Έρευνα GPO: Στις 13,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι «πληγώνει» τα δύο κόμματα

Έρευνα GPO: Στις 13,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι «πληγώνει» τα δύο κόμματα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμετάβλητη παραμένει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 13,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 13,9 το προηγούμενο δίμηνο), σύμφωνα με έρευνα της GPO για τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την έρευνα, διατηρεί σημαντικό προβάδισμα (47,7%) έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (24,1%) ως προς την καταλληλότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αν και η συνολικότερη διαχείριση εξακολουθεί να δίνει πόντους στην κυβέρνηση, διαμορφώνεται πλέον μια πλειοψηφία που αμφισβητεί το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης απέναντι στον κορωνοϊό (το 64,5% των ερωτηθέντων τα κρίνει ανεπαρκή).

Η ΝΔ μετράει απώλειες εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη (το 56,2% τάσσεται υπέρ της παραίτησης της Λίνας Μενδώνη, ανάμεσά στους και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ), των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» αλλά κυρίως λόγω της ανταπόκρισής της στις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, καθώς δύο στους τρεις Έλληνες θεωρούν ελλιπή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς ωστόσο υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης των «ΝΕΩΝ» είναι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της πανδημίας «όλη αυτή την περίοδο», την οποία επικρίνουν δύο στους τρεις πολίτες, καθώς και η αντιμετώπιση του ζητήματος της απεργίας πείνας του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή γνώμη – σε ποσοστό  62,9% – καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό της μεταγωγής και το μήνυμα αυτό εκπέμπει και το 37,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.