Το Bitcoin αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί την αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού που ισχυρίζονται ορισμένοι

Το Bitcoin αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί την αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού που ισχυρίζονται ορισμένοι
epa08115389 A Bitcoin coin is displayed at the SecuX booth at the Sands during the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 09 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι τελικά το «καταφύγιο»;

του Shawn Tully

Οι οπαδοί του Bitcoin επαινούν συχνά το κορυφαίο κρυπτονόμισμα ως μια μεγάλη αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, το καλύτερο καταφύγιο για να διατηρείται ανέπαφη η αγοραστική μας δύναμη σε περιόδους ταχέως αυξανόμενων τιμών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Έλον Μασκ ο οποίος τον Ιανουάριο επένδυσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα μετρητά της Tesla σε Bitcoin, έγραψε στο Twitter ότι «μόνο ένας ανόητος» δεν θα έψαχνε εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση χρημάτων και αλλού εκτός από τα ασφαλή κρατικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν καν την προβλεπόμενη αύξηση του πληθωρισμού.

Το Bitcoin, υποστήριξε, προσφέρει τουλάχιστον καλύτερη προστασία. «Το Bitcoin είναι σχεδόν σαν νόμισμα fiat», έγραψε ο Μασκ. Το κλειδί είναι η λέξη «σχεδόν».

Ο Μασκ υποδηλώνει προφανώς ότι παρόλο που οι τιμές του Bitcoin μεταβάλλονται, το κρυπτονόμισμα είναι πιο πιθανό να διατηρήσει την αξία του από, για παράδειγμα, ένα 10ετές κρατικό ομόλογο που με απόδοση 1,35% αποδίδει περίπου 0,8% λιγότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό. Η στάση του αντανακλά την άποψη των υποστηρικτών του Bitcoin ότι επειδή μόνο μια σταθερή ποσότητα νομισμάτων μπορεί ποτέ να κυκλοφορήσει, η αξία του δεν μπορεί ποτέ να υποτιμηθεί.

Αυτό υποτίθεται ότι δίνει στο Bitcoin πλεονέκτημα έναντι του δολαρίου ή του ευρώ, νομίσματα των οποίων η αγοραστική δύναμη μπορεί να συρρικνωθεί όταν οι κεντρικές τράπεζες κατακλύζουν τις αγορές με ρευστότητα στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τα επιτόκια.

Εάν αυτό αληθεύει,  τότε πώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έφτασαν σε ένα νέο υψηλό και το Bitcoin πέφτει;

Στις 21 Φεβρουαρίου, το Bitcoin έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 58.000 δολαρίων. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, φαινόταν ότι οι επενδυτές μπορεί να στρέφονταν στο Bitcoin για ασφάλεια, φοβούμενοι ότι οι τιμές θα αυξηθούν πολύ ταχύτερα την επόμενη δεκαετία απ’ ό,τι περίμεναν πριν από ένα ή δύο μήνες.

Από την 1η Ιανουαρίου, το 10ετές ποσοστό πληθωρισμού Breakeven ή BEI, αυξήθηκε από 1,96% σε 2,2%. Αλλά μόλις το BEI έφτασε στο υψηλότερο σημείο δύο ετών, το Bitcoin ακολούθησε τη δική του πορεία, πέφτοντας 20% στα 46.540 δολάρια μέχρι το μεσημέρι της 23ης  Φεβρουαρίου.

Αυτή η μεγάλη μείωση στην τιμή είναι ακόμα μια υπενθύμιση ότι το Bitcoin βαδίζει με τον δικό του ρυθμό παρά τις φιλοδοξίες των κερδοσκόπων. Για μικρό χρονικό διάστημα, το Bitcoin και ο πληθωρισμός ακολούθησαν παράλληλη πορεία. Αυτό ήταν εντελώς τυχαίο – όπως και ένα ποντάρισμα σε Bitcoin.

Πηγή: fortune.com