Χρήστος Νικολούδης: Πώς στήθηκε το Elevate Greece και πώς θα «ανυψώσει» τις ελληνικές startups

Χρήστος Νικολούδης: Πώς στήθηκε το Elevate Greece και πώς θα «ανυψώσει» τις ελληνικές startups
Η πλατφόρμα Elevate Greece είναι στον αέρα και η ανταπόκριση του εγχώριου start up οικοσυστήματος είναι πρωτοφανής.

Δέκα μέρες έχουν περάσει από το επίσημο λανσάρισμα του Elevate Greece, της πλατφόρμας που αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και τα μηνύματα από την αγορά είναι ενθαρρυντικά, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 500.

Αυτό που, ωστόσο, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση προκειμένου να κατανοήσει και να μιλήσει τη «γλώσσα» των νεοφυών επιχειρήσεων επέλεξε για στρατηγικό συνεργάτη της την Mantis Business Innovation, μια εξίσου νεοφυή επιχείρηση, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Χρήστος Νικολούδης.

Η Mantis ανέλαβε ουσιαστικά όλο το στήσιμο της πλατφόρμας και την χαρτογράφηση της εγχώριας startup σκηνής από το μηδέν. Ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό που όμως εκπονήθηκε χωρίς απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και η εντύπωση που άφησε είναι άκρως θετική. Ειδικότερα, η Mantis είναι ο συνεργάτης κάθε ιδιωτικού ή δημόσιου οργανισμού που θέλει να αναπτύξει εσωτερικά ή εξωτερικά προγράμματα καινοτομίας και να βρει τις κατάλληλες startup εταιρείες που θα τον βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Η εταιρεία, έχοντας αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την διαχείριση ευρείας κλίμακας προτάσεων καινοτομίας, το Mantis IMS (Innovation Management Software), έχει βρει ανταπόκριση στην ελληνική και διεθνή αγορά. Παράλληλα έχει αναλάβει τη δημιουργία προγραμμάτων καινοτομίας και χρηματοδότησης startup εταιρειών, καθώς και την ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης για την παρακολούθηση αυτών μέσω της χρήσης εξειδικευμένων data analytics. Αυτή τη στιγμή στους κόλπους της απασχολούνται 11 άτομα στους τομείς της ανάπτυξης συστημάτων αξιολόγησης, της πληροφορικής και του μάρκετινγκ.

Για την εμπειρία της συνεργασίας του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη χρηστικότητα της πλατφόρμας Elevate Greece, αλλά και για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μιλά αποκλειστικά στο Fortune Greece, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mantis, Χρήστος Νικολούδης.

Χρήστο, για ποιο λόγο πιστεύεις η κυβέρνηση έδωσε την υλοποίηση ενός project υψίστης σημασίας σε μια startup όπως η Mantis;

Πρωτοπόροι άνθρωποι, πίστεψαν στις υπηρεσίες και ικανότητες μιας ελληνικής startup και εμπιστεύτηκαν αυτό που οι ίδιοι είναι αρμόδιοι να διοικήσουν: τους τομείς έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε αυτούς που απευθύνθηκαν (δεν ήμασταν οι μόνοι) έδωσαν τεκμηριωμένες απαντήσεις και δομημένες διαδικασίες για την ανάπτυξη του έργου. Τρίτον γιατί οι ελληνικές startups δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με πολύ μεγαλύτερες εταιρείες ή ξένες startups. Από όσους ιδρυτές γνωρίζω στο startup community, βλέπω ικανότατους ανθρώπους με πολύ υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο που έχουν θυσιάσει πολλά για να δουν το προϊόν τους να πετυχαίνει. Η κυβέρνηση αν βλέπει κάποια χρησιμότητα σε αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν και μπορεί να τα αξιοποιήσει, δεν πρέπει να δώσει το δικαίωμα της συνεργασίας; Εμείς είχαμε τη τύχη να μας δοθεί αυτό το δικαίωμα.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό όταν σου ανατέθηκε η πλατφόρμα του Elevate Greece, δεδομένου ότι παράλληλα έπρεπε να γίνει και η χαρτογράφηση της startup επιχειρηματικής σκηνής για την οποία διαθέταμε ελάχιστα στοιχεία.

Όλη η ομάδα της Mantis Business Innovation χάρηκε πολύ. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι είναι ίσως το σημαντικότερο έργο για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να καταθέσουμε μια δομημένη πρόταση. Μετά την πρώτη σκέψη ακολούθησαν σκληροί μήνες δουλειάς από όλη την ομάδα. Μπορώ να πω ότι ταυτίστηκαν με το Elevate Greece και έβγαλαν όλοι τον καλύτερο τους εαυτό. Ήταν δύσκολο να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θα γίνει η χαρτογράφηση, ποια θα είναι τα κριτήρια ένταξης και αλλά πολλά τεχνικά θέματα. Είχαμε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, ασχολήθηκαν ενεργά και ήταν οδηγοί στην υλοποίηση του έργου από την πλευρά του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και της Γενικής Γραμματείας του. Στο τέλος βγήκε ένα αποτέλεσμα, beta έκδοση του Elevate Greece.

Πάνω σε τι είδους τεχνολογία βασιστήκατε και για τι τάξεως επένδυση μιλάμε;

Το έργο ήταν πολυδιάστατο. Ξεκίνησε με μελετητικά όπως τη χαρτογράφηση βέλτιστων πρακτικών από τις υπόλοιπες χώρες και την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για αντίστοιχα συστήματα αξιολόγησης νεοφυών επιχειρήσεων. Συνέχισε με την ανάπτυξη των συστημάτων αξιολόγησης με τη χρήση αλγοριθμικών μοντέλων μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης και άλλων μεθόδων, ενώ παράλληλα έπρεπε να βρεθεί η ονομασία, να γίνει το branding του εγχειρήματος και να δημιουργηθεί το website.

