Αττική Οδός: Τα μηνύματα από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για όσους αποφασίσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά

Αττική Οδός: Τα μηνύματα από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για όσους αποφασίσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά
Αυτοκίνητα κινούνται εν μέσω χιονόπτωσης στην Αττική οδό, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική. Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει, το χιόνι πέφτει και ήδη οι περισσότερες περιοχές του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραμένει το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο η λήψη της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ θα συνεπάγεται ταυτόχρονα και παραίτηση του οδηγού από άλλες δικαστικές διεκδικήσεις.

Σε λειτουργία τέθηκε από την Αττική Οδό, ήδη από την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι εγκλωβισμένοι οδηγοί της «Ελπίς» μπορούν να καταθέτουν το αίτημα για να λάβουν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ.

Οι οδηγοί μπορούν να καταχωρήσουν το αίτημα και τα συνοδευτικά στοιχεία τους με την εταιρεία να επισημαίνει ότι «η καταχώρηση της αίτησης στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης αίτησης έχει σταλεί ηλεκτρονικά έως τώρα».

Ερώτημα παραμένει ωστόσο το κατά πόσο η λήψη της συγκεκριμένης αποζημίωσης θα συνεπάγεται ταυτόχρονα και παραίτηση του οδηγού από άλλες δικαστικές διεκδικήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα εξετάζεται ως προς τη νομική του διάσταση από την εταιρεία και η όποια απόφαση θα ληφθεί τα επόμενα 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «η συμφωνία της Αττικής Οδού, των Αττικών Διαδρομών, να αποζημιώσουν με 2.000 ευρώ κάθε όχημα το οποίο εγκλωβίστηκε εντός του αυτοκινητοδρόμου δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει».

Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί που θα αποφασίσουν να στραφούν δικαστικά κατά της Αττικής Οδού διεκδικώντας περισσότερα χρήματα για την ταλαιπωρία που υπέστησαν ή επιβάτες που δεν καλύπτονται από την αποζημίωση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις για το θέμα. Κάποιες αποδίδουν την ευθύνη για τους εγκλωβισμούς στις δημόσιες αρχές (περιφέρεια, τροχαία) και κάποιες εν μέρει στην παραχωρησιούχο, επιδικάζοντας ωστόσο μικρά ποσά.

Για παράδειγμα, υπάρχει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία απέρριψε αγωγή τεσσάρων επιβαινόντων σε Ι.Χ. που εγκλωβίστηκε την Καθαρή Δευτέρα του 2011 στην Εθνική Οδό και στράφηκαν κατά του παραχωρησιούχου διεκδικώντας έκαστος 13.000 ευρώ αποζημίωση. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι ο παραχωρησιούχος δεν έχει την ευθύνη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

«Με ειδική ρύθμιση προβλέπεται ότι για τις πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου (όπως είναι και η κατά τόπον Αστυνομική Διεύθυνση ή Τροχαία), κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση», ανέφερε.

Όπως επισημάνθηκε «μοναδική υπεύθυνη και αρμόδια για τη λήψη μέτρων που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, μεταξύ των οποία και τα μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης είναι η Νομαρχία (ήδη Περιφέρεια), ή ο κατά τόπο Δήμος, με αποφάσεις που λαμβάνονται από το Νομαρχιακό ή Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, με βάση μελέτες που εκπονούνται ή εγκρίνονται από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται αρμοδιότητα των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Τροχαίας να λαμβάνουν τα ως άνω μέτρα, με βάση μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ή της Περιφέρειας, όταν πρόκειται για ορισμένες κατηγορίες οδών, όπως είναι μεταξύ άλλων οι αυτοκινητόδρομοι και το εθνικό δίκτυο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στην προκειμένη», αναφέρεται.

Και σύμφωνα με το Πρωτοδικείο «οι ενάγοντες όφειλαν να στραφούν είτε κατά της κατά τόπο αρμόδιας Περιφέρειας (Στερεάς Ελλάδος), για τον λόγο ότι δεν προέβη στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων, παρά του γεγονότος ότι είχε γνωστοποιηθεί, κατά τους ισχυρισμούς των εναγόντων με την κρινόμενη αγωγή, ευρέως η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, μέσω των ΜΜΕ, για ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε κατά του Δημοσίου».

Σε μια άλλη υπόθεση, που αφορούσε Ι.Χ. που εγκλωβίστηκε για πέντε ώρες στην Εθνική Οδό με λίγα εκατοστά χιόνι το Ειρηνοδικείο Αθηνών έκρινε διαφορετικά και επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 600 ευρώ.

Θεώρησε ότι υπάρχει υπαιτιότητα του παραχωρησιούχου «που έγκειται στο ότι αν και γνώριζε την επικείμενη κακοκαιρία, δεν ξεκίνησε εγκαίρως την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας τη ρίψη επαρκών ποσοτήτων αλατιού στο οδόστρωμα, αλλά ούτε και είχε τοποθετήσει στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο συνήθως «πιάνει» χιόνι εκχιονιστικά μηχανήματα με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει και να ακινητοποιηθούν εκατοντάδες αυτοκίνητα για περίπου πέντε ώρες, όταν λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας εξαιτίας της μαζικής επιστροφής των εκδομέων η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων άρχισε να μειώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της χιονόπτωσης και της συσσώρευσης των οχημάτων στα διόδια, μέχρι που αυτά ακινητοποιήθηκαν εντελώς ενώ το χιόνι είχε φτάσει μόλις τα 2-3 εκατοστά».

Μάλιστα το Ειρηνοδικείο προσθέτει ότι την κατάσταση επιβάρυνε το ότι οδηγοί μπήκαν στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης «χωρίς να παρεμποδιστούν από υπαλλήλους της εναγόμενης ή την τροχαία, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο δυσχερής η πρόσβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων».

Έκρινε δε ότι «η ευθύνη της εναγόμενης είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη παραλείψεων της τροχαίας, αφού αυτή, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης έχει αναλάβει την τεχνική αστυνόμευση του αυτοκινητόδρομου».