“Έκρηξη” του πληθωρισμού και στην Ελβετία – Σε υψηλό 29 ετών τον Ιούνιο

“Έκρηξη” του πληθωρισμού και στην Ελβετία – Σε υψηλό 29 ετών τον Ιούνιο
epaselect epa08455635 The Zurich great minster is illuminated by light artist Gerry Hofstetter on late Saturday, 30 May 2020, in Zurich, Switzerland (issued 31 May 2020). EPA/ALEXANDRA WEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «σημαντικό παράγοντα» για την άνοδο των τιμών στην Ελβετία, όπως και η εμμένουσα συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με την SNB.

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός και στην Ελβετία, αγγίζοντας το 3,4% τον Ιούνιο.

Ο ρυθμός αύξησης τον Μάιο ήταν 2,9%, γράφει το Bloomberg, πολύ πάνω από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB). Με βάση την εναρμονισμένη μέτρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάλιστα, κινήθηκε στο 3,2% έναντι 8,6% στην ευρωζώνη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «σημαντικό παράγοντα» για την άνοδο των τιμών στην Ελβετία, όπως και η εμμένουσα συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με την SNB.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο -0,25%, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο επικεφαλής της SNB Τόμας Τζόρνταν δήλωσε τότε ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί μια τέτοια κίνηση.

Η τελευταία πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για πληθωρισμό 2,8% φέτος, 1,9% το 2023 και 1,6% το 2024.