Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τα κρίσιμα μέτωπα

Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τα κρίσιμα μέτωπα
epa08712344 A general view during the second face-to-face EU summit since the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium, October 1, 2020. EPA/JOHANNA GERON / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξωτερική πολιτική, πανδημία και οικονομία στο επίκεντρο με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ενέργειας.

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης σήμερα και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο, με θέματα όπως το μεταναστευτικό και η εδαφική ακεραιότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για τις παραπάνω συνόδους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται μάλιστα ότι για πρώτη φορά στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα συμμετέχει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για τις παρενέργειες στην οικονομία από το νέο κύμα της πανδημίας και την διάδοση της μετάλλαξης “Όμικρον” ενώ στο γεύμα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα ανοίξουν την οικονομική ατζέντα, με θέματα όπως η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών. Σημειώνεται επίσης ότι στη σύνοδο θα συμμετέχει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στο επίκεντρο και ενόψει της συνόδου της κεντρικής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ σε πρόσφατες δηλώσεις της σε συνέχεια της αύξησης του πληθωρισμού στο 4,9%, είχε σημειώσει ότι πρόκειται για προσωρινή κατάσταση. Οι τελευταίες δε εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό μετά το 2022 φαίνεται να ενδυναμώνουν το σενάριο αποτροπής μιας ταχείας αύξησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα ξεπεράσει όπως φαίνεται το επόμενο έτος τις αρχικές προβλέψεις της ΕΚΤ. Οι προβλέψεις είναι κρίσιμες και θα αποτελέσουν τη βάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις, μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης, που χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες επί ημερών της Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει αλλαγών στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και της λήξης του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) τον Μάρτιο.

Ας σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ στην αγορά ενέργειας οι τιμές “καλπάζουν”. Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, με μια δήλωσή της σχετικά με τη λειτουργία του Nord Stream 2, επηρέασε την τιμή του φυσικού αερίου, που αυξήθηκε 10% σε μια μέρα. Όπως είπε, ο αγωγός δεν μπορεί να πάρει έγκριση στην τρέχουσα μορφή του, καθώς δεν πληρεί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ενεργειακού νόμου συνδέοντας έτσι τη λειτουργία του Nord Stream 2 με την κρίση που επικρατεί στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Οι τάσεις στο φυσικό αέριο έχουν το ανάλογό τους στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στην Ελλάδα, όπου η χονδρεμπορική τιμή κυμαίνεται πάνω από τα 220 ευρώ/MWh αυξάνοντας την πίεση για πρόσθετα μέτρα στήριξης.