Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάνει δηλώσεις μετά την μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
«Πριν από μερικά χρόνια λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο των κρατών μελών, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας

Μια ανάσα πριν από την ανάκτηση πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 12 δύσκολα χρόνια, είναι η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα… 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ανέφερε ότι είναι «βέβαιος» πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν οι νομοθέτες σηματοδοτήσουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτούν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να μειώσουν σημαντικά το χρέος της χώρας.. 

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πιο πιθανή χρονική στιγμή της αναβάθμισης ήταν «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική της ιδιότητα τον Ιανουάριο του 2011, σοβούσας μιας ισχυρής οικονομικής κρίσης, που απείλησε να διαλύσει την ευρωζώνη. Οι αξιολογήσεις της υποχώρησαν στο «CCC-» (χρεοκοπία), αλλά κατόπιν ανέκαμψαν στο «BB+» – ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

«Πριν από μερικά χρόνια λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο των κρατών μελών, είπε ο Στουρνάρας, ο οποίος προειδοποίησε ότι αυτός ο «καλοήθης [οικονομικός] κύκλος» δεν πρέπει να σπαταληθεί ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε απαραίτητες επενδύσεις στις κατεστραμμένες υποδομές της χώρας μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 57 ατόμων.

 «Η Ελλάδα κατάφερε να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», είπε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα».

Παρά τα κέρδη των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο φορτίο χρέους στην ευρωζώνη (170% επί του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρεώνουν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2032. «Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε ο Στουρνάρας . «Πρέπει να μειώσουμε τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο, ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα έτσι οι πληρωμές τόκων, που τυγχάνουν τώρα περιόδου χάριτος, να μη δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάπτυξη θα είναι επίσης χαμηλότερη φέτος, αφού τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν τη ζήτηση. «Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε θέση δημοσιονομικού πλεονάσματος έως το 2024. Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιδεινώσει επίσης τις οικονομικές προοπτικές. Οι πιέσεις στις τιμές βασικών προϊόντων έφθασαν στο 5,6%. Ωστόσο, ο Στουρνάρας, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε ότι οι μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν πολύ «καλύτερες» ή χαμηλότερες από ό,τι περίμεναν οι ρυθμιστές επιτοκίων τον Δεκέμβριο λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές της ενέργειας.