Κορωνοϊός: Στο φως νέα στοιχεία για «ύποπτη» αρρώστια στην Ουχάν

Κορωνοϊός: Στο φως νέα στοιχεία για «ύποπτη» αρρώστια στην Ουχάν
epa09094963 A nurse extracts the Cuban Soberana 2 vaccine at the Heroes del Corinthia polyclinic in Havana, Cuba, 24 March 2021. Cuba has begun to massively administer in Havana as an 'intervention study' the most advanced of its vaccine candidates against the coronavirus, Soberana 02, which at the beginning of the month began the last phase of clinical trials in which its efficacy will be determined. EPA/Ramon Espinosa / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους μπορεί να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Νέα στοιχεία σχετικά με την ασθένεια μιας σειράς ερευνητών στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, της πόλης από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, φέρνει στο φως έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως μεταδίδει το CNN, τον Νοέμβριο του 2019 αρκετοί εργαζόμενοι ερευνητές στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Σημειώνεται πως η Κίνα ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid καταγράφηκε στην Ουχάν στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους μπορεί να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Παρά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, οι συντάκτες της έκθεσης δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ασθένεια σε κινεζικό έδαφος.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, είπε τον περασμένο μήνα ότι «οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά η Covid-19» και η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει, αναφέρουν οι πηγές της Wall Street Journal που μίλησαν για την έκθεση.

Τα νέα στοιχεία πάντως ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο ιός προήλθε από φυσικά αίτια, μέσω της επαφής ζώου – ανθρώπου, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα ο ιός να ήταν αποτέλεσμα κάποια ατυχούς διαρροής από το Ινστιτούτο της Oυχάν, όπου οι ερευνητές εξέταζαν νυχτερίδες.

«Το έχω διαβάσει, είναι ψέμα» δήλωσε ο Γιουάν Ζίμινγκ στην κρατική εφημερίδα Global Times, σχολιάζοντας την έκθεση. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι. Το εργαστήριο δεν γνώριζε αυτή την κατάσταση και δεν ξέρω καν από πού προέρχονται τέτοιες πληροφορίες».

WSJ: Ερευνητές στη Γουχάν παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με Covid-19 πριν ανακοινωθεί το ξέσπασμα του ιού

Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ) επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η έκθεση αυτή- που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας σχετικά με το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της Covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί «να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Γουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται «περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της Covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απάντησε το κινεζικό υπουργείο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;», διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο νέος κορωνοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με Covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».