Το σταυροδρόμι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα και οι προοπτικές μεγάλων αλλαγών

Το σταυροδρόμι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα και οι προοπτικές μεγάλων αλλαγών
In this photo illustration an Airbnb logo seen displayed on a smartphone screen on a desk next to a cafe, a pen, glasses and a magazine in Athens, Greece on September 10, 2022. (Photo Illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε πως ζητά αλλαγές στον τρόπο προώθησης ξενοδοχείων και καταλυμάτων από ιδιώτες. Τι λένε παράγοντες της αγοράς για τους νέους όρους του τουριστικού κλάδου.

Δικλείδες ασφαλείας για τους Ιδιοκτήτες ακινήτων που καταφεύγουν στη λύση της βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης και ταυτόχρονα διατήρηση των δικαιωμάτων που προκύπτουν από τη δραστηριοποίηση σε μια ελεύθερη αγορά, ζητά ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού ΣΟ.ΔΙ.Α. έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται, με επιστολή του προς πλατφόρμες τύπου Booking και Expedia, να αιτηθεί τον διαχωρισμό της διαφήμισης των ξενοδοχείων από τα καταλύματα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιες μίσθωσης, καθώς επίσης και τον διαχωρισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας που μπορεί να εκμισθώνει ένα ακίνητο που έχει σε κάποια περιοχή και εκείνων που εκμισθώνουν δεκάδες τέτοιου είδους χώρους εν είδει βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Σίγουρα υπάρχουν κάποιες περιοχές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κορεσμένες, όπως για παράδειγμα το Κουκάκι και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου, όμως αντίστοιχα καταγράφεται πληρότητα. Εάν υπήρχε όντως κορεσμός στην αγορά δεν θα είχαμε πληρότητα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Μιλώντας με τον κόσμο που δραστηριοποιείται σε αυτό το πεδίο, θα σας έλεγα ότι ακόμη δεν ξέρουμε το peak της αγοράς κα μέχρι που μπορεί να φτάσει» λέει χαρακτηριστικά στο Fortune η Πρόεδρος του ΣΟ.ΔΙ.Α., Θεοδώρα Δήμα.

Επισημαίνει πως τον Μάρτιο του 2019 υπήρξε μία πτώση στον κλάδο, ωστόσο από το καλοκαίρι του 2022 έχει συντελεστεί μια στροφή, καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ακινήτων που  ξαναμπήκαν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην επαρχία μάλιστα, υιοθετείται ένα μοντέλο, όπου το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να διαθέσουν το ακίνητό τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τουρίστες, ενώ τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες συνάπτουν συμφωνίες τρίμηνης, εξάμηνης και εννεάμηνης διάρκειας με ενοικιαστές που είναι, στην πλειονότητά τους, εκπαιδευτικοί ή ψηφιακοί νομάδες, διότι πληρώνουν σε πολύ καλύτερες τιμές από ότι οι φοιτητές.

«Παρακολουθώντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δεν αναφέρθηκε πουθενά ότι δημιουργείται πρόβλημα στην ελληνική οικονομία από την βραχυχρόνια μίσθωση. Το μόνο που υπογραμμίστηκε ήταν η χάραξη μίας στεγαστικής κοινωνικής πολιτικής, όπου άδεια ακίνητα θα αξιοποιηθούν από επενδυτές με την δέσμευση ότι θα δημιουργηθούν κατοικίες για φοιτητές και δημόσιους υπαλλήλους, όπως επίσης αντίστοιχα να δοθούν οικόπεδα για φοιτητικές στέγες. Είναι μία πρόταση που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους» τόνισε η κα Δήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 30% των ιδιοκτητών θα γυρνούσε στην μακροχρόνια μίσθωση εάν ένιωθε ότι προστατεύεται από το Κράτος

Όσο για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού θα συνάδει με το αντίστοιχο που θα διαμορφώσει το προσεχές διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως μπούσουλας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος του ΣΟ.ΔΙ.Α. ήταν κατηγορηματική:

«Προς το παρόν δεν μπαίνουμε στην συζήτηση για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βραχυχρόνιας μίσθωσης, διότι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει φαινόμενα υπερτουρισμού. Τώρα οι τιμές των ακινήτων και των αντικειμενικών αξιών επανέρχονται σε περιόδους προ κρίσης, και βρισκόμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την Ευρώπη. Άρα η απάντηση μας είναι ουδέν σχόλιον, διότι όταν έχεις ελεύθερη αγορά ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει. Μην ξεχνάτε ότι ήδη η φορολογία είναι πολύ ψηλή, 15% μέχρι 12.000 € μικτά και για εισόδημα πάνω από 12.000 € η φορολογία ανέρχεται σε 35% επί του τζίρου και όχι των καθαρών κερδών!».

Συμφωνεί πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισμα της αγοράς και να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα μόνο ακίνητα που διαθέτουν αριθμό μητρώου. «Γενικότερα η πρόταση μας είναι να υπάρξει νομική δικλείδα ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων διότι δεν καλύπτονται από κακοπληρωτές, οι οποίοι τους αφήνουν φέσια, δημιουργούν ζημιές στα ακίνητα και χρειάζεται ένα κόστος της τάξης των 1000 € για προχωρήσουν σε έξωση. Έχει παρατηρηθεί ότι το 30% των ιδιοκτητών θα γυρνούσε στην μακροχρόνια μίσθωση εάν ένιωθε ότι προστατεύεται από το Κράτος. Μια λύση είναι μέρος των χρεών που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη να μεταφερθούν στον ενοικιαστή. Όπως πρόσφατα έχει ξεκινήσει να ισχύει στην περίπτωση της Δ.Ε.Η. να γίνει το ίδιο με τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ και τα κοινόχρηστα» κατέληξε η κα Δήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οπτική του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

«Ο τουρισμός και το ξενοδοχείο απέδειξαν μέσα στην κρίση για μια ακόμη φορά τη μεγάλη θετική συνεισφορά τους στην ανάκαμψη της χώρας, στην οικονομία και στην κοινωνία, στηρίζοντας την απασχόληση και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιστροφή στην κανονικότητα προς όφελος της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών και της συνοχής των τοπικών κοινωνιών» λέει η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, τονίζοντας πως ο ελληνικός τουρισμός είναι περισσότερο από ποτέ μια εθνική υπόθεση με τεράστιες δυνατότητες και αυξημένες προοπτικές.

Αναγνωρίζει πως οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, όμως κατά τη γνώμη της, είναι στοιχειώδες έναντι αυτής, όπως λέει, της προσφοράς, τουλάχιστον να λειτουργεί το ξενοδοχείο σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς τις στρεβλώσεις που δημιουργεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ανεξέλεγκτων βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, όχι όμως υπέρ της ασύδοτης. Η αδράνεια έναντι του φαινομένου γιγάντωσε τα προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν πλέον μόνον τη διάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά πρώτα και κύρια το βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην ίδια την κοινωνία. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής. Η οικονομία διαμοιρασμού ήρθε για να μείνει και το “ρολόι” της τεχνολογικής εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω. Ούτε οι ξενοδόχοι συζητάμε κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που συζητάμε και ζητάμε είναι να δούμε με προσοχή τις διεθνείς πρακτικές που ακολουθούνται σε όλους τους δημοφιλείς παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Χρειάζεται με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη να δημιουργηθεί το σαφές και καθαρό πλαίσιο ρύθμισης της δραστηριότητας» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