BofA για Ευρωζώνη: «Φρένο» στην ανάπτυξη, κίνδυνοι στον ορίζοντα – Πού ξεχωρίζει η Ελλάδα και πού απειλείται

BofA για Ευρωζώνη: «Φρένο» στην ανάπτυξη, κίνδυνοι στον ορίζοντα – Πού ξεχωρίζει η Ελλάδα και πού απειλείται
Salt Lake City,Utah,USA-June 16th 2024: Bank of America company brand logo Photo: Shutterstock
Η Bank of America βλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη για το 2025-2026, ωστόσο διατηρεί την Ελλάδα στο στρατόπεδο της υπεραπόδοσης.

Μπροστά σε ένα νέο γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο, η Bank of America αναθεωρεί καθοδικά τις προβλέψεις της για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών, της χρηματοδοτικής σύσφιξης και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της περιοχής – αλλά πλέον με μικρότερα περιθώρια ασφαλείας.

Η BofA τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 0,8% το 2025 και 1,0% το 2026, με τις χώρες του πυρήνα να πλήττονται περισσότερο από τις δασμολογικές εντάσεις και την περιοριστική πολιτική. Αντίθετα, η περιφέρεια διατηρεί θετικό πρόσημο, αλλά υπό σημαντικές προκλήσεις.

Οι νέες προβλέψεις ανάπτυξης 2025/26:

  • Ελλάδα: 1,7% / 1,7%
  • Ισπανία: 2,4% / 1,5%
  • Πορτογαλία: 2,2% / 1,6%
  • Ιταλία: 0,4% / 0,7%
  • Ιρλανδία: 3,5% / 1,9%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα, παρότι επηρεάζεται λιγότερο από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καταφέρνει να διατηρήσει σταθερή δυναμική ανάπτυξης, με αιχμές την ιδιωτική κατανάλωση, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Όπως τονίζει η BofA, η περιορισμένη ευαισθησία της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια λειτουργεί διττά: ως ανάχωμα στην τρέχουσα φάση αλλά και ως περιοριστικός παράγοντας στη φάση της νομισματικής χαλάρωσης.

Αν και η τουριστική περίοδος ενδέχεται να επηρεαστεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης – σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο – η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία, συνεχίζουν να επωφελούνται από την υλοποίηση των εθνικών RRP, με απορρόφηση 51% των κονδυλίων μέχρι σήμερα.

Η πρόκληση της περιόδου 2025-2026 αφορά πλέον:

  • την επιτάχυνση των επενδύσεων,
  • την αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων του Ταμείου Ανάκαμψης πριν τη λήξη του το 2026, και
  • την ανθεκτικότητα απέναντι σε εξωτερικά σοκ όπως η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων ή νέα αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών δεικτών, η Ελλάδα καταγράφει βελτιωμένα ισοζύγια, αλλά ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει πάνω από το 100%, κάτι που καθιστά κρίσιμη τη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης, ειδικά ενόψει της συζήτησης για αυξημένες αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ. Η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει τη «ρήτρα διαφυγής» της ΕΕ για να εξαιρέσει μέρος των εξοπλιστικών δαπανών από τους στόχους, ωστόσο η BofA βλέπει περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία σε όλη την περιφέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: