Εν αναμονή των μέτρων για χαλάρωση του lockdown – Ποια σενάρια επικρατούν

Εν αναμονή των μέτρων για χαλάρωση του lockdown – Ποια σενάρια επικρατούν
Ένα ζευγάρι περπατά στο έρημο από κόσμο Μοναστηράκι, Αθήνα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Τα κομμωτήρια εξαιρούνται για σήμερα και αύριο από τα μέτρα περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τίθενται σε αναστολή. Καθολικό lockdown έχει τεθεί από σήμερα και για τρεις εβδομάδες σε ισχύ ως μέτρο περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρούσματα, τεστ και λιανεμπόριο στο μικροσκόπιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την χαλάρωση των μέτρων.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει τις δυνατότητες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας μια «ανάσα» στις οικονομικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι προβληματισμοί αφορούν τώρα την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων κυρίως στην Αττική, η οποία χθες κατέγραψε 1.524 περιπτώσεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές στο σύνολο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο, εντοπίζεται τώρα στον Πειραιά, όπου η αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1500% καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν επικρατήσει και αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάνοντας τα περιοριστικά μέτρα να φαντάζουν «λίγα» σε σχέση με το αποτέλεσμα που μπορούν να δώσουν.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο πληθυσμός έχει κουραστεί από τις απαγορεύσεις, αίροντας στην πράξη το lockdown, με συναθροίσεις και στο σπίτι εκτός των εξόδων που λόγω των περιορισμών στο ωράριο κυκλοφορίας οδηγεί σε ακόμη περισσότερους συνωστισμούς.

Οι ΜΕΘ

Το κυρίαρχο ενδιαφέρον της επιτροπής στρέφεται στη διαχείριση των αυξανόμενων περιστατικών, με τους ειδικούς να προβλέπουν μικρά ακόμη περιθώρια ανάπτυξης κλινών εντατικής θεραπείας – τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο – προκειμένου να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς την απαιτούμενη νοσηλεία. Αντίστοιχα, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για περιστατικά covid, με την σύμπτυξη κλινικών άλλων παθήσεων. Όσο για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ που έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία ασθενών με αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζονταν και πριν την πανδημία, καθώς η χώρα διέθετε μικρό αριθμό κλινών εντατικής.

Τι σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση και πότε

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί από αυτό το Σαββατοκύριακο, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00, καθώς και να καταργηθούν οι τελευταίοι χιλιομετρικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις με κωδικούς 6 και 2.

Σχεδιάζει επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, δικαστήρια, αλλά ενδεχομένως και το λιανεμπόριο. Όσον αφορά στα σχολεία, στόχος είναι τον Απρίλιο να επιστρέψουν στα θρανία τουλάχιστον οι μαθητές του λυκείου λόγω και πανελλαδικών. Τον Απρίλιο επίσης σχεδιάζεται να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Στο ερώτημα, πάντως, πώς γίνεται από τη μία τα κρούσματα κορωνοϊού να εκτινάσσονται και από την άλλη να σχεδιάζεται χαλάρωση του lockdown, η κυβέρνηση απαντά με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», επιμένοντας ότι τα μέτρα, που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί, δεν έχουν αποτύχει.

«Δεν μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω δεν είναι ενδεδειγμένη η λέξη αυτή, η ορολογία αυτή. Αυτό που περιγράφουμε είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν ταυτόχρονα βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες. Αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία, που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός, το γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά ότι αντιθέτως η δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλής», δήλωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Μιλάμε για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη τήρηση των μέτρων», σημείωσε επίσης.

Δεν θέλησε ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το λιανεμπόριο, την εστίαση και το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, παραπέμποντας στις αποφάσεις της επιτροπής και τα επιδημιολογικά δεδομένα.