Τέλος οι «φθηνές αποστολές» από Κίνα: Οι δασμοί Τραμπ αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο e-commerce

Τέλος οι «φθηνές αποστολές» από Κίνα: Οι δασμοί Τραμπ αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο e-commerce
E-commerce mobile apps from ultra fast fashion clothing companies Temu and Shein. Photo: Jessica Gow / TT / code 10070 (Photo by JESSICA GOW / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Photo: AFP
Η κατάργηση της δασμολογικής απαλλαγής για μικροπακέτα από Κίνα και Χονγκ Κονγκ φέρνει τα πάνω κάτω στις ηλεκτρονικές αγορές και αναγκάζει κολοσσούς όπως η Shein και η Temu να αλλάξουν στρατηγική εν μια νυκτί.

Από σήμερα, το καθεστώς των αδασμολόγητων αποστολών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ ανήκει στο παρελθόν. Με εκτελεστικό διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήργησε τον λεγόμενο κανόνα de minimis, βάσει του οποίου δέματα αξίας έως 800 δολαρίων από Κίνα και Χονγκ Κονγκ εισέρχονταν στις ΗΠΑ χωρίς τελωνειακές επιβαρύνσεις. Πρόκειται για μία από τις πιο δραστικές κινήσεις εμπορικής πολιτικής της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου, που απευθύνεται ταυτόχρονα σε ψηφοφόρους και σε επιχειρήσεις.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την προηγούμενη ρύθμιση «μεγάλη απάτη», υποστηρίζοντας ότι πλήττει τις αμερικανικές μικρές επιχειρήσεις και διευκολύνει τη διακίνηση παράνομων ουσιών. Η νέα πολιτική επιβάλλει πλέον δασμούς που φτάνουν έως και το 120% της αξίας του πακέτου ή ένα ενιαίο τέλος ύψους 100 έως 200 δολαρίων. Οι αλλαγές ήδη επηρεάζουν την αγορά: η Shein αύξησε τις τιμές στα 100 πιο δημοφιλή προϊόντα της κατηγορίας ομορφιάς κατά 51%, ενώ η Temu μετακυλύει τους φόρους απευθείας στους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέγεθος της ανατροπής είναι τεράστιο: μόνο το 2024, περίπου 4 εκατομμύρια τέτοια πακέτα εισέρχονταν ημερησίως στις ΗΠΑ — από μόλις 140 εκατομμύρια ετησίως μια δεκαετία πριν. Πλέον, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο μικροί δέματα τον χρόνο θα επηρεάζονται άμεσα από το νέο καθεστώς.

Οι πλατφόρμες επιχειρούν να προσαρμοστούν άμεσα. Η Temu ανακοίνωσε ότι θα στραφεί σε συνεργασίες με τοπικούς εμπόρους στις ΗΠΑ ώστε να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές και να παρακάμψει τους δασμούς. Παράλληλα, εταιρείες όπως η Amazon και η Walmart βρίσκονται σε δίλημμα: είτε να απορροφήσουν τις αυξήσεις κόστους εις βάρος του περιθωρίου κέρδους τους, είτε να τις μετακυλήσουν στους καταναλωτές, με κίνδυνο να υποστούν απώλειες σε μερίδιο αγοράς.

Η πολιτική διάσταση δεν είναι αμελητέα: οι κινεζικής προέλευσης πλατφόρμες έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο Λευκός Οίκος μάλιστα συνδέει τις παραλείψεις στον εκτελωνισμό με την εισαγωγή παράνομων ουσιών, όπως η φαιντανύλη, προσθέτοντας μια ακόμη στρώση πίεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: