Πρόστιμα έως 6% του τζίρου τους βάζει η EE στους τεχνολογικούς κολοσσούς- Ο λόγος της απόφασης

Πρόστιμα έως 6% του τζίρου τους βάζει η EE στους τεχνολογικούς κολοσσούς- Ο λόγος της απόφασης
epa08179204 (FILE) - Amazon packages at the Amazon logistic and distribution center in Moenchengladbach, Germany, 17 December 2019 (reissued 30 January 2020). Amazon will release their 4th quarter 2019 results on 30 January 2020. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 55715606 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε προσχέδιο νέου κανονισμού προβλέπεται μεταξύ άλλων πως οι «Big Tech» πρέπει να λένε στους καταναλωτές βάσει ποιων παραμέτρων στοχεύονται με συγκεκριμένες διαφημίσεις και πως θα πρέπει να ελέγχουν τρίτους προμηθευτές.

Η ΕΕ θα απαιτήσει οι «πολύ μεγάλες» τεχνολογικές εταιρείες όπως η Facebook και η Amazon να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την αστυνόμευση του διαδικτύου, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους έως 6% του τζίρου τους, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, το οποίο έχουν δει οι Financial Times.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν τρίτους προμηθευτές όπως οι προμηθευτές που πωλούν προϊόντα στο Amazon, και να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές και τους ερευνητές για το πώς διαχειρίζονται το παράνομο περιεχόμενο.

Οι μεγάλες online πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαφημίσεις, γνωστοποιώντας στους χρήστες «με ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο τρόπο και σε πραγματικό χρόνο» πως παρακολουθούν διαφήμιση. Θα πρέπει επίσης να λένε στους καταναλωτές ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαφήμιση και να τους δίνουν «ουσιαστική πληροφόρηση για τις βασικές παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί» το γιατί στοχεύθηκαν.

Επίσης, με τον νέο κανονισμό, για πρώτη φορά ορίζεται πως «πολύ μεγάλες πλατφόρμες» είναι αυτές με περισσότερους από 45 εκατ. χρήστες, που ισοδυναμεί με το 10% του πληθυσμού του μπλοκ. Το σχέδιο βάζει στο «στόχαστρο» αυτού τους είδους τις εταιρείες λόγω της «δυσανάλογης επιρροής» που έχουν στους χρήστες διαδικτύου στην ΕΕ.