Για την πλατφόρμα έγινε χρήση της έκδοσής μας με το Mantis IMS όπου χρησιμοποιήσαμε μεθόδους και εργαλεία για την ανάπτυξη web εφαρμογών που αξιοποιούνται ευρέως για τέτοιους σκοπούς, βασισμένοι σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα (open source), δίνοντας έμφαση στην εμπειρία του χρήστη. Η υλοποίηση στήθηκε στο κυβερνητικό νέφος (Gov Cloud) σε συνεργασία με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τη δική σας δραστηριότητα; Σε τι επίπεδα θα κλείσει το τρέχον οικονομικό έτος και ποιο το business plan για το 2021;

Μια startup στο ξεκίνημά της αν δεν έχει βγάλει το προϊόν της στην αγορά δεν έχει τίποτα να χάσει πέρα από τον κόπο, την ενέργεια και τις θυσίες των βασικών στελεχών της. Εμείς βγάλαμε την πρώτη έκδοση του Mantis IMS  τέλη του 2019 έχοντας ένα μικρό αλλά άνω των 100k κύκλο εργασιών. Ένα προϊόν που ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες για Incubators, Accelerators, Hackathons και ό,τι έχει να κάνει με διαχείριση καινοτόμων προτάσεων και χρηματοδότησης. Οπότε για εμάς ο κορωνοϊός ενίσχυσε την ανάγκη ψηφιοποίησης και χρήσης του Mantis IMS. Σίγουρα υπήρχαν πολλές ακυρώσεις σε άλλες υπηρεσίες και σίγουρα άλλαξαν πολλά από τον αρχικό μας προγραμματισμό, όμως το 2020 θα μας βρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας με τετραπλάσιο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2019 και με πολύ καλύτερες προοπτικές το 2021 καθώς πολλές συμβάσεις υλοποιούνται τότε.

Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί γιατί να μπει για ακόμα μια φορά σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για την υποβολή αίτησης σε κάτι που αφορά την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Πώς πρέπει να οργανωθεί προκειμένου να είναι σωστά προετοιμασμένος και να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία; Είναι μεγάλος ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται;

Η διαδικασία για μια startup που έχει συμμετάσχει σε προγράμματα καινοτομίας ή χρηματοδότησης δεν πρόκειται να διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Σε δοκιμές που έγιναν με early stage startups ο μέσος χρόνος προσέγγιζε τη μισή ώρα. Το Elevate Greece σου δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση άνω των 150.000 ευρώ αλλά και δωρεάν υπηρεσίες από τους official partners ενώ επιπλέον σου δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχεις σε προγράμματα όπως φοροαπαλλαγή των ιδιωτών επενδυτών που θα επενδύσουν στην εταιρεία σου αλλά και επιδότησης 50% του εργασιακού κόστους υπό προϋποθέσεις. Είναι αρκετή μισή ώρα για κάποιον ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα ευεργετήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση; Ας αξιολογήσει ο καθένας τον χρόνο του.

Ήδη η ανταπόκριση του κοινού από όταν άνοιξε επίσημα η πλατφόρμα του Elevate Greece είναι εντυπωσιακή. Δώσε μας την ακριβή εικόνα και ποιες οι προσδοκίες μέχρι το τέλος του έτους;

Στο website του Elevate Greece υπάρχει σελίδα- Analytics που θα αποτυπώνει σε live χρόνο την κατάσταση στο οικοσύστημα καινοτομίας. Αυτή τη στιγμή επειδή γίνεται για πρώτη φορά η συλλογή δεδομένων δεν έχουμε εμφανίσει κάτι. Όμως μπορώ να πω ότι μέχρι τις 22/10 έχουν γίνει πάνω από 500 εγγραφές για υποβολή. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τις πρώτες 200 αποδεκτές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν χιλιάδες επισκέψεις στο website από το εξωτερικό για να δουν το εγχείρημα και το ελληνικό οικοσύστημα.

Που βρίσκεται σήμερα το ελληνικό startup οικοσύστημα συγκριτικά με το εξωτερικό; Σε ποιους τομείς θεωρείς ότι έχουμε παρουσιάσει αξιόλογα δείγματα γραφής και σε ποια σημεία «χωλαίνουμε»;

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε μια έρευνα σχετικά με την αξιολόγηση οικοσυστημάτων καινοτομίας σε επίπεδο χωρών. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Όμως έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία. Η ελληνική πολιτεία έχει κάνει βήματα προόδου και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με startups αλλά και να δημιουργήσει κανόνες και ένα σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας. Από την άλλη θεωρώ ότι στην χώρα μας οι δομές υποστήριξης δεν έχουν καταφέρει να επιτελέσουν το ρόλο τους και χρειάζονται αλλαγή μοντέλου λειτουργίας αλλά και ενίσχυση. Συνήθως λειτουργούν με το ότι ο καθένας ότι δηλώσει είναι. Όμως θαυμάζω και πιστεύω στους ιδρυτές της κάθε ελληνικής startup που μέσα στα 10 χρόνια κρίσης δημιούργησαν ελληνικές εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα. Πολλοί από μας μπορεί να αποτύχουμε αλλά τουλάχιστον το 1/10 θα είναι εκεί για να μας δείχνει τον δρόμο.