Στον Γάλλο Ζαν Τιρόλ το Νόμπελ Οικονομίας
- 13/10/2014, 14:17
- SHARE

Το Νόμπελ αποδίδεται στον 61χρονο Γάλλο οικονομολόγο για την ανάλυση του στη δυναμική και τη ρύθμιση των αγορών
Τη βράβευση του Γάλλου Ζαν Τιρόλ με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2014, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, για την ανάλυση του στη δυναμική και τη ρύθμιση των αγορών.
Ο Τιρόλ, 61 ετών, είναι πρόεδρος της Οικονομικής Σχολής της Τουλούζης (TSE) – Ίδρυμα Ζαν-Ζακ Λαφόν, βραβεύθηκε για τις αναλύσεις του γύρω από «τη δύναμη των αγορών και τη ρύθμισή τους».
Με τις έρευνες του, τις οποίες είχε ξεκινήσει από χρόνια μαζί με τον ιδρυτή του οικονομικού πόλου της Τουλούζης Ζαν-Ζακ Λαφόν (1947-2004), προτείνει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τη ρύθμιση και επιβολή κανόνων στις σύγχρονες κοινωνίες, με τις νέες τεχνολογίες. Βάσει μιας «θεωρίας κινήτρων», ο Τιρόλ αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να στέλνονται τα σωστά μηνύματα για ρυθμίσεις και κανονισμούς στις επιχειρήσεις αλλά και στο κράτος, επομένως σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας: τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.ά. Οι εργασίες του αναγνωρίζονται ως «σημαντικές» για την αναζήτηση νέων κανόνων, ώστε οι κλάδοι αυτοί να λειτουργούν σωστά, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες ενός άγριου, δυνητικά καταστροφικού ανταγωνισμού.
Παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Ζαν Τιρόλ ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους. Ανήκε στην «ανερχόμενη γενιά» των 25 σύγχρονων ταλέντων στην οικονομία, σύμφωνα με την έκδοση του Σεπτεμβρίου του τριμηνιαίου περιοδικού «Χρηματοπιστωτικό σύστημα και ανάπτυξη» (Finance & Development) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους οικονομολόγους με μεγάλη επιρροή» αναγνώρισε η Σουηδική Ακαδημία, τονίζοντας ότι «η συνεισφορά του έγκειται στην κατανόηση της οργάνωσης των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού».
«Δεν μπορούμε να κρίνουμε καλά τη δουλειά μας και άρα δεν ήταν κάτι που ανέμενα», σχολίασε ο 61χρονος Τιρόλ.
Η βράβευση αυτή «δεν άλλαξε τίποτε για εμένα. Αυτό που μου αρέσει είναι οι μέθοδοι έρευνας μέσα στις οποίες ζω και οι φίλοι με τους οποίους συναναστρέφομαι και στη συνέχεια η έρευνά μου με τους φοιτητές μου. Ελπίζω ότι αυτά δεν θα αλλάξουν πολύ», πρόσθεσε.
Εξάλλου σύσσωμη η γαλλική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία χαιρέτισε τη βράβευση του Τιρόλ, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να την χαρακτηρίζει «απάντηση στο “french bashing” (τη δυσφήμηση της Γαλλίας)».
Κάνοντας λόγο για «περηφάνια της Γαλλίας», ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτό το βραβείο Νόμπελ θα φέρει στο προσκήνιο την ποιότητα της έρευνας στη χώρα μας».
«Μετά τον Πατρίκ Μοντιανό, ένας ακόμη Γάλλος στο στερέωμα: συγχαρητήρια στον Ζαν Τιρόλ! Τι απάντηση στο french bashing!», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Βαλς, που εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά των επικριτών της Γαλλίας.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ είδε στη βράβευση του Τιρόλ την αναγνώριση της γαλλικής οικονομικής σκέψης.
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014 δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό των Γάλλων λογοτεχνών που τιμώνται με το βραβείο και κάνοντας τη Γαλλία τη χώρα που έχει τιμηθεί περισσότερο.
Ο Τιρόλ είναι ο τρίτος Γάλλος που τιμάται με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μετά τον Ζεράρ Ντεμπρέ το 1983 και τον Μορίς Αλέ το 1988.