Wall Street: Πώς ο S&P 500 έκλεισε το 2020 σε επίπεδο-ρεκόρ

Wall Street: Πώς ο S&P 500 έκλεισε το 2020 σε επίπεδο-ρεκόρ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αμερικανικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε ιστορικό υψηλό την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones Industrial Average ακολούθησαν ανοδική πορεία όλη τη μέρα και κατέληξαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες τα πήγαν πολύ καλά ενώ οι παραγωγοί ενέργειας έπεσαν, πάντα μιλώντας για τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Στην Ασία, ο δείκτης CSI 300 έκλεισε σε ιστορικό υψηλό πενταετίας καθώς οι αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως στο πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού για γενική δημόσια χρήση και τα δεδομένα καταδεικνύουν μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη.

Ο S&P 500 έκλεισε τη χρονιά ανεβασμένος κατά 16%, με πολύ υψηλές κεφαλαιοποιήσεις, καθώς όλοι αναμένουν ότι η ευρεία διανομή εμβολίων το 2021, η υποστήριξη από τη κεντρική τράπεζα και η κυβερνητική βοήθεια θα αναζωπυρώσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσουν τα εταιρικά κέρδη.

Τα κέρδη για τα χρηματιστήρια υπήρξαν παγκόσμια, με τον δείκτη μετοχών MSCI World να κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχοντας ανέβει κατά 14% το 2020.

«Οι επενδυτές αισθάνονται ανακουφισμένοι που επιτέλους δίνεται κάποια τόνωση εκεί έξω» είπε ο Chris Gaffney, πρόεδρος παγκόσμιων αγορών στην TIAA Bank. «Αυτή υπήρξε μια πρωτοφανής χρονιά και πιστεύω ότι τελειώνει χωρίς κάποιους από τους κινδύνους με τους οποίους εισήλθαμε το 2020».

Παρεμπιπτόντως, η μανία με τα κρυπτονομίσματα δεν φαίνεται να επιβραδύνει. Το Bitcoin εκτοξεύθηκε πάνω από τα 29.000 δολάρια την Πέμπτη, προτού πέσει κάτω από το συγκεκριμένο ψυχολογικό όριο. Το ψηφιακό asset ανέβηκε κατά 50% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας το μεγαλύτεσρο άλμα σε μηνιαία βάση από τον Μάιο του 2019.