Οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και τεχνολογικοί γίγαντες είναι οι πιο κερδοφόρες εταιρείες της Κίνας

Οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και τεχνολογικοί γίγαντες είναι οι πιο κερδοφόρες εταιρείες της Κίνας
(201103) -- YICHANG, Nov. 3, 2020 (Xinhua) -- A staff member inspects at the Three Gorges Left Bank Power Station in central China's Hubei Province, Nov. 1, 2020. The Three Gorges project, which manages the flow of water on China's Yangtze River, has been officially certified as complete and fully functioning, authorities announced on Sunday. China's Ministry of Water Resources and the National Development and Reform Commission announced the official full completion of the project's construction, saying it has met all design requirements, has a good overall performance, and fulfills the key roles of flood control, electricity generation, shipping and water-resource utilization. (Xinhua/Xiao Yijiu) (Photo by Xiao Yijiu / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP

της Yvonne Lau

Το 2020, που επλήγη από την πανδημία, η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που κατέγραψε ανάπτυξη. Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το ΑΕΠ της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8%, καθώς τα πρώτα στάδια της πανδημίας COVID-19 κατέστειλαν την οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας ολοκλήρωσε το έτος με υψηλούς ρυθμούς, καταγράφοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το σύνολο του 2020. Οι επιδόσεις των επτά πιο κερδοφόρων κινεζικών εταιρειών (όπως μετρήθηκαν με βάση τα ακαθάριστα κέρδη) στον φετινό κατάλογο Global 500 του Fortune ακολούθησαν παρόμοια πορεία: μια ταραχώδης αρχή του έτους λόγω του αρχικού πλήγματος της πανδημίας, με τη δραστηριότητα και τα κέρδη να ανακάμπτουν από το τρίτο τρίμηνο. Οι επτά εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά κέρδη 182,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι τέσσερις πιο κερδοφόρες κινεζικές εταιρείες στη φετινή λίστα Global 500 του Fortune, η οποία κατατάσσει τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με βάση τα έσοδα του 2020, είναι οι «τέσσερις μεγάλες» κρατικές τράπεζες της Κίνας – η Industrial & Commercial Bank of China, η China Construction Bank, η Agricultural Bank of China και η Bank of China. Όλοι οι τραπεζικοί οργανισμοί κατέγραψαν μέτριες αυξήσεις κερδών της τάξης του 1% έως 3%, κόντρα στην πτώση των συνολικών κερδών κατά 20% που κατέγραψαν όλες οι τράπεζες στο Global 500.

Οι μεγάλοι τεχνολογικοί και χρηματοπιστωτικοί γίγαντες της Κίνας Tencent, Alibaba και Ping An είναι οι τρεις επόμενες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Γνωστή για τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και QQ, η Tencent είδε την επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών για κινητά να ενισχύει τα αποτελέσματά της πέρυσι. Εντωμεταξύ, η δραστηριότητα ηλεκτρονικού εμπορίου της ανταγωνίστριας Alibaba έφτασε το 1 δισεκατομμύριο ετήσιους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως – ένα νέο ορόσημο για την εταιρεία. Η Ping An, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, αύξησε σταθερά τις δραστηριότητες ζωής και υγείας, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κερδών κατά 5% – οι νέοι βραχίονες υγείας και τεχνολογίας της σημείωσαν σημαντικά άλματα στα έσοδα.

Παρόλα αυτά, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η ανώμαλη πορεία είναι ένα ενδεχόμενο για τους γίγαντες του Διαδικτύου της Κίνας. Τα κέρδη της Alibaba που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για το α’ τρίμηνο δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια – τα τριμηνιαία έσοδα ύψους 31,8 δισ. δολαρίων δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για 32,4 δισ. δολάρια. Εντωμεταξύ, η μετοχή της Tencent σημείωσε πτώση σχεδόν 8,5% (στο χαμηλότερο σημείο της) την Τρίτη, αφότου ένα δημοσίευμα σε κρατικό έντυπο σημείωσε ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι «πνευματικό όπιο» και αναφέρθηκε στο κορυφαίο παιχνίδι της Tencent, το Honor of Kings.

