Επί τάπητος το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Επί τάπητος το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, Αθήνα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδριάση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης ανέφερε: «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 12:00 για το σχέδιο του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, σήμερα, Σάββατο, στις 12:00, σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο  briefing της Παρασκευής επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν, ενώ σημείωσε ότι θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε στις άλλες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο κ. Πέτσας. Ήδη δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά με ποια σειρά θα γίνει ο εμβολιασμός, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι: «Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες- άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα- και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός».

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό μέσω SMS, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάλεσμα στα κόμματα για τον εμβολιασμό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εμβολιαστεί δημόσια.

«Θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν. Διά του παραδείγματος θα παρακινηθούν και εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ή δύσπιστοι», συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά πολιτών που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το εμβόλιο, σε δημοσκοπήσεις, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δει συντονισμένες προσπάθειες ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος. Άρα ένα σπέρμα αμφισβήτησης υπήρχε εδώ και καιρό. Πρέπει να το διαλύσουμε», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει παρέμβαση στην Κομισιόν, για τη διαδικασία της έγκρισης των εμβολίων. Κάτι τέτοιο πρότεινε, σε ανάρτησή του, ο Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αυτή τη στιγμή το θέμα των εγκρίσεων από τους αρμόδιους οργανισμούς φαίνεται να προχωρά όπως είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επομένως, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί, προκειμένου να δούμε το σχέδιο να υλοποιείται όπως έχει ανακοινωθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να φαίνεται καθυστέρηση».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό «είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στην πορεία».

Το εμβολιαστικό σχέδιο της Ελλάδας

Κάθε χώρα σχεδιάζει και διαμορφώνει τις εσωτερικές της διαδικασίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.

Η Ελλάδα έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την έναρξη εμβολιασμού κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον τα εμβόλια λάβουν τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσει εμβολιασμούς. «Η χώρα μας είναι έτοιμη. Μετά την έγκριση θα ακολουθήσει παράδοση και την επόμενη μέρα από την παράδοση θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει προτεραιοποιήσει τις κατηγορίες και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μηχανισμών έχει κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να έχουμε εμβολιαστικά κέντρα, το προσωπικό που θα μας εμβολιάσει, όλα με ασφάλεια και με υψηλό δείκτη ευθύνης», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν η χώρα μας προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.

Υπάρχει επίσης σχεδιασμός και για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, τα οποία διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χώρα μας προμηθεύτηκε 14 ψυγεία κατάλληλα για την συντήρηση του εμβολίου και τα οποία θα διανεμηθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας.