Νέες επαφές Άγκυρας- Ουάσιγκτον για τη Λιβύη

Νέες επαφές Άγκυρας- Ουάσιγκτον για τη Λιβύη
epa07994096 President Donald Trump (R) looks to Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) as a reporter asks a question at a press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 13 November 2019. The visit comes one month after Turkey's invasion into northern Syria against the Kurds and on the first day of public impeachment hearings. EPA/MIKE THEILER / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προ ημερών δηλώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Τουρκία στο ζήτημα της Λιβύης.

Οι απαραίτητες συνθήκες για μία βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς και η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των αμερικανοτουρκικών διαπραγματεύσεων, λίγες ημέρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως ΗΠΑ και Τουρκία είναι έτοιμες να συνεργαστούν επί τούτου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν στις 23 Ιουνίου, για μία σειρά ζητημάτων- από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη έως την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, στη συζήτηση των δύο αξιωματούχων «τονίστηκε ότι πρέπει να στηριχθούν οι νόμιμοι και αξιόπιστοι παράγοντες προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική λύση στη Λιβύη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», αφήνοντας να εννοηθεί τον αποκλεισμό του ηγέτη των στρατιωτικών δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προ ημερών δηλώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Τουρκία στο ζήτημα της Λιβύης. «Λάβαμε οδηγίες να εργαστούμε από κοινού» με τους Αμερικανούς ομολόγους μας «κάτι το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την σταθερότητα στην περιοχή και το μέλλον της Λιβύης» είπε ο Τσαβούσογλου. «Θα θέλαμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τα πεδία συνεργασίας μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία παραμένει ο κυριότερος σύμμαχος του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται στη Λιβύη.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη τουρκική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης αφότου άρχισε η έφοδος, τον Απρίλιο του 2019, των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, με σκοπό να καταληφθεί η πόλη. Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) όμως απέτυχε και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη ΚΕΣ, χάρη στην αυξημένη τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, μπόρεσαν να απωθήσουν τους άνδρες του στρατάρχη Χάφταρ από πρακτικά όλη τη βορειοδυτική Λιβύη.