Πώς ο Τζακ Ντόρσεϊ εγκατέλειψε το Τwitter για να γίνει πνευματικός ηγέτης του Bitcoin

Πώς ο Τζακ Ντόρσεϊ εγκατέλειψε το Τwitter για να γίνει πνευματικός ηγέτης του Bitcoin
Jack Dorsey, CEO of Twitter and co-founder & CEO of Square, speaks during the crypto-currency conference Bitcoin 2021 Convention at the Mana Convention Center in Miami, Florida, on June 4, 2021. (Photo by Marco BELLO / AFP) Photo: AFP
Η προθυμία του Τζακ Ντόρσεϊ να υποστηρίξει Bitcoin, τον έκανε περισσότερο αγαπητό στους λάτρεις του κρυπτονομίσματος.

Όταν περπατούσε στη σκηνή του συνεδρίου του Bitcoin το 2021 στο Μαϊάμι, από τεχνικής άποψης, ο Τζακ Ντόρσεϊ ήταν ακόμη διευθύνων σύμβουλος δύο εισηγμένων στη Wall Street εταιρειών. Ωστόσο έμοιαζε περισσότερο με μπάρμαν σε beach bar. Φορούσε ένα sunburst tie-dye πουκάμισο, με το κεφάλι του ξυρισμένο και μακριά, γκρίζα γενειάδα του. 

Είχε πετάξει στη Νότια Φλόριντα, παρόλο που η επίσημη πολιτική του Twitter επιτάσσει οι εργαζόμενοι να μην ταξιδεύουν για δουλειά, και παρότι μια ομάδα επενδυτών είχε προσπαθήσει να τον διώξει από το ΔΣ επειδή δεν ήταν αφοσιωμένος στην εταιρεία.

Όμως ο Ντόρσεϊ ήταν αποφασισμένος να διασκεδάσει με κάθε δυνατό τρόπο: Πήγε στην παραλία με ένα εικοσάχρονο μοντέλο, τη Φλόρα Κάρτερ, είχε δείπνο με τον Ντέιβ Πόρτνοϊ, επιχειρηματία των αθλητικών μέσων και λάτρη των χρηματιστηριακών συναλλαγών, και έκανε παρέα με τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ, θρύλο της επαγγελματικής πυγμαχίας. 

Στο συνέδριο, ο Ντόρσεϊ είχε πολλά να πεί για το Bitcoin. Στην πραγματικότητα, πολλά περισσότερα από όσα είχε να πει είτε για το Twitter είτε για τη Square, την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών του. Προέβλεψε ότι θα αντικαταστήσει τις τράπεζες, θα προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στους επιχειρηματίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο και θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το bitcoin αλλάζει τα πάντα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μου». 

Πέντε μήνες αργότερα, ο Ντόρσεϊ παραιτήθηκε από την Twitter και ανακοίνωσε ότι μετονομάζει τη Square. Στο εξής, η εταιρεία θα ονομάζεται Block Inc., κάτι που φέρνει στο μυαλό τα κρυπτονομίσματα και το blockchain. Επισήμως, η Block είναι η δουλειά πλήρους απασχόλησης για τον Ντόρσεϊ, αλλά σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι έχει μια πολύ σοβαρή παρενέργεια. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ντόρσεϊ έχει γίνει ο ανεπίσημος πνευματικός ηγέτης και δημόσιος υπερασπιστής του κρυπτονομίσματος, προωθώντας το συνεχώς. Πέρυσι, σε μια διαφορετική εκδήλωση κρυπτογράφησης μαζί με τον Elon Musk, ο Dorsey είπε ότι πιστεύει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να εγκαθιδρύσει την «παγκόσμια ειρήνη». 

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τι σκέφτεται κάθε στιγμή είναι να ακολουθήσεις τα tweets του. Στο Twitter δημοσιεύει τα πάντα. Όταν επισκέφθηκε την Αφρική, έγραψε στο Twitter: «Λυπάμαι που φεύγω από την ήπειρο… προς το παρόν. Η Αφρική θα καθορίσει το μέλλον (ειδικά για το bitcoin)». 

