Κουνάει μαντήλι στην ελληνική αγορά η Ryanair

Κουνάει μαντήλι στην ελληνική αγορά η Ryanair
epa07341881 (FILE) - epa07129514 An image taken through a window showing a Ryanair passenger plane preparing to take off at the airport Malaga, Spain, 27 October 2018(issued 04 February 2019). Ryanair reported on 04 February, that it had made a 22.88 million US dollar loss in the third quarter. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πότε σταματά τη δραστηριότητά της – Πώς εκλαμβάνουν την είδηση οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ένα ηχηρό αντίο και μια τρύπα στα έσοδα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων αφήνει στο διάβα της η Ryanair, η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της σήμερα επιβεβαιώνει ότι, αρχής γενομένης από 29 Οκτωβρίου, κλείνει τη βάση της στην Αθήνα.

Ο low cost αερομεταφορέας αποφάσισε να μπει ο Σεπτέμβριος με ποδαρικό στο … αριστερό, ισχυριζόμενος ότι, τόσο το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και τα περιφερειακά τα οποία διαχειρίζεται η γερμανική Fraport, δεν προσφέρουν κίνητρα για την τόνωση της επιβατικής κίνησης κατά τη χειμερινή σεζόν ή για την ανάπτυξη του τουρισμού εκτός υψηλής σεζόν και των συνδέσεων με την Αθήνα. Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη λαμβάνεται δε το σχόλιο ότι η Αθήνα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να καταστεί city break τουριστικός προορισμός καθ’ όλη  τη διάρκεια του έτους.

«Η αλήθεια είναι ότι μόλις διαβάσαμε και εμείς την είδηση και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα επηρεάσει πολύ την εγχώρια τουριστική αγορά, αν και πιστεύω ότι αυτή είναι μια τακτική, ένα επικοινωνιακό τρικ, της Ryanair για να γλιτώσει φόρους από το ελληνικό Κράτος. Εάν τα βρει με την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διόλου απίθανο να ανακαλέσει την απόφασή της» λέει στο Fortune ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μιχάλη Βλατάκη, Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, ο οποίος, όπως επισημαίνει τα τουριστικά πρακτορεία δεν έχουν καμία δοσοληψία με την Ryanair παρά μόνο με τους Tour Operators. «Είναι πάγια πολιτική της Ryanair να μπαίνει σε μια αγορά, να αρπάζει ό,τι μπορεί να αρπάξει και στη συνέχεια να φεύγει».

Το αν θα βρεθεί η χρυσή τομή η όχι εναπόκειται στην υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης η οποία κατηγορείται από τον ιρλανδικών συμφερόντων αερομεταφορέα ότι δεν προσφέρει μακροπρόθεσμα κίνητρα στους αερομεταφορείς ώστε να επενδύσουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά τη χαμηλή σεζόν ή να αναπτύξουν τον τουρισμό όπως έχουν κάνει αντίστοιχα η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

«Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες, η απόφαση να πουληθούν τα περισσότερα από τα ελληνικά αεροδρόμια σε γερμανικές εταιρείες υψηλού κόστους είχε καταστροφικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς αυτοί οι ξένοι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία περιορίζοντας τη ροή τουριστών και τις επιχειρηματικές συνδέσεις και δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές για την τόνωση της κυκλοφορίας. Σε μια εποχή που άλλες κυβερνήσεις και αεροδρόμια μειώνουν τις χρεώσεις και εισάγουν προγράμματα ανάκαμψης του τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει τιμωρητικό φόρο ανάπτυξης αεροδρομίου ύψους 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθιστώντας τα ελληνικά τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά» τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ryanair.

Για τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Aldemar, η Ryainair αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της αφού είναι σε θέση να τροφοδοτεί με ελεύθερες θέσεις πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Αναγνωρίζει πως η έξοδος οποιουδήποτε αερομεταφορέα από την ελληνική αγορά δεν είναι καλό σημάδι, ενώ διευκρινίζει ότι το παιχνίδι παίζεται ουσιαστικά μεταξύ Fraport – Ryanair και όχι μεταξύ κυβέρνησης –  Ryanair.

«Το τι χρεώσεις θα επιβάλει η Fraport είναι αποκλειστικά δική της υπόθεση και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των αεροπορικών με τις οποίες συνεργάζεται. Κανένας Υπουργός δεν έχει υπογράψει ποτέ στα χρονικά κάποια συμφωνία με ιδιώτη. Οι συμφωνίες υπογράφονται μεταξύ εταιρειών και υπόκεινται σε εμπορικούς όρους. Χωρίς αεροπορικές δεν υπάρχει τουριστική κίνηση. Γνωρίζοντας τον Ο’ Λίρι, πρόκειται για έναν επιχειρηματία που κάνει πολύ μελετημένες κινήσεις. Εκ πρώτης φαίνεται να εκβιάζει λάθος άτομο, όμως πιστεύω ότι είναι μια αμυντική κίνηση στηριζόμενη στην πρόβλεψη του για μειωμένη ζήτηση, λόγω του υψηλού κόστους των ταξιδίων και της κακής κατάστασης της οικονομίας τον χειμώνα που έρχεται» καταλήγει ο κ. Αγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως η Ryanair έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις ανάπτυξης στην ελληνική κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του ’21, με τις οποίες η αεροπορική εταιρεία θα διπλασίαζε τους επιβάτες από 5 εκατ. σε 10 εκατ. μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, θα μείωνε την εποχικότητα με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες εκτός αιχμής ετησίως, θα αύξανε το εισόδημα από τον τουρισμό σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, θα δημιουργούσε 4.000 τοπικές θέσεις εργασίας και θα έδινε ανάπτυξη σε υποεξυπηρετούμενα νησιά και περιφέρειες.