Ο καφές διατηρεί τους εργαζόμενους ειλικρινείς

Ο καφές διατηρεί τους εργαζόμενους ειλικρινείς

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο έχουν προδιάθεση να υιοθετήσουν αντιδεοντολογικές πρακτικές στην εργασία τους - εκτός κι αν αυξήσουν την κατανάλωση καφεΐνης. 

της Αν Φίσερ

Μια μελέτη τριών καθηγητών πανεπιστημίου καταδεικνύει ότι η καφεΐνη ίσως βοηθά όσους δεν κοιμούνται αρκετά να παραμένουν… ειλικρινείς.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η στέρηση ύπνου συμβάλλει στην αντιδεοντολογική συμπεριφορά στη δουλειά, καθιστώντας το υποκείμενο-εργαζόμενο πιο ευάλωτο σε κοινωνικές επιδράσεις, όπως π.χ. σε ένα αφεντικό που τον παροτρύνει να κάνει μια απατεωνιά», λέει ο Μάικλ Κρίστιαν, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που διδάσκει οργανωτική συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο του North Carolina. «Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθείτε, ενισχύοντας τον αυτοέλεγχό σας όποτε είστε εξαντλημένοι».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του Journal of Applied Psychology. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας -που …δεν υποστηρίχθηκε από τα Starbucks- εθελοντές που είχαν μείνει άυπνοι όλη νύχτα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Όλοι κλήθηκαν να μασήσουν μια τσίχλα το πρωί, αλλά η μια ομάδα πήρε απλώς ένα placebo (ψεύτικη δόση), ενώ η άλλη μάσησε μια τσίχλα με 200 mg καφεΐνης, ποσότητα που βρίσκεται σε δυο ποτήρια καφέ.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν σε καταστάσεις όπου οι ερευνητές «τους ενθάρρυναν να πουν ψέματα για να κερδίσουν χρήματα. «Προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε μια κατάσταση όπου το αφεντικό ή ένας συνάδελφος τους πίεζε ώστε να αφήσουν στην άκρη τη δεοντολογία στο χώρο εργασίας», λέει ο Κρίστιαν.

Τα αποτελέσματα; Όσοι πήραν την έξτρα δόση καφεΐνης αρνήθηκαν επίμονα να εξαπατήσουν, ενώ όσοι ήταν εξαντλημένοι και μάσησαν την τσίχλα χωρίς καφεΐνη έδειξαν μια αξιοσημείωτη προθυμία να αφήσουν στην άκρη τις όποιες ηθικές αναστολές και να υιοθετήσουν τη μη δεοντολογική συμπεριφορά.

Οι εργοδότες που θέλουν να ελαττώσουν την πιθανότητα κακής συμπεριφοράς πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοί τους κάνουν τακτικά διαλείμματα και να αποφεύγουν «τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων που απαιτούν μεγάλο αυτοέλεγχο όταν είναι αναπόφευκτη η πολύωρη εργασία», συμπεραίνει η εργασία. Επίσης, συστήνεται η ύπαρξη υπνοδωματίων στο γραφείο και η προσφορά άφθονου καφέ.

«Το πείραμά μας δεν εξηγεί όλες τις αποφάσεις των ανθρώπων που σχετίζονται με αντιδεοντολογικά πράγματα, αλλά είναι σημαντικό», αναφέρει ο Κρίστιαν. Και επισημαίνει στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, που δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι λένε ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο μόνο 5 ½ ώρες κάθε βράδυ. Ο κλινικός ορισμός της στέρησης ύπνου είναι ο,τιδήποτε λιγότερο από 7 ώρες.

Εν τέλει, είμαστε λιγότερο δεοντολογικοί σε σχέση με το 1999, όταν οι περισσότεροι από μας δηλώναμε ότι λαμβάναμε τουλάχιστον εφτά ώρες ύπνου; Μπορεί και όχι, εφόσον έχει αυξηθεί και η κατανάλωση καφέ. Η αμερικανική Ένωση Καφέ ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι στις ΗΠΑ καταναλώθηκαν 18% περισσότεροι καφέδες εσπρέσο φέτος σε σχέση με το 2013…

Διαβάστε ακόμη:

«Κινητό, φέρε καφέ!»

Ο καφές που μπορείς να ψεκάσεις στο δέρμα σου

Τι κάνουν οι άνθρωποι στη δουλειά;