Πόλεμος…

Ο Ντόρσεϊ αγαπά την ιδέα της απομακρυσμένης εργασίας, αλλά ταξιδεύοντας τον μισό χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, έδωσε κατά λάθος ένα δώρο σε έναν επιχειρηματικό αντίπαλο, τον Πολ Σίνγκερ. Ο διαβόητος ιδρυτής της Elliott Management παίρνει μερίδια σε εισηγμένες εταιρείες και στη συνέχεια πιέζει για σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση. Η εταιρεία θεωρούσε το Twitter ώριμο στόχο, εν μέρει επειδή είχε υποβαθμιστεί και εν μέρει επειδή, σε αντίθεση με την Google και το Facebook, δεν είχε δώσει στους ιδρυτές του τις λεγόμενες χρυσές μετοχές, κάτι που θα επέτρεπε να ελέγχουν την εταιρεία.

Αυτό δημιούργησε την ευκαιρία σε ακτιβιστές επενδυτές να κερδίσουν έδαφος, και ο Ντόρσεϊ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να τους σταματήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αφρική, ο Elliott έκανε μια μεγάλη επένδυση στο Twitter και, στις αρχές του 2020, είχε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές της εταιρείας, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την αγορά.

Σε επιστολή που εστάλη στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, η Elliot περιέγραψε μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την επιχειρηματική και εταιρική διακυβέρνηση του Twitter, προειδοποιώντας ότι σχεδίαζε να διορίσει τέσσερις νέους διευθυντές. Το tweet του Ντόρσεϊ έδωσε στους ακτιβιστές επενδυτές αρκετή κάλυψη για να του επιτεθούν.  

Στο μεταξύ, ο Ντόρσεϊ εργαζόταν εξ αποστάσεως —κυρίως στη Χαβάη, αλλά και στην Κόστα Ρίκα και στη Γαλλική Πολυνησία— κρατώντας μυστικό το πού βρίσκεται. Άτομα κοντά του κύκλου του λένε ότι αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας.

Μερικές φορές το προσωπικό μπορούσε να ακούσει τα κοτόπουλα. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε συνέδριο της Goldman Sachs Group Inc. λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Εlliot, ωδικά πουλιά κελαηδούσαν κοντά καθώς μιλούσε.

Για κάποιον με δύναμη, ο Ντόρσεϊ είναι παραδόξως πολύ απλός. Όσοι έχουν εργαστεί υπό τον ίδιο στο Twitter και τον Block λένε ότι δεν του αρέσει να παίρνει αποφάσεις και το θεωρεί αποτυχία ηγεσίας, αν χρειαστεί.

Δεν είναι ασυνήθιστο για αυτόν να παρακολουθεί μια ολόκληρη συνάντηση χωρίς να πει τίποτε και προτιμά να αφήνει τους υπαλλήλους χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες.

Βέβαια, αυτό έχει παρενέργειες: Η απέχθεια του Ντόρσεϊ για τη λήψη αποφάσεων ήταν ο λόγος που, για παράδειγμα, το Twitter δεν άλλαξε ιδιαίτερα προϊόντος του χρόνου. 

Και το όνομα αυτού… Bitcoin 

Και μετά, φυσικά, ήρθε το Bitcoin. O Nτόρσεϊ πιστεύει ότι το κρυπτονόμισμα τελικά θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο. 

Η προθυμία του να το υποστηρίξει τον έκανε περισσότερο αγαπητό στους λάτρεις του κρυπτονομίσματος. «Το γεγονός ότι έχει επικεντρωθεί τόσο έντονα στο Bitcoin είναι το σήμα» λέει ο Gladstein, ένας από τους πολλούς λάτρεις του Bitcoin που βρίσκουν τον Ντόρσεϊ εμπνευσμένο. «Είμαι σίγουρα ευγνώμων που είναι εκεί έξω για να κάνει τα δικά του», λέει. «Νομίζω ότι τελικά θα τον θυμούνται περισσότερο για το Bitcoin παρά για το Twitter».