Υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal»: Επίδειξη ισχύος από τους Ρώσους ή κάτι άλλο;

Υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal»: Επίδειξη ισχύος από τους Ρώσους ή κάτι άλλο;
(FILES) This file photo taken on May 9, 2018 shows Russia's MiG-31 supersonic interceptor jets carrying hypersonic Kinzhal (Dagger) missiles flying over Red Square during the Victory Day military parade in Moscow. - Russia used its newest Kinzhal hypersonic missiles for the first time in Ukraine on March 18, 2022 to destroy a weapons storage site in the country's west, the defence ministry said on March 19. (Photo by AFP) Photo: AFP

Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία στο ουκρανικό πεδίο μάχης τις τελευταίες ημέρες δεν είναι μόνο σημάδι ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πιο καταστροφικών όπλων, αλλά και μια ευκαιρία να επιδείξει όπλα που λέει ότι αναπτύσσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» για να καταστρέψει υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών στο Delyatin, στην περιοχή Ivano-Frankivsk της δυτικής Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, το Σάββατο, είπε ότι χρησιμοποίησε ξανά υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal για να καταστρέψει μια μεγάλη ουκρανική βάση αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή του Μικολάιβ. Ανέφερε δε ότι ήταν η κύρια βάση προμήθειας καυσίμων για ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε περιοχές μάχης στη νότια Ουκρανία.

Αν και δεν επαληθεύονται οι ισχυρισμοί περί χρήσης υπερηχητικών όπλων, η Ρωσία επιδεικνύει την ανάπτυξη αρκετών τύπων υπερηχητικών όπλων εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλά τι είναι υπερηχητικός πύραυλος;

Ως υπερηχητικό όπλο ταξινομείται κάθε βλήμα που ταξιδεύει τουλάχιστον πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, ή άνω των 5 Mach (περίπου 3.836 μίλια την ώρα), που σημαίνει ότι μπορεί να ταξιδεύει περίπου ένα μίλι ανά δευτερόλεπτο. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν επίσης να αλλάξουν κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάτι που τους καθιστά τρομερό στρατηγικό όπλο, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν, σε αντίθεση με τους συμβατικούς πυραύλους.

Η Ρωσία και η Κίνα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, προς μεγάλη απογοήτευση των ΗΠΑ, που αναμφισβήτητα βρίσκεται πίσω από την καμπύλη σε αυτό το μέτωπο.

Το 2018, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καυχήθηκε για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, αποκαλύπτοντας το Kinzhal και πολλά άλλα στρατηγικά όπλα επόμενης γενιάς. Ο Πούτιν είπε ότι τότε η Ρωσία είχε αναπτύξει ένα νέο πύραυλο που «μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου» και δεν μπορεί να εντοπιστεί από αντιπυραυλικά συστήματα.

Το αμερικανικό think tank Center for Strategic and International Studies σημείωσε σε μια έκθεση του Φεβρουαρίου ότι «τα υπερηχητικά όπλα συνδυάζουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των βαλλιστικών πυραύλων με το προφίλ πτήσης ενός πυραύλου κρουζ».

Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal;

Ο υπερηχητικός πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal είναι ένας πύραυλος αέρος-εδάφους που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων ή 1.200 μίλια και ταχύτητα 10 Mach, δηλαδή ότι μπορεί να ταξιδέψει δέκα φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου.

Ο Kinzhal έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρεται από μαχητικά αεροσκάφη MiG. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι τέτοιοι πύραυλοι θα μπορούσαν να τρυπήσουν όλα τα ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η ταχύτητά του Kinzhal τον καθιστά άτρωτο, αφού οι άλλοι πύραυλοι αναχαίτισης, με απλά λόγια, δεν είναι αρκετά γρήγοροι». «Από αυτή την άποψη, είναι απολύτως κατανοητό γιατί οι κορυφαίοι στρατοί του κόσμου επιδιώκουν να κατέχουν ένα τόσο ιδανικό όπλο», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων τα τελευταία χρόνια, με τον Πούτιν να ανακοινώνει το 2018 την ανάπτυξη του υπερηχητικού οχήματος Avangard («αδύνατο να αναχαιτιστεί») που έχει βεληνεκές άνω των 6.000 km, και του υπερηχητικού πυραύλου Zircon.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε το Σάββατο ένα βίντεο μέσω Twitter ισχυριζόμενο ότι δείχνει την επίθεση με πυραύλους στην αποθήκη όπλων. Ωστόσο, το NBC News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πότε ή πού σημειώθηκε η έκρηξη στο βίντεο. Το αμερικανικό Πεντάγωνο είπε ότι δεν μπορεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τη χρήση τους.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι θα ήταν παράξενο για το Κρεμλίνο να εκτοξεύσει ένα υπερηχητικό όπλο. «Είναι λίγο τρομακτικό… Γιατί να χρειάζεσαι έναν υπερηχητικό πύραυλο για να χτυπήσεις ένα κτίριο;» είπε ο αξιωματούχος.  

Ο Τζέιμς Μποσμποτίνης, ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι «η αναφερόμενη χρήση από τη Ρωσία ενός υπερηχητικού αεροεκτοξευόμενου Kinzhal κατά της Ουκρανίας δεν αποτελεί έκπληξη». Πρόσθεσε δε ότι θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως «σήμα προς την Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει επιλογές για κλιμάκωση, αλλά και ως μήνυμα προς το ΝΑΤΟ».

Το Kinzhal είναι το πρώτο υπερηχητικό όπλο της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Bosbotinis, αλλά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν βλέπει τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων στην Ουκρανία «ως game changer».

«Νομίζω ότι ο λόγος που καταφεύγει στη χρήση αυτών των τύπων όπλων είναι επειδή προσπαθεί να δείξει κάποια δυναμική», είπε ο Όστιν στην εκπομπή «Face the Nation» στο CBS. Παρ’ όλα αυτά, οι υπερηχητικοί πύραυλοι θέτουν νέα διλήμματα για τους εθνικούς αμυντικούς φορείς και την περίπλοκη αεράμυνα σε όλο τον κόσμο.