Το κραχ του τουρισμού λόγω κορωνοϊού θα κοστίσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Το κραχ του τουρισμού λόγω κορωνοϊού θα κοστίσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια
A traveler is seen with face mask in front of Lufthansa check in counter at Cologne & Bonn airport, Germany on June 3, 2021 (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αρχικά.

Η πτώση του τουρισμού που προκαλείται από τον COVID-19 θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2020 και το 2021, πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς η ανισόμετρη διάθεση των εμβολίων συντρίβει τις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνείς επισκέπτες.

Οι απώλειες μόνο φέτος θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1,7 έως 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και αν ο διεθνής τουρισμός ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αναφέρει σε έκθεσή της η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Η μελέτη υπογραμμίζει τις δαπανηρές επιπτώσεις από την άνιση πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να ευθύνονται για το 60% των εκτιμώμενων απωλειών στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με την UNCTAD.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η κρίση του τουρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει, με ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν σε πολλές περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο κόσμος μπορεί να μην δει επιστροφή στις προ της πανδημίας αφίξεις διεθνών τουριστών μέχρι το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ.

Χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, οι οποίες βασίζονται στους ξένους τουρίστες για την τόνωση των οικονομιών τους, υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων. Η πτώση του τουρισμού απειλεί επίσης στενά αλληλένδετους τομείς όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, το λιανεμπόριο, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές.

Συνολικά, η κατάρρευση του τουρισμού οδήγησε σε μέση αύξηση της ανεργίας των ανειδίκευτων εργατών κατά 5,5%, πλήττοντας έναν τομέα που απασχολεί πολλές γυναίκες και νέους.

«Ο τουρισμός αποτελεί σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια ανθρώπους και η προώθηση του εμβολιασμού για την προστασία των κοινοτήτων και την υποστήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι κρίσιμη για την ανάκτηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία των αναγκαίων πόρων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, Zurab Pololikashvili.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η προοπτική διακοπών στο εξωτερικό φαίνεται να βελτιώνεται. Ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών σχεδιάζει ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board για τον Ιούνιο.

Πηγή: fortune.com