Ανησυχία για την άνοδο της στάθμης των νερών στη Σερβία και τη Βοσνία

Ανησυχία για την άνοδο της στάθμης των νερών στη Σερβία και τη Βοσνία

Στον ποταμό Σάβα επικεντρώνονται σήμερα οι επιχειρήσεις, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Στον ποταμό Σάβα είναι επικεντρωμένες σήμερα οι επιχειρήσεις των συνεργείων, καθώς η στάθμη των υδάτων αναμένεται να αυξηθεί εντός της ημέρας στη Σερβία και τη Βοσνία, όπου ανασύρθηκε ένα ακόμη θύμα των πλημμυρών, ανεβάζοντας στους 45 τον συνολικό απολογισμό των νεκρών.

Ωστόσο, σήμερα επικρατεί ηλιοφάνεια στην περιοχή και η στάθμη στους παραποτάμους έχει αρχίσει να πέφτει.
Το τελευταίο θύμα ανακαλύφθηκε στο Σάβατς της βόρειας Βοσνίας, όπου υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι. Η κωμόπολη, το σύνολο των 26.000 κατοίκων της οποίας απομακρύνθηκε με φουσκωτές βάρκες και ελικόπτερα, είναι ακόμη βυθισμένη, όπως και δεκάδες άλλες κωμοπόλεις της βορειο-ανατολικής Βοσνίας.

Τα νερά του Σάβα, που έσπασαν τα φράγματα σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής της Μπιγελίνα, έχουν πλημμυρίσει πολλά χωριά της περιοχής. Εξι χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους .

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το νερό στα χωριά αυτά φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα.

Η πόλη της Μπιγελίνα απηύθυνε έκκληση προς τους εθελοντές για την κατασκευή φραγμάτων από σάκκους άμμου.
Νοτιότερα, το νερό έχει αρχίσει να υποχωρεί στο Μαγκλάι και το Ντομπόι που ήταν τελείως πλημμυρισμένα και όπου η στάθμη του νερού έφτανε στον δεύτερο όροφο των κτιρίων.

Στη Σερβία, τη χθεσινή νύκτα και το πρωί, τα φράγματα που κατασκευάσθηκαν με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών κατά μήκος του ποταμού Σάβα, κυρίως στο Σάβατς, την Σρέμσκα, τη Μιτροβίτσα και γύρω από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα κράτησαν, σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο Ομπρένοβατς, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τις πλημμύρες σερβικές πόλεις, και παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Αντιτς χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας» την προστασία του σταθμού για την σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Περισσότεροι από 25.000 πλημμυροπαθείς έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τα σπίτια τους στη Σερβία. Οι περισσότεροι έχουν στεγαστεί σε κέντρα υποδοχής, κυρίως στο Βελιγράδι και η φροντίδα τους έχει ανατεθεί στον Σερβικό Ερυθρό Σταυρό και σε ψυχολόγους.

Στο μεταξύ, η διεθνής βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Σερβία και τη Βοσνία, ενώ αεροπλάνο των Ηνωμένων εθνών προσγειώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι και ομάδα Γάλλων διασωστών έφθασε τη νύκτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Έντεκα νεκροί από τις πλημμύρες στη Σερβία

Η διπρόσωπη Ευρώπη

Κολομβία: Τουλάχιστον 32 παιδιά κάηκαν ζωντανά σε πυρκαγιά