Συνολικά, 135 κινεζικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ) μπήκαν στη φετινή λίστα Global 500 του Fortune – αυξημένες κατά 11 από πέρυσι και ξεπερνώντας τις 122 αμερικανικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις επτά πιο κερδοφόρες:

Industrial & Commercial Bank of China (Νο. 20)
Η ICBC, ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο με βάση το ενεργητικό του, κατέγραψε κέρδη το 2020 ύψους 45,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων – με έναν μέτριο ρυθμό αύξησης 1,3%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωση των κερδών. Το συνολικό ενεργητικό της ICBC αυξήθηκε επίσης σημαντικά στα 5,1 τρισ. δολάρια, από 4,6 τρισ. δολάρια το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις υπηρεσίες διαχείρισης προσωπικού πλούτου και ιδιωτικής τραπεζικής της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 8,4% στα σχεδόν 4,6 δισ. δολάρια. Οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση εσόδων 10,1% στα 3,3 δισ. δολάρια.

China Construction Bank (Νο. 25)
Η CCB – η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Κίνας – κατέγραψε αύξηση κερδών κατά 1,7% πέρυσι στα 39,2 δισ. δολάρια. Η πανδημία του COVID-19 έπληξε σκληρά την CCB το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 – το δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης των κερδών της μειώθηκε στο -11%. Αλλά μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το μέγεθος αυτό είχε ανακάμψει. Σύμφωνα με την CCB, ήταν η μόνη τράπεζα που κράτησε τα καταστήματά της ανοιχτά κάθε μέρα στη Wuhan κατά τη διάρκεια του πρώιμου αποκλεισμού της πόλης από το COVID. Η τράπεζα αύξησε σημαντικά το ενεργητικό, τα δάνεια και τις καταθέσεις πελατών της πέρυσι: κατά 10,6% στα 4,3 δισ. δολάρια, κατά 10,9% στα 3,9 δισ. δολάρια και κατά 12,2% στα 3,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Η CCB έχει επίσης υιοθετήσει μια ενεργητική στάση όσον αφορά το fintech. Έριξε περισσότερα χρήματα στον χώρο αυτό το 2020: 3,4 δισ. δολάρια – ποσό αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έχει πλέον περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους που εργάζονται στον τομέα του fintech – αριθμός αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το 2019.

Agricultural Bank of China (Νο. 29)
Η ABC, η Agricultural Bank of China, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άλμα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Κίνας φέτος, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις στη λίστα Global 500 του Fortune. Τα κέρδη της ABC αυξήθηκαν κατά 1,9% στα σχεδόν 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στα δάνεια-ρεκόρ ύψους 278 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ABC, που ιδρύθηκε το 1951 ως ίδρυμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την αγροτική ανάπτυξη της Κίνας, αύξησε τα δάνειά της σε 52 στοχευμένες αγροτικές επαρχίες κατά 36% το 2020 και τα δάνεια σε βασικές γεωργικές επιχειρήσεις κατά σχεδόν 39%. Η ABC αύξησε τα δάνεια «χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς» προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Κίνας κατά 62,3% στα 57,1 δισ. δολάρια. Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας αυξήθηκε κατά 9,4% και έφτασε τα 4,2 τρισ. δολάρια πέρυσι.

