Βασίλης Χατζίκος: Η αποστολή της Siemens να «παντρέψει» την τεχνητή νοημοσύνη με τη βιομηχανία και τις υποδομές

Βασίλης Χατζίκος: Η αποστολή της Siemens να «παντρέψει» την τεχνητή νοημοσύνη με τη βιομηχανία και τις υποδομές
Ο CEO της Siemens Ελλάδος μίλησε στο Fortune Greece στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το πώς η εταιρεία μετατρέπεται σε δημιουργό software με «οδηγό» το ChatGPT.

Αποστολή στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι τεχνολογίες της OpenAI, του ChatGPT, και εν γένει του generative AI «ψιλαφίζουν» ακόμη τα όριά τους. Δύο από τους τομείς οι οποίοι είναι πολλά υποσχόμενοι για αυτού του επιπέδου τεχνολογικής εξέλιξης, ειδικά στην Ελλάδα, είναι οι υποδομές και η βιομηχανική παραγωγή. Σε αυτούς τους χώρους η Siemens αναπτύσσει μέσω της συνεργασίας της με την Microsoft, τα ψηφιακά εργαλεία που προσφέρουν τη δυνατότητα μετάβασης σε ένα καινούριο, εντελώς ψηφιακό, περιβάλλον ανάπτυξης.

Όπως λέει στο Fortune Greece ο CEO της Siemens Ελλάδος, Βασίλης Χατζίκος, η εταιρεία μεταμορφώνεται μέσα από αυτές τις τεχνολογίες σε έναν δημιουργό software, ο οποίος προσαρμόζει τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε τομείς όπου πριν από λίγους μόνο μήνες δεν είχε φανταστεί κανείς ότι θα έμπαιναν με τόσο μεγάλη ταχύτητα σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα ψηφιοποίησης. «Είδαμε το επόμενο βήμα της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης να έρχεται στην αγορά με το ChatGPT. Μια τεχνολογία η οποία έρχεται με τρομακτική ταχύτητα και μας μεταμορφώνει σε μια εταιρεία software», λέει χαρακτηριστικά.

Μέσω του Open AI lab η Siemens αναπτύσσει αυτό το οποίο ονομάζει «Τεχνητή Νοημοσύνη συγκεκριμένου σκοπού». Δοκιμάζει ήδη εντός των εργαστηρίων συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, ούτως ώστε να καταλήξει στους τομείς που θα αποτελέσουν το επόμενο πεδίο ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων. Ρομποτική, μηχανική, κατασκευές, βιομηχανική παραγωγή και σχεδιασμός, αλλά και βιομηχανικά υπολογιστικά συστήματα, είναι μερικοί από κλάδους στους οποίους κινείται η Siemens και οι μηχανικοί που απαρτίζουν το Open AI lab. Χώροι τους οποίους ο Βασίλης Χατζίκος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά υποσχόμενους».

Ήδη, χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αποτελεί η συνεργασία της εταιρείας με την ΔΕΥΑΛ στη Λάρισα για την ανάπτυξη του «έξυπνου» συστήματος διαχείρισης υδάτων με την εφαρμογή λύσεων Industry 4.0 στην διαχείριση εγκαταστάσεων, την άρδευση αγροτικών περιοχών και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ όπως είπε στη συνέντευξή που παραχώρησε στο Fortune Greece από τους Δελφούς ο Βασίλης Χατζίκος, σύντομα αναμένουμε ανακοινώσεις για μια νέα μεγάλη συνεργασία με κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα η οποία θα εφαρμόσει την τεχνογνωσία της Siemens σε όλα τα νέα της κτίρια.

 

Γίνεται πολλή συζήτηση στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ChatGPT. Η βάση πάνω στην οποία γίνεται είναι σωστή; Ειδικά όσον αφορά την παραγωγή και τη βιομηχανία…

Προφανώς μιλάμε για πολύ πιο ιδιαίτερες αγορές ως προς το να αφομοιώσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Δεν είναι τόσο απλοϊκό να μπεις σε ένα κτίριο ή σε μια υποδομή και να τις προσαρμόσεις [τις τεχνολογίες] ως βασικό εργαλείο λειτουργίας. Το ChatGPT ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο με τρομακτική ταχύτητα, καθώς βασίζεται στο πόσο εύκολη είναι η χρήση του. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα δούμε μες στο επόμενο διάστημα αυτές τις νέες τεχνολογίες να αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό και στο πώς λειτουργούμε αλλά και στο πώς δουλεύουμε. Και τι εννοώ με αυτό; Όταν το ChatGPT σου δίνει τη δυνατότητα με φυσική γλώσσα να δημιουργήσεις κάτι, δηλαδή να πάρει την ομιλία σου, την ερώτησή σου και να σου δώσει μια απάντηση… αύριο αυτό θα μπορεί να σου λύσει ένα πρόβλημα. Άρα πάμε στη λογική του software engineering, του solution design, του robotics control κ.ο.κ. Έτσι, αυτές οι τεχνολογίες -όπως είναι το ChatGPT- θα γίνουν πραγματικοί game-changers.

Με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε; 

Βασικό μας προτέρημα είναι να φέρουμε αυτές τις τεχνολογίες και τα εργαλεία στους συνεργάτες στην ελληνική αγορά πιο εύκολα, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Η λογική μας, του να ενσωματώσουμε λειτουργίες του ChatGPT μέσα στα software και τα προϊόντα της Siemens, είναι εφόδια που θέλουμε γρήγορα να τα φέρουμε και στην Ελλάδα και να δημιουργήσουμε λύσεις οι οποίες να έχουν ένα ευρύτερο διεθνές αποτύπωμα.

Έχετε πει και παλαιότερα ότι η τεχνολογία πρέπει να αποκτήσει σκοπό. Τι σκοπό θέλετε εσείς να της προσδώσετε;

Ο πρώτος και βασικός σκοπός έχει να κάνει με τους συνεργάτες μας, για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εργαλείων της Siemens μέσω των οποίων θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Η τεχνολογία και για τον απλό Έλληνα κατασκευαστή μηχανημάτων, και για μια μεγάλη βιομηχανία, είναι κάτι που όσο πιο γρήγορα την ενσωματώσουν τόσο πιο ανταγωνιστικοί θα γίνουν -και η Siemens πλέον έχει τα software και τα προϊόντα ώστε να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση.

Ο δεύτερος σκοπός έχει να κάνει με τον εταιρικό μετασχηματισμό, που εδώ στην Ελλάδα το κάνουμε πιο έντονα. Επενδύουμε στον κόσμο, επενδύουμε στο upskilling και το reskilling των ανθρώπων μας, έτσι ώστε να χτίσουμε μια πολύ ανταγωνιστική εταιρεία η οποία, μαζί με ένα οικοσύστημα συνεργατών, πραγματικά θα παράγει στην Ελλάδα state-of-the-art λύσεις με παγκόσμιο αποτύπωμα.

Δεδομένα και περιβαλλοντική συνείδηση – δύο φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία, τα οποία όμως αλληλοεπιδρούν. Πώς διαχειρίζεστε εσείς αυτές τις ανισορροπίες;

Από μια βιομηχανία, από μια γραμμή παραγωγής, μπορούμε να δημιουργήσουμε σήμερα πάνω από 1 terabyte δεδομένα την ημέρα. Οπότε αντιλαμβάνεστε για τι όγκο και για τι πλούτο μιλάμε – με τα οποία μπορούμε μέσω του ChatGPT να παράξουμε εξαιρετικά χρήσιμα data analytics. Όλα αυτά συνδέονται με το ενεργειακό αποτύπωμα μιας εταιρείας, με τη βελτιστοποίηση και με τη δημιουργία πιο πράσινων προϊόντων μέσω της χρήσης λιγότερο βλαβερών πρώτων υλών. Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά ο χρήστης που θα τον πετύχει – με τη βοήθεια της Siemens και του οικοσυστήματος συνεργατών της – θα διαθέτει τα εφόδια για να ανταγωνιστεί επάξια πολύ μεγάλες ξένες εταιρείες.

Για παράδειγμα έχουμε την συνεργασία σας με την Microsoft, ενόψει μάλιστα και της δημιουργίας των δικών της data centers στην Ελλάδα…

Σε αυτό το κομμάτι δουλεύουμε στενά με τη Microsoft, έτσι ώστε το conception design αυτών των data centers να είναι ενεργειακά αποδοτικό και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι πιο βέλτιστη λύση μπορούν για να είναι πιο «πράσινα». Στο κομμάτι, δε, των υποδομών, όλοι οι τεχνολογικοί πάροχοι έχουν ρίξει τεράστιο βάρος για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών. Εμείς είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Microsoft για τον σχεδιασμό αυτών των λύσεων, και θεωρώ ότι αυτά που θα γίνουν στην Ελλάδα θα είναι τεχνολογικά state-of-the-art και θα έχουν ένα πράσινο αποτύπωμα που θα είναι πραγματικά πολύ σοβαρό.