Προσχέδιο 15 σημείων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου
- 16/03/2022, 17:04
- SHARE
Σημαντικές κινήσεις προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να διεξάγονται στο διαπραγματευτικό πεδίο, με προσχέδιο 15 σημείων μεταξύ των δύο πλευρών να βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά μέσω δημοσιεύματος των Financial Times, το προσχέδιο που καταρτίζουν Ρωσία και Ουκρανία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, όπως αναφέρουν οι πηγές.
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια στην Ουκρανία -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, καθώς επίσης και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Παρά το γεγονός ότι Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προσηλωμένος σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων με σκοπό να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ποια σημεία εμπεριέχει το προσχέδιο
Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως, αν και τα ουκρανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία έχει παρουσιάσει την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «γενοκτονία» από «νεοναζί».
«Δεν υπάρχει πλέον αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, το οποίο θα μεσολαβούσε το ΝΑΤΟ. Μόλις ξεκίνησε ένας σοβαρός πόλεμος στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ παραμερίστηκε γρήγορα», είπε ο Ποντόλιακ.
«Προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθευμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση από την πλευρά της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Podolyak, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε επίσης τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.
Δύο από τα άτομα είπαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιελάμβανε επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «γενοκτονία» από «νεοναζί».
Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών θεμάτων, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».
Το μεγαλύτερο σημείο εμπλοκής παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατιδίων στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.
Όπως είπε ο Ποντόλιακ, η Ουκρανία έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει τμηματικά το ζήτημα.
«Τα αμφισβητούμενα και συγκρουόμενα εδάφη είναι ξεχωριστή υπόθεση. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για εγγυημένη απόσυρση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου», όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, είπε.
Λαβρόφ: “Υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού”
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται “σοβαρά”.
Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.
“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, κατέληξε ο Λαβρόφ.
Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: “Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου”
Ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε από τους Αμερικανούς να θυμούνται το Περλ Χάρμπορ και την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου όταν σκέφτονται την Ουκρανία, λέγοντας πως “Η Ρωσία επιτέθηκε όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, όχι μόνο στις πόλεις μας, αλλά και προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση εναντίον των αξιών μας”.
“Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς. Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν”, “θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001”, είπε. “Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια”, τόνισε μεταξύ άλλων.
“Είμαι 45 ετών και ο χρόνος για μένα σταμάτησε όταν χάθηκαν οι ζωές 100 παιδιών. Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους, τότε αυτό για μένα είναι η απόλυτη αποτυχία”, σημείωσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Τραγωδία διαρκείας σε Μαριούπολη, Κίεβο και Χάρκοβο
Παρά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, πολλές ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα Τετάρτη (16/03) στο Κίεβο, με τον ρωσικό στρατό να εντείνει τις τελευταίες ημέρες την επίθεσή του εναντίον των πόλεων της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για 21η μέρα.
Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις, ενώ οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές ουκρανικές πόλεις.
Παράλληλα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.
Πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ίδια πόλη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.
Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει απολογισμό θυμάτων, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Κίεβο, αφού χθες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 20:00.
Πηγή: News247.gr