Wealthyhood: Η startup που θέλει να μας μάθει πώς να επενδύουμε εύκολα και αποδοτικά

Wealthyhood: Η startup που θέλει να μας μάθει πώς να επενδύουμε εύκολα και αποδοτικά

O Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας, ιδρυτές της Wealthyhood, μιλούν στο Fortune Greece για το πώς θέλουν να καθοδηγήσουν τους Έλληνες ώστε να κάνουν τα χρήματά τους να δουλεύουν για αυτούς, εύκολα και γρήγορα, επενδύοντάς τα ορθολογικά και με ελάχιστο κόστος.

Ο κόσμος των επενδύσεων είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αν ανήκεις στο πλουσιότερο 1%. Έχεις πρόσβαση σε διαχειριστές περιουσίας και συμβούλους που αναλαμβάνουν τα πάντα για σένα. Για το υπόλοιπο 99%, δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η τεράστια πλειοψηφία καταλήγει πλέον στα γνωστά trading apps, με αποτέλεσμα χρήστες με πολύ περιορισμένες γνώσεις, να «τζογάρουν» τα χρήματά τους σε μετοχές, με την εμπειρία του χρήστη να μοιάζει με αυτή ενός καζίνου. Σε αυτή την πραγματικότητα φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά η Wealthyhoodμε ιδρυτές τον Αλέξανδρο Χριστοδουλάκη και τον Κωνσταντίνο Φαλιάγκα, μία πλήρως προσωποποιημένη επενδυτική εφαρμογή που απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του «γρήγορου πλουτισμού», η Wealthyhood παίρνει τον νέο επενδυτή από το χέρι και τον καθοδηγεί στο πώς να κάνει τα χρήματά του να δουλεύουν για αυτόν, εύκολα και γρήγορα, επενδύοντάς τα ορθολογικά και με ελάχιστο κόστος. Η εφαρμογή έχει εξαλείψει όλες τις προμήθειες και κρυφές χρεώσεις, ώστε να μπορεί ο καθένας να επενδύσει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Το βασικό πλάνο ξεκινάει από 1 ευρώ τον μήνα και περιλαμβάνει απεριόριστη επένδυση χωρίς προμήθεια και πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία αυτοματοποίησης του Wealthyhood. Πέραν αυτού, διαθέτει κάποια premium προγράμματα με 3 και 7 ευρώ τον μήνα, για συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά. Η εταιρεία στοχεύει στον νέο, αρχάριο επενδυτή, που αν και δεν έχει μεγάλη εμπειρία ή εξειδικευμένες γνώσεις, θέλει να μπει στη λογική της συστηματικής αποταμίευσης και επένδυσης για να δει τα χρήματα του να αυξάνονται. Παρόλα αυτά, τα premium προγράμματα ικανοποιούν και πιο έμπειρους επενδυτές.

«Κάθε χρήστης μας είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει και για το επενδυτικό του portfolio. Ο πλήρως προσωποποιημένος χαρακτήρας της Wealthyhood, τα έξυπνα εργαλεία που προσφέρουμε, η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των χρηστών μας αυτόματα μέσα από την εφαρμογή, κάνουν τη διαδικασία επένδυσης ευκολότερη ξεκινώντας με το ποσό των 10 ευρώ», αναφέρει ο Αλέξανδρος και συμπληρώνει, «θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως το μυστικό των επενδύσεων είναι η συνέπεια και η κατάλληλη νοοτροπία και όχι το αρχικό κεφάλαιο».

Πριν μερικές εβδομάδες η Wealthyhood ολοκλήρωσε τον πρώτο VC-backed γύρο χρηματοδότησης. Του γύρου ηγήθηκαν οι Genesis Ventures, ένα καινούριο VC εστιασμένο στο early stage, με τη συμμετοχή αρκετών επιφανών angel investors, από Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Σιγκαπούρη. Η συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει η εταιρεία μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 930.000 ευρώ.

Ο Κώστας εντοπίζει πως στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη επενδυτικής κουλτούρας. Ωστόσο, η ανάγκη για γνώση και επενδυτική εκπαίδευση υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη Wealthyhood, ένα στατιστικό που το επιβεβαιώνει αυτό είναι πως το 2020, μία χρονιά που λόγω lockdown και covid υπήρξε αύξηση των χρηστών που χρησιμοποίησαν trading apps, 15% των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έκαναν επενδύσεις για πρώτη φορά.

«Σε αντίθεση με τις εφαρμογές αυτές που, στην πλειοψηφία τους, εκμεταλλεύονται τον τρόπο σκέψης του «γρήγορου πλουτισμού», εμείς υλοποιήσαμε μία επενδυτική εφαρμογή που καθοδηγεί νέους χρήστες στο πώς να ξεκινήσουν να επενδύουν και να φτιάξουν ένα ορθολογικό επενδυτικό portfolio, ενώ παράλληλα με τη βάση που έχουμε δώσει στην εμπειρία του χρήστη και τα αυτοματοποιημένα εργαλεία και insights που παρέχουμε, βοηθάμε τον χρήστη με πρακτικό τρόπο να μάθει περισσότερα για τον χώρο των επενδύσεων. Επίσης, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας resources, αλλά και το καινούριο περιεχόμενο που έχουμε καθημερινά στα social media, θέλουμε να βοηθήσουμε καινούριους μικρο-επενδυτές να αναπτύξουν τη νοοτροπία οικοδόμησης πλούτου, που θα τους συνοδεύσει στις επιλογές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς ξεκίνησε η Wealthyhood

Η Wealthyhoodξεκίνησε από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ήδη μετράει μερικές χιλιάδες χρήστες, με στόχο την επέκτασή της στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα στο 2022. Η αρχή έγινε στην Αγγλία για τρεις λόγους σύμφωνα με τους ιδρυτές. Ο πρώτος ήταν ότι η αγορά των επενδύσεων στην Αγγλία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και ο μέσος Άγγλος από όταν ξεκινήσει να εργάζεται αποταμιεύει και θέλει να επενδύσει μέρος των χρημάτων αυτών. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι το νομικό πλαίσιο για την δημιουργία fintech εταιρείας στην Αγγλία είναι πολύ αναπτυγμένο και παράλληλα φιλικό σε νέους επιχειρηματίες, ενώ τέλος, στην Αγγλία υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια και περισσότεροι angel επενδυτές, οπότε για τις startup που δραστηριοποιούνται στην αγγλική αγορά είναι πολύ πιο εύκολη η εύρεση χρηματοδότησης.

