Η Wall Street “μισεί” τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και το δείχνει

Η Wall Street “μισεί” τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και το δείχνει
18 June 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: The 1 minute candlestick chart showing a sell-off of the cryptocurrency Bitcoin can be seen on the Trading View platform on the monitor of a computer in an office. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

του Declan Harty

Οι επενδυτές της Wall Street έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους ενάντια στα κρυπτονομίσματα καθώς ένας «σκληρός χειμώνας» κυριαρχεί στην αγορά.

Δεδομένα από την S3 Partners που παρασχέθηκαν στο Fortune δείχνουν ότι οι short sellers – δηλαδή, οι επενδυτές που δανείζονται μετοχές μιας εταιρείας που στη συνέχεια πουλούν στη δημόσια αγορά με την προσδοκία να τις αγοράσουν ξανά αργότερα φθηνά –  έχουν συσσωρεύσει τα στοιχήματά τους τον Ιούνιο εναντίον των δημόσια διαπραγματεύσιμων μετοχών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, με το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο να αυξάνεται κατά 13,04%.

Η Coinbase, το μεγαλύτερο και μοναδικό δημόσιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, έχει δει το ποσό των μετοχών που κινούνται με ανοιχτές πωλήσεις να αυξάνεται κατά 291 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο ως ποσοστό των συνολικά διακινούμενων μετοχών στο 20,97%, σύμφωνα με την S3, μια εταιρεία ανάλυσης οικονομικών δεδομένων.

Η MicroStrategy του Michael Saylor, η οποία έχει συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες Bitcoin στον ισολογισμό της, λειτουργεί τώρα με το 41,82% των μετοχών της να δέχεται ανοιχτές πωλήσεις. Και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τη μετοχή της Marathon Digital έχει αυξηθεί κατά 9,84% τον Ιούνιο μέχρι στιγμής στο 25,22%.

«Δεν υπήρξε συνθηκολόγηση στην αγορά των ανοιχτών πωλήσεων», λέει στο Fortune ο διευθύνων σύμβουλος της S3 Partners, Ihor Dusaniwsky.

Και υπάρχει ένας καλός λόγος.

Σε μια πτωτική αγορά – ειδικά σε μια αγορά που έρχεται μετά από μια δεκαετία όπου, εκτός από τις πωλήσεις που προκλήθηκαν από τον COVID-19 στα τέλη της άνοιξης του 2020, οι μετοχές όλων των κλάδων έχουν ανέβει ψηλά – είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πάντα πολλές ευκαιρίες για όσους κάνουν ανοιχτές πωλήσεις.

Μια πρόσφατη αναφορά από την S3, στην πραγματικότητα, δείχνει ότι οι ανοιχτές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54% κατά των εταιρειών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας το 2022, από τις 14 Ιουνίου. Τα στοιχήματα εναντίον εταιρειών στον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των εξαρτημάτων, οι ανοιχτές πωλήσεις σημειώνουν αύξηση περίπου 54%, σύμφωνα με την S3.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα ξεχωρίζουν.

Η πτώση της αγοράς μπορεί να ήταν αργή στην αρχή, με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων και τις μετοχές που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα να πέφτουν παράλληλα με άλλα πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές εταιρειών τεχνολογίας.

Ωστόσο, η πτώση των κρυπτονομισμάτων έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιταχύνει τον αγώνα της ενάντια στον πληθωρισμό και οι φόβοι για μετάδοση εξαπλώνονται σε όλο τον κλάδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται επί του παρόντος περίπου στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια, από το υψηλό των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από επτά μήνες.

Ως αποτέλεσμα, λέει ο Dusaniwsky, οι ανοιχτές πωλήσεις για τις 15 μετοχές που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα που παρακολουθεί η S3 αυξήθηκαν κατά 118% σε σχέση με το περασμένο έτος. Η προκύπτουσα διόγκωση του ενδιαφέροντος των short-sellers ήταν τόσο γρήγορη, στην πραγματικότητα, που ο αριθμός των μετοχών που ήταν διαθέσιμες για δανεισμό και ανοιχτή πώληση για τους επενδυτές έχει γρήγορα εξαντληθεί.

Από τις εταιρείες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα που παρακολουθούνται από την S3, το 95% των διαθέσιμων χρεογράφων προς δανεισμό έχουν ήδη διατεθεί σε short sellers — πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο στο μέλλον για τους επενδυτές να αποκτήσουν μετοχές εταιρειών κρυπτονομισμάτων για ανοιχτή πώληση.

Πηγή: Fortune.com