Σπίτια για φοιτητές… κάθε ηλικίας!

Σπίτια για φοιτητές… κάθε ηλικίας!

Ο Πάνος Βέργος μιλά για το studenthouse.gr - το πρώτο digital real estate για φτηνά ακίνητα φοιτητών. 

Το studenthouse.gr είναι το πρώτο site για ενοικιάσεις φτηνών σπιτιών, άνοιξε στην Ελλάδα και «χάραξε» την πορεία για να ακολουθήσουν οι «επαγγελματίες» του χώρου της ενοικίασης κατοικιών.

Με προϋπηρεσία στα μεσιτικά γραφεία, ο Πάνος Βέργος αποφάσισε να παρουσιάσει το επιχειρηματικό του πλάνο στους συνεργάτες του. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο για digital real estate που θα επικεντρωθεί στην ενοικίαση και μάλιστα στα ακίνητα με χαμηλό ενοίκιο.

Το 2010, την χρονιά που το real estate στην Ελλάδα κατέρρεε και αγοραπωλησίες δεν γίνονταν, εκείνος και η ομάδα του «εκμεταλλεύτηκαν» την στροφή προς το ενοίκιο προσφέροντας στην αγορά ένα έγκυρο site με σπίτια σε προσιτές τιμές, μέχρι 500 ευρώ.

Φοβήθηκε καθόλου ένα τέτοιο άνοιγμα τη στιγμή που η κίνηση στην αγορά των σπιτιών μειωνόταν διαρκώς;

«Το ενοίκιο σε αντίθεση με τις αγοροπωλησίες έχει άνοδο, καθώς από τη στιγμή που δεν γίνονται πράξεις ανακυκλώνονται να σπίτια που ενοικιάζονται και κάθε περιοχή, έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Θεωρήσαμε έτσι πως είναι μια ευκαιρία να δούμε και τις δικές μας δυνάμεις», τονίζει.

Το studenthouse δεν είχε ανταγωνιστές, αφού επικεντρώθηκε σε μια αγορά, εκείνη των φοιτητών, που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί – ενώ και σε μέγεθος ήταν πολύ μικρότερη από τους κυρίαρχους στον χώρο των ακινήτων.

Χωρίς μεσιτική προμήθεια, λοιπόν, αποφάσισαν να προσφέρουν βοήθεια σε όσους φοιτητές έψαχναν κατοικία. Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες μέχρι να συγκεντρωθούν οι πρώτες αγγελίες, και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές). Μη χαμηλά λειτουργικά έξοδα, κατάφεραν να επενδύσουν όλο χρηματοδοτικό κεφάλαιο που έλαβαν σε καμπάνιες, adwords, seo και advertorials , ώστε να προσελκύσουν κοινό.

«Αργά και σταθερά βήματα. Οι προσδοκίες δεν ήταν να βγάλουμε γρήγορα χρήματα , αλλά η δημιουργία μιας υπεύθυνης υπηρεσίας», σημειώνει ο Πάνος Βέργος.

Τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα. Όπως συμβαίνει για κάθε newbie στον χώρο της τεχνολογίας, υπήρχαν «μυστικά» που έπρεπε να μάθουν. Έπειτα, όμως, από εννέα μήνες όλα ήταν έτοιμα για την είσοδο της στην αγορά.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η εταιρεία χειρίζεται αγγελίες σε 233 πόλεις και απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να βρει μια φτηνή κατοικία.  Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται αποκλειστικά από το τέλος της δημοσίευσης της αγγελίας του ακινήτου στην ιστοσελίδα.

«Σε αρκετά sites ανεβαίνουν ψεύτικες αγγελίες. Εμείς δε θέλουμε να έχουμε 10.000 σπίτια, θέλουμε 2.000, αλλά επιθυμούμε να γνωρίζουμε πως όποιος δει την αγγελία, θα μπορεί να επισκεφτεί το σπίτι αυτό», τονίζει ο ιδρυτής του studenthouse.gr.

Η διαδικασία απλή: με ένα log in ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τις αγγελίες και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη, χωρίς κανέναν μεσάζοντα. Η κίνηση στην σελίδα έχει αυξηθεί τόσο, ώστε τα σπίτια να ενοικιάζονται σε διάστημα μιας εβδομάδας. Για να μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της,  αξιώνει το 2% επί της αναγραφόμενης τιμής ενοικίου από τους ιδιοκτήτες, έως και 98% λιγότερο από την επικρατούσα τιμή στην αγορά.

«Πληρώνουν τέλος δημοσίευσης, ώστε να μπορέσει να δημοσιευτεί η αγγελία τους», εξηγεί ο ιδρυτής του studenthouse.

Ο κεντρικός πελάτης είναι πάντα ο ενοικιαστής, πλέον όμως μπορούν και οι μεσίτες να διαφημίζουν τα σπίτια. Η εταιρεία με τη σειρά της, αξιώνει την ελάχιστη προμήθεια του 1% επί της αναγραφόμενης τιμής ενοικίου, ανά αγγελία, ενώ διατίθεται πακέτο για απεριόριστη δημοσίευση αγγελιών αξίας 99€ τον χρόνο.

Υπάρχουν καλά και φτηνά σπίτια; «Υπάρχουν, αρκεί να έχει κάποιος υπομονή να τα ψάξει», ξεκαθαρίζει.

Από το 2013, στην ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει συγκάτοικο. Επιλέγοντας το κουτάκι «ψάχνω συγκάτοικο», εμφανίζονται αποκλειστικά αγγελίες για συγκατοίκηση, ενώ εκείνοι που έχουν κάποιο δωμάτιο που περισσεύει μπορούν να επιλέξουν το πεδίο «ψάχνω συγκάτοικο» στην φόρμα καταχώρησης και να λαμβάνουν αντίστοιχα αιτήματα.

Το studenthouse μπορεί να απευθύνεται σήμερα σε οποιονδήποτε θέλει μια κατοικία σε χαμηλή τιμή, είτε σπουδάζει είτε όχι, αλλά το όνομα δεν αλλάζει. Οι φοιτητές ήταν εκείνοι που τους ενέπνευσαν. Μια ομάδα που εκτοξεύει ακόμα την επισκεψιμότητα την «κόκκινη περίοδο» των βάσεων!

Τα σχέδια της εταιρείας είναι να εργαστούν όσο περισσότερο γίνεται με το κοινό των νέων. Ένα κοινό που όσο πιο καλά συνεργαστείτε στην αρχή, τόσο πιο εύκολα θα σε ακολουθεί πάντα. Κάπως έτσι στα μακροπρόθεσμα πλάνα είναι να καλύψουν το τεράστιο καινό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά και λέγεται «εσωτερική μετακίνηση μέσω Ευρώπης».

«Υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές, σε απόλυτο αριθμό η Ελλάδα έρχεται Τρίτη μετά την Κίνα και την Ινδία», εξηγεί, «εμείς δε θέλουμε να περιοριστούμε μόνο στους Έλληνες φοιτητές, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα student house το οποίο να λειτουργεί για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ένα μοντέλο στο οποίο οι ιδιώτες θα μπορούν να ποστάρουν τα σπίτια τους και να μπορούν εύκολα οι φοιτητές κάθε προελεύσεως να βρουν σπίτι».