Fuel Pass 3 – Επίδομα θέρμανσης: “Βαρόμετρο” η τιμή φυσικού αερίου

Fuel Pass 3 – Επίδομα θέρμανσης: “Βαρόμετρο” η τιμή φυσικού αερίου
Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την επικαιροποιημένη πορεία των εσόδων και τον επανασχεδιασμό δαπανών για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση των επιδοτήσεων στα καύσιμα κίνησης μέχρι το τέλος του χρόνου, ανάλογα με την πορεία των τιμών, την ύπαρξη διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, αλλά και του ύψους των επιδοτήσεων για το ρεύμα άφησε μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε. «Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία» ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομαθέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

«Τα καύσιμα είναι ένα ανοιχτό μέτωπο, μετά τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον είναι η τιμή της ενέργειας, του φυσικού αερίου. Κι έχουμε να βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από τις αρχές του 2023, ένα κόστος 450 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι νωρίς για να πει ποια θα είναι η εικόνα της οικονομίας σε δύο μήνες, εξηγώντας έτσι γιατί δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Δεν μπορώ να σας πω τι θα πούμε στη Θεσσαλονίκη και τι θα γίνει από το φθινόπωρο» είπε αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Όλα αυτά είναι μέτρα δισ. ευρώ και θέλει μία προσοχή».