Προτού ο Αλέξανδρος και ο Κώστας ξεκινήσουν τη Wealthyhood, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, έβλεπαν όλο και περισσότερους νέους, φίλους και γνωστούς, να θέλουν σιγά σιγά να επενδύσουν τα χρήματα τους. Άλλοι γνωρίζοντας κάποια πράγματα και άλλοι όχι, όλοι όμως έχοντας ως κοινό στόχο να δουν τα χρήματα τους να αυξάνονται αντί να μένουν αδρανή σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Στην ίδια θέση ήταν και οι ίδιοι τότε, από την πλευρά του απλού επενδυτή. Κοινός παρονομαστής όλων ήταν ένα ερώτημα: «Πώς μπορώ να επενδύσω ορθολογικά τα χρήματά μου, χωρίς να έχω τις γνώσεις ή τον χρόνο να το κάνω;» Απάντηση σε αυτό δεν υπήρχε, ούτε από τις παραδοσιακές τράπεζες, αλλά ούτε και από τα διαδικτυακά trading apps. Θα έπρεπε να είσαι είτε ειδικός της αγοράς για να ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις και πότε, είτε εκατομμυριούχος, ώστε να έχεις πρόσβαση στον δικό σου διαχειριστή περιουσίας ή ιδιωτικό τραπεζίτη.

«Υπήρχε ένα τεράστιο κενό για όλους τους υπόλοιπους, την πλειοψηφία του κόσμου, των νέων φιλόδοξων επενδυτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, για μία εφαρμογή που θα τους καθοδηγεί βήμα-βήμα με έξυπνα εργαλεία για το πώς να επενδύσουν και να αυξήσουν τα χρήματά τους μακροπρόθεσμα. Και αυτό το κενό αποφασίσαμε να καλύψουμε με τη Wealthyhood, ώστε ο επενδυτής των 100 ή των 200 ευρώ να έχει ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες», τονίζει ο Αλέξανδρος.

Οι τάσεις στις επενδύσεις των χρηστών σύμφωνα με τα στοιχεία της Wealthyhood

Ο Κώστας παρατηρεί πως μία από τις βασικές αλλαγές που θα γίνουν στον χώρο των επενδύσεων και βλέπουμε ήδη σε κάποιο βαθμό, είναι η στροφή των χρηστών σε εξατομικευμένες επενδυτικές επιλογές. Οι millenials, που αποτελούν ένα μεγάλο και αυξανόμενο δημογραφικό μερίδιο των ανθρώπων που επενδύουν, είναι μία γενιά που έχει συνηθίσει στις εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων, είτε πρόκειται για αγορές στο Amazon, για μουσική στο Spotify ή για ταινίες στο Netflix. Αντίστοιχες απαιτήσεις υπάρχουν πλέον και στη διαχείριση και επένδυση των αποταμιεύσεων, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικούς οικονομικούς στόχους και ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα η σύνταξη, η αγορά σπιτιού ή η μελλοντική εκπαίδευση των παιδιών. «Με γνώμονα αυτή την ανάγκη για εξατομικευμένες επενδύσεις, έχουμε υλοποιήσει τη Wealthyhood και πιστεύω πως είναι μία από τις κύριες τάσεις που θα δούμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον», τονίζει η Κώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο της ανάγκης για εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, θα δούμε πολύ και επενδύσεις που γίνονται όχι μόνο με βάση τις ανάγκες των χρηστών, αλλά και με βάση τις ηθικές αρχές και αξίες τους. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των ESG επενδύσεων, μίας κατηγορίας επενδύσεων με περιβαλλοντολογικό και ανθρωπιστικό αντίκτυπο και είναι θέμα χρόνου να αποτελέσουν μέρος κάθε επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Τέλος, με εταιρείες όπως το Twitter και το Instagram να έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο των NFTs, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες να πουλάνε έργα τους για πολλά εκατομμύρια, είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, NFTs και DeFi προϊόντα.

Επόμενα βήματα

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία, η Wealthyhood αποφάσισε να δράσει με τον δικό της τρόπο και να δώσει την ευκαιρία σε όποιον Ουκρανό θέλει να κάνει μία καινούρια αρχή στην εταιρεία. Η Wealthyhood απηύθυνε πρόσκληση σε Web και Mobile Developers από την Ουκρανία να έρθουν στην ομάδα της είτε απομακρυσμένα, είτε από τα γραφεία της στην Αθήνα, θέλοντας παράλληλα να τους υποστηρίξουν και σε όλη τη διαδικασία μετεγκατάστασης, πέραν της προσφοράς εργασίας.

Το επόμενο διάστημα έρχονται πολλά από την ομάδα της εταιρείας, με πρώτο το λανσάρισμα της εφαρμογής για κινητά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αμέσως μετά, προτεραιότητα είναι η επέκταση στην Ευρώπη και την ελληνική αγορά, με στόχο να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα μέχρι το τέλος του 2022.