Το πρώτο 3D-printed Starbucks είναι εδώ
- 27/04/2025, 11:00
- SHARE

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από την εταιρεία παρακολούθησης κόστους κατασκευής Gordian, το 82,5% των δομικών υλικών έχουν εκτοξευθεί από το 2020, με τη μέση αύξηση στο 19%. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Starbucks την επόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει το πρώτο του κατάστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Πρόκειται για ένα κατάστημα αποκλειστικά για drive-thru στο Μπράουνσβιλ. Χτισμένο με στρώματα σκυροδέματος που διακινούνται από έναν γιγάντιο ρομποτικό εκτυπωτή, η κατασκευή των 1.400 τετραγωνικών ποδιών αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της εταιρείας να εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες και να μειώσει το κόστος. Η Peri-3D, μια γερμανική εταιρεία, χρησιμοποίησε έναν γιγάντιο τρισδιάστατο εκτυπωτή για να αντλήσει στρώματα μείγματος σκυροδέματος για να δημιουργήσει τη δομή. Η Peri-3D έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον 15 κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων κατοικιών στην Ευρώπη και τη Γερμανία.
Την ίδια στιγμή οκτώ Βραζιλιάνοι κατέθεσαν αστική αγωγή στις ΗΠΑ κατά της Starbucks, με την υποστήριξη των Διεθνών Υπερασπιστών Δικαιωμάτων (IRA), ζητώντας οικονομική αποζημίωση για τη ζημία που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν. Όπως μετέδωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο The Guardian ο «Τζον» ήταν μόλις λίγες μέρες πριν κλείσει τα 16, όταν φέρεται να προσλήφθηκε για να εργαστεί σε μια βραζιλιάνικη φάρμα καφέ που προμηθεύει την παγκόσμια αλυσίδα καφέ Starbucks. Η επίσημη έκθεση από την επιχείρηση των Βραζιλιάνικων Αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζον είχε υποβληθεί σε «παιδική εργασία σε επικίνδυνες συνθήκες» και ότι αυτός και άλλοι εργαζόμενοι είχαν «καταστραφεί και υποβληθεί σε συνθήκες δουλείας».
Την Πέμπτη, η ΜΚΟ Coffee Watch υπέβαλε επίσης καταγγελία στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) ζητώντας να «αποκλείσει τον καφέ και τα προϊόντα καφέ που παράγονται «εν όλω ή εν μέρει» με καταναγκαστική εργασία στη Βραζιλία» από την εισαγωγή από την Starbucks και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Nestlé, η Jacobs Douwe Egberts, η Dunkin’, η Illy και η McDonald’s. «Αν καταφέρουμε να πείσουμε την CBP ότι η υπόθεσή μας είναι αδιαμφισβήτητη… αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα, επειδή χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί σε αυτές τις συνθήκες από τις βραζιλιάνικες αρχές και σαφώς ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα δεν λύνει το πρόβλημα», δήλωσε η Etelle Higonnet, ιδρύτρια και διευθύντρια της Coffee Watch.