Προσδοκίες από τους retailers για την «πίτα» των σχολικών

Προσδοκίες από τους retailers για την «πίτα» των σχολικών
Μαθητές παίρνουν βιβλία μετά το αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019. Πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της χώρας η τελετή Αγιασμού με την ευκαιρία έναρξης του νέου σχολικού έτους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μάχη του ανταγωνισμού μετά τη «χαμένη» χρονιά των lockdown και οι παίκτες της πρώτης γραμμής.

Στη μάχη του ανταγωνισμού μπαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου ενόψει της σχολικής σεζόν.

Από τις αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και εξοπλισμού γραφείου μέχρι τα supermarket, όλοι οι παίκτες διεκδικούν μερίδιο σε μια αγορά που διατηρεί τη δυναμική της παρά την κρίση. Η αγορά μπαίνει στη νέα σεζόν με προσδοκίες, δεδομένου ότι το 2020 ήταν μια “χαμένη” χρονιά για πολλές επιχειρήσεις. Έτσι άλλωστε χαρακτηρίστηκε και από τη διοίκηση του ομίλου Jumbo, που ηγείται της κατηγορίας. Από μικρές βιοτεχνίες και μεμονωμένα καταστήματα μέχρι υπεραγορές και πολυεθνικές εταιρείες κατέγραψαν σημαντική ζημιά στο περσινό lockdown. Μάλιστα οι εταιρείες δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τις απώλειες κατά τη θερινή περίοδο λόγω της έλλειψης τουριστικής κίνησης σε αστικά κέντρα και παραθεριστικούς προορισμούς.

Φέτος, η καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση – παρά τις αβεβαιότητες που συντηρεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα – αλλά και η ανάκαμψη της επισκεψιμότητας στα καταστήματα καλλιεργεί προσδοκίες για τα έσοδα βιβλιοπωλείων, καταστημάτων παιχνιδιών, χαρτοπωλείων, ακόμη και ψιλικατζίδικων, που αποτελούν τον πυρήνα της αγοράς σχολικών ειδών, αν εξαιρέσουμε τα supermarket που διεισδύουν σχεδόν σε όλους τους κλάδους και τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου που διεκδικούν σημαντικό μερίδιο στην «πίτα». Πρόκειται για μια αγορά η αξία της οποίας υπολογίζεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ μιλώντας για τα βασικά σχολικά εφόδια. Πέρα όμως από τους κύριους προμηθευτές της σχολικής «προίκας» όπως η Jumbo, ο Μουστάκας, τα βιβλιοπωλεία, όλοι οι μεγάλοι retailers της τοπικής αγοράς έχουν ενισχύσει τη θέση τους στη συγκεκριμένη κατηγορία και διευρύνουν τα μερίδιά τους.

Καμπάνιες τρέχουν άλλωστε από τα μέσα σχεδόν του καλοκαιριού, μαζί με τα εποχιακά είδη, πολύ καιρό πριν γίνει γνωστή η «σχολική λίστα», καθώς τα σχολεία ανοίγουν 13 Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Public κράτησε την παράδοση ενημερώνοντας το δίκτυο των πελατών της μήνες νωρίτερα ενώ αλυσίδες όπως η Praktiker, η Leroy Merlin, η IKEA, η Intersport κ.α. προωθούν κινήσεις ήδη από την περίοδο των εκπτώσεων. Ειδικές καμπάνιες υλοποιούν όλα τα supermarket ενώ ισχυρό παρόν δίνουν οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με χαρτοφυλάκιο προϊόντων για μαθητές και φοιτητές, όπως η Κωτσόβολος, η Πλαίσιο Computers, η MediaMarkt κ.α.. Επίσης χαρακτηριστικές είναι και οι συνεργασίες που προωθούνται, με πιο πρόσφατη αυτήν της αλυσίδας supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος με την Κωτσόβολος. Όπως ανακοίνωσαν χθες οι δύο εταιρείες, μέχρι τις 30.9.2021, οι εισακτέοι φοιτητές, κάτοχοι της κάρτας πιστότητας AB Plus, κερδίζουν επιταγές έκπτωσης με αγορές από τα καταστήματα Κωτσόβολος.

Αυτή την περίοδο επίσης επιλέγουν να προωθήσουν νέα εργαλεία για τους πελάτες τους και πολλά e-shop. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του Skroutz, με την καμπάνια Skroutz Plus για τη νέα συνδρομητική υπηρεσία που προσφέρει δωρεάν μεταφορικά στις online αγορές (ετήσιο κόστος 17 ευρώ και δωρεάν μεταφορικά για αγορές αξίας άνω των 20 ευρώ και βάρους έως 14 κιλών).