Η μάχη που διεξάγεται στην ευρωπαϊκή σκηνή του fintech

Η μάχη που διεξάγεται στην ευρωπαϊκή σκηνή του fintech
pexels
Δεν είναι μυστικό: Τα επιχειρηματικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να αισιοδοξούν για την Ευρώπη.

της Lucinda Shen

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη συγκέντρωσαν περίπου 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 130% σε σύγκριση με το ποσό που συγκεντρώθηκε την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Crunchbase. Συγκριτικά, η χρηματοδότηση προς νεοσύστατες επιχειρήσεις παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 94% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Την Τρίτη, ακόμα μια νεοσύστατη επιχείρηση προστέθηκε στη λίστα των επιχειρήσεων της Ευρώπης. Καθώς οι επενδυτές συσσωρεύονται στην Ευρώπη, η Mollie, μια νεοσύστατη εταιρεία Fintech που εδρεύει στο Άμστερνταμ, συγκέντρωσε 800 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση που την αποτιμά στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Blackstone Growth ηγήθηκε της προσπάθειας και συμμετείχαν και άλλοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι EQT Growth, General Atlantic, HMI Capital, Alkeon Capital και TCV.

Η χρηματοδότηση αυτή αξίζει να επισημανθεί επειδή οι επενδυτές φαίνεται να βλέπουν ως ιδιαίτερα υποσχόμενες τις νεοσύστατες εταιρείες που σχετίζονται με την ψηφιακή χρηματοδότηση.

Η εταιρεία fintech Klarna είναι τώρα η πιο πολύτιμη νεοσύστατη επιχείρηση στην Ευρώπη με αποτίμηση 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Checkout.com έχει αποτίμηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την CBInsights. Και ενώ η τρίτη θέση ανήκει σήμερα στη Celonis, μια εταιρεία λογισμικού αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Revolut, η εταιρεία ηλεκτρονικής τραπεζικής απειλεί να την εκθρονίσει με το Bloomberg να αναφέρει ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση με αποτίμηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και ο γίγαντας πληρωμών Stripe δεν εδρεύει στην Ευρώπη, λόγω των ευκαιριών που βλέπει στην περιοχή  έχει τονίσει έντονα την είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά ως μέρος της αναπτυξιακής της στρατηγικής: «Επενδύουμε πολύ περισσότερο στην Ευρώπη φέτος, ιδιαίτερα στην Ιρλανδία», δήλωσε τον Μάρτιο ο John Collison, συνιδρυτής της Stripe.

Θα κονταροχτυπηθούν η Mollie με τη Stripe; Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Mollie, Shane Happach λέει ότι η εταιρεία διαφοροποιείται ως προς τους πελάτες που στοχεύει, τονίζοντας ότι η εταιρεία επικεντρώνεται σε μικρότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η Stripe ξεκίνησε, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όχι με τους γίγαντες αλλά με νεοσύστατες εταιρείες και εταιρείες τεχνολογίας. Ως προς αυτό, τα στελέχη της Mollie δήλωσαν ότι προσπαθούν να κερδίσουν δημιουργώντας ένα προϊόν που είναι πιο προσαρμοσμένο στον τοπικό πληθυσμό.

Πηγή: Fortune