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους Ασφάλειας Δεδομένων.

Η λύση της OSeven έχει αξιολογηθεί επιτυχώς από κορυφαίες πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, από εξειδικευμένους συμβούλους και από τις Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σε όλες τις εφαρμογές που αναπτύσσουμε για ασφαλιστικές εταιρείες, δεν έχουμε καμία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (για την OSeven κάθε χρήστης είναι ένας κωδικός) και με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται το επίπεδο ασφάλειας.

Πόσο εξωστρεφής θα λέγατε ότι είναι η Oseven;

Είμαστε μια κατ’ εξοχήν εξωστρεφής τεχνολογική εταιρεία, έχοντας συνάψει εμπορικές συμφωνίες με κορυφαίες Ασφαλιστικές, Leasing και Ridesharing εταιρείες σε 20 χώρες στην Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή/Αφρική, ΝΑ Ασία, Λατινική Αμερική και Ρωσία. Μέσω των συμφωνιών αυτών, ασφαλιστικά προϊόντα με βάση την τεχνολογία της ΟSeven, θα μπορούν να πωλούνται σύντομα σε περισσότερους από δέκα εκατομμύρια χρήστες, αριθμός 300% αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες τους επόμενους 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση σημαντικών πιλοτικών έργων που υλοποιεί αυτήν την περίοδο σε Ινδία, Αυστραλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό, Ινδονησία κ.α.

Ήσασταν μεταξύ των επιχειρηματιών που συμπεριελήφθησαν στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Αποτελεί μια σημαντική προσωπική και εταιρική αναγνώριση αλλά και τιμητική διάκριση που συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση και επικοινωνία του οράματος της OSeven στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τον τρόπο λειτουργίας της δικής σας επιχείρησης και ποια είναι τα tips παραγωγικότητας που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας ώστε να μπορούν να αυξήσουν την απόδοσή τους, ακόμη και σε καραντίνα;

Πρακτικά δεν επηρεαστήκαμε από τον κορωνοϊό, καθώς τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Business Continuity Plan και η ομάδα μας από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ήταν πλήρως λειτουργική, δουλεύοντας με ασφάλεια από το σπίτι. Η πλατφόρμα της OSeven έχοντας αναπτυχθεί πάνω στους κορυφαίους παρόχους cloud computing (Microsoft Azure, Amazon) ήταν και είναι συνεχώς διαθέσιμη στους πελάτες της παρέχοντας μέγιστη αξιοπιστία και ασφάλεια. Εν μέσω πανδημίας, συνεχίσαμε στοχευμένα, υπογράφοντας νέες συνεργασίες, αντλώντας χρηματοδοτικά κεφάλαια και δημιουργώντας νέα καινοτόμα προϊόντα. Μέσα από αυτή την κρίση η εταιρεία βγαίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο επιχειρηματία ή σε ένα στέλεχος μιας εταιρείας που θέλει να ξεκινήσει τώρα τη δική του διαδρομή;

Η συμβουλή/quote του Jack Ma (ιδρυτής Alibaba) είναι αντιπροσωπευτική: Never give up. Today is hard, tomorrow will be worse but the day after tomorrow will be sunshine.

Τα tips του Βασίλη Στιβακτάκη για αύξηση της παραγωγικότητάς:

– Focus σε αυτό που θέλω και σε αυτά που καθιστούν το όραμα μου μοναδικό και εφικτό.

– Συνεχής μέτρηση της αποδοτικότητας σε ότι έχει απόλυτη σημασία, θέτοντας μετρήσιμους και εφικτούς στόχους.

– Γρήγορη αναθεώρηση στόχων και μεθόδων βάσει αποτελεσμάτων, όπου απαιτείται.

– Κανόνας 80/20. Καθορισμός και υλοποίηση του 20% των tasks που επιφέρουν το 80% του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

– Κατάρτιση Advisors. Έχω την τιμή να περιβάλλομαι από ιδιαίτερα ικανούς και έμπειρους Mentors/Advisors, οι οποίοι με βοηθούν να λαμβάνω ορθές αποφάσεις και να προλαμβάνω πιθανά λάθη.

– Αυξημένη διορατικότητα για το μέλλον της εταιρείας, με ένα ικανό Runway (βιωσιμότητα εταιρείας με βάση το cash in the bank) τουλάχιστον 24 μηνών, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις και όχι υπό την πίεση του χρόνου ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο, το οποίο κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο.