Tα εμπορικά κέντρα της Lamda ανοίγουν την πόρτα τους στο Χρηματιστήριο

Tα εμπορικά κέντρα της Lamda ανοίγουν την πόρτα τους στο Χρηματιστήριο
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει την εισαγωγή της Lamda Malls στο ΧΑ εντός του 2021.

Στην εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 προσανατολίζεται η διοίκηση της Lamda Development.

Στόχος είναι να «ξεκλειδωθεί» η κρυμμένη αξία των τριών υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της εταιρείας, τα οποία καταγράφουν ετήσιο τζίρο 700 εκατ. ευρώ και προσφέρουν απόδοση 7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές, η συνολική εμπορική αξία του The Mall Athens, του Golden Hall και του Mediterranean Cosmos ανέρχεται σήμερα σε περίπου 665 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι είναι εφικτό αυτή να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ακόμα μεγαλύτερο όφελος από μια πιθανή δημόσια εγγραφή.

Την Τετάρτη, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η διοίκηση της Lamda Development εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποκομίσει ρευστότητα της τάξεως των 400 – 500 εκατ. ευρώ, από την εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls, όπου σημειωτέον συμμετέχει με ποσοστό 31,7% και η Varde Partners, αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, που έχει επίσης το πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ.

Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την μερική χρηματοδότηση της κατασκευής των εμπορικών κέντρων που έχουν προβλεφθεί στο Ελληνικό, όπως επίσης και για επιστροφή κεφαλαίου ή διανομή μερισμάτων στους υφιστάμενους μετόχους της Lamda Development.

Το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που προβλέπονται για το Ελληνικό, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο της χώρας, προσφέροντας εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 75.000 – 85.000 τ.μ. Πρόκειται για το ακίνητο που θα βρίσκεται στην Λ. Βουλιαγμένης. Το έτερο κέντρο θα είναι αρκετά μικρότερο και θα βρίσκεται στην πλευρά του Αγίου Κοσμά, όπου θα λειτουργεί και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής