Αισιόδοξες προβλέψεις για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Αισιόδοξες προβλέψεις για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Για ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της Γερμανίας και της Ευρωζώνης στο β' εξάμηνο του 2014 κάνει λόγο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Την εκτίμηση πως η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει έπειτα από ένα ασθενές δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel, πιστεύει πως η ανάπτυξη μπορεί ακόμη και να υπερβεί τις τρέχουσες προβλέψεις της κυβέρνησης για 1,8% τη φετινή χρονιά.

«Υπάρχει πιθανότητα για οικονομικές εξελίξεις πιο ευνοϊκές από το αναμενόμενο, ιδιαίτερα στην εγχώρια πλευρά», αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου το οποίο επικαλείται το περιοδικό.

Το σενάριο αυτό βασίζεται στην πιθανότητα ότι η αγορά εργασίας και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών θα είναι ισχυρότερες απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο και η Στατιστική Υπηρεσία έριξε σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη στο ασθενέστερο εξωτερικό εμπόριο. Η αβεβαιότητα σχετικά με τους κινδύνους από την κρίση στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχει κάνει μερικούς οικονομολόγους πιο επιφυλακτικούς.

Το έγγραφο που επικαλείται το Der Spiegel αναφέρει επίσης πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο.

Η ουκρανική κρίση και οι «γεωπολιτικές εντάσεις» χαρακτηρίζονται ως κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία στο έγγραφο, αναφέρει το περιοδικό.

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν προς Γερμανία: Αυξήστε μισθούς και μειώστε τα πλεονάσματα

Ρεκόρ αποδοχής για την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών με την «ευλογία» της ΕΚΤ