Bank of China (Νο. 39)
Η παλαιότερη τράπεζα της Κίνας, που ιδρύθηκε το 1912, η Bank of China είχε κέρδη ύψους 27,9 δισ. δολαρίων για το 2020 – μια αύξηση 3% από το 2019 – ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές της όσον αφορά τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών και σαρώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όπως και οι άλλες εγχώριες τράπεζες, η BOC αύξησε επίσης το ενεργητικό και το παθητικό της πέρυσι, κατά 7% το καθένα στα 3,7 τρισ. δολάρια και 3,4 τρισ. δολάρια, αντίστοιχα. Όπως και η ABC, η παλαιότερη τράπεζα της Κίνας επικεντρώθηκε στα δάνεια «χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς» προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το 2020 – τα δάνειά της σε αυτόν τον τομέα αυξήθηκαν κατά 48% στα 94,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Tencent Holdings (Νο. 132)
Ο παλαιότερος από τους τρεις κορυφαίους διαδικτυακούς γίγαντες της Κίνας (Baidu, Alibaba, Tencent), η Tencent κατέγραψε άλμα κερδών 71,5% το 2020 στα 23,1 δισ. δολάρια, ενισχυμένη από την ανάπτυξη όλων των επιχειρηματικών κλάδων της – social media και βίντεο, online παιχνίδια, διαφήμιση και fintech. Αν και η Tencent είναι περισσότερο γνωστή για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WeChat και το QQ, ήταν ο βραχίονας βιντεοπαιχνιδιών του ομίλου που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο πέρυσι. Το τμήμα βιντεοπαιχνιδιών της Tencent κατέγραψε ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 36% στα 24,1 δισ. δολάρια, χάρη στην επιτυχία των παιχνιδιών για κινητά, όπως το PUBG Mobile και το Honor of Kings. Τα έσοδα από τη μονάδα fintech και επιχειρηματικών υπηρεσιών της – από τις ηλεκτρονικές πληρωμές έως τις δυνατότητες cloud – αυξήθηκαν επίσης κατά 26% στα 19,8 δισ. δολάρια.

Alibaba Group Holding (Νο. 63)
Παρά τον αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο και το πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η Alibaba Group του Jack Ma συγκέντρωσε κέρδη ύψους 22,2 δισ. δολαρίων – μια αύξηση 3,6% – για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2021, χάρη στις πλατφόρμες λιανικής πώλησης μέσω διαδικτύου, Taobao και Tmall στην Κίνα, Lazada στη Νοτιοανατολική Ασία και AliExpress σε άλλες αγορές. Ο όμιλος έφτασε στο ορόσημο των πάνω από 1 δισεκατομμύριο ετήσιων ενεργών χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες, με 891 εκατομμύρια χρήστες στην Κίνα και 240 εκατομμύρια στο εξωτερικό. Η ακαθάριστη εμπορική αξία όλων των αγαθών που διακινήθηκαν στις πλατφόρμες της Alibaba άγγιξε το επίπεδο-ρεκόρ των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος. Πάνω από το 70% των νέων ετήσιων ενεργών πελατών της προέρχονται από τις αγροτικές περιοχές της Κίνας. Η εφαρμογή για κινητά Taobao είναι μια κοινωνική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει livestreaming μέσω του Taobao Live – επιτρέποντας στους εμπόρους να συνδεθούν με τους πελάτες μέσω βίντεο – και είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της Alibaba. Ο συνολικός ακαθάριστος όγκος εμπορευμάτων στο Taobao Live, το οποίο ξεκίνησε το 2016, έφτασε τα 76,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Ping An Insurance (Νο. 16)
Η Ping An Insurance, που ιδρύθηκε το 1988, με έδρα τη Shenzhen, εμφάνισε κέρδη 20,7 δισ. δολαρίων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, χάρη στην αύξηση των πελατών και τις νέες δραστηριότητες υγείας και fintech. Ωστόσο, τα κέρδη της για το 2020 ήταν κατά 4,1% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Κατά τη διάρκεια του 2020, η Ping An απέκτησε 37 εκατομμύρια νέους πελάτες – οι πελάτες λιανικής αυξήθηκαν κατά 9% στα 218 εκατομμύρια, ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 16% στα 598 εκατομμύρια. Οι βασικές ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και υγείας του ομίλου παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια του έτους της πανδημίας, καθώς αυτός μετατόπισε τις δραστηριότητές του στο διαδίκτυο – τα κέρδη της μονάδας αυξήθηκαν κατά 5,3% στα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι νέοι βραχίονες της Ping An που επικεντρώνονται στην υγεία και την τεχνολογία έλαβαν ώθηση το 2020: Το Good Doctor, μια πλατφόρμα που προσφέρει διαδικτυακές ιατρικές υπηρεσίες, κατέγραψε άλμα εσόδων κατά 82,4% και το OneConnect, η πλατφόρμα fintech του ομίλου που έκανε το ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2019, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 42,3% στα 510 εκατ. δολάρια.