Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «αντιστέκονται» στους δασμούς του Τραμπ – Άνοδος κερδών 3,8% στην αρχή του 2025
- 05/05/2025, 11:18
- SHARE

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα, προσθέτοντας όμως πως οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να «θολώνουν» τις προοπτικές τους.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι εταιρείες του δείκτη MSCI Europe παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αύξηση κερδών 3,8% μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πτώση 1,4% πριν από την έναρξη της περιόδου, ενώ πάνω από το ήμισυ της αγοραίας αξίας του δείκτη έχει ανακοινώσει μέχρι τη Δευτέρα αποτελέσματα.
«Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου φαίνονται σταθερά, με τα μικτά κέρδη ανά μετοχή να αρχίζουν να καμπυλώνουν προς τα πάνω, αλλά τα κέρδη της πρώτης γραμμής ήταν χλιαρά», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays. Παρόλα αυτά, προσθέτουν ότι «η καθοδήγηση ήταν αδύναμη και το κλίμα για τις επενδύσεις έχει γίνει επιφυλακτικό λόγω των δασμών», αναφέροντας εκτεθειμένους τομείς όπως τα εμπορεύματα, τα διακριτικά αγαθά, οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Προς το παρόν, οι επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν την προσέγγιση του μισογεμάτου ποτηριού. Εν μέσω ενδείξεων πιθανής απόψυξης των εμπορικών εντάσεων, ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε την Παρασκευή την ένατη συνεχόμενη άνοδό του, ανακάμπτοντας στα επίπεδα πριν από την ανακοίνωση των δασμών.
Όσον αφορά τα κέρδη, η θετική έκπληξη καθοδηγείται από τις εταιρείες του φαρμακευτικού, του τραπεζικού και του τεχνολογικού τομέα, οι οποίες ήταν επίσης οι κορυφαίες επιδόσεις στην περίοδο κερδών του τέταρτου τριμήνου.
Οι αμυντικοί τίτλοι αποδίδουν καλύτερα από τους κυκλικούς, ανέφερε η Barclays, με την υγειονομική περίθαλψη και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των κτυπημάτων, ενώ οι χρηματοπιστωτικοί και οι τεχνολογικοί κλάδοι ακολουθούν από κοντά.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale με επικεφαλής τον Ρόλαντ Καλογιάν προτιμούν τα αμυντικά στοιχεία όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η υγειονομική περίθαλψη και τα βασικά προϊόντα. Αυτοί οι τομείς «είναι ιστορικά πιο ανθεκτικοί στις περικοπές κερδών και όπου οι προσδοκίες ανάπτυξης για το 2025 είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τους κυκλικούς τομείς», έγραψαν σε σημείωμά τους.
Ξεπερνώντας τις προσδοκίες
Οι δανειστές της περιοχής σημείωσαν υψηλότερα κέρδη και διατήρησαν τις κατευθυντήριες γραμμές για το έτος, ενώ η μεταβλητότητα της αγοράς είδε τους διαπραγματευτές μετοχών της Barclays να πραγματοποιούν το καλύτερο τρίμηνο από το 2022.
Αυτό μετριάστηκε από τις υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια και τα επιφυλακτικά σχόλια σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις συμφωνίες.
Η εκτεθειμένη στην Ασία HSBC βλέπει πτώση των εσόδων σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και αύξηση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών κατά 500 εκατ. δολάρια υπό το σενάριο «σημαντικά υψηλότερων δασμών».
Οι φαρμακοβιομηχανίες, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να περιμένουν την εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές φαρμάκων και επενδύουν προληπτικά για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στη χώρα.
Μέχρι να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τους δασμούς, η ισχυρή ζήτηση για τον καρκίνο, τον διαβήτη, το άσθμα και μια σειρά άλλων φαρμάκων οδήγησε τη Sanofi και την GSK να ξεπεράσουν τις προσδοκίες για τα κέρδη τους, ενώ η Novartis αύξησε τις προβλέψεις της για το έτος.
Έκθεση στους δασμούς
Οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι ετικέτες πολυτελείας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι μεταξύ των τομέων που έχουν υπολείπεται των προσδοκιών, καθώς η μακροοικονομική αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς εμποδίζει τη ζήτηση.
Ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών, που περιλαμβάνει προϊόντα από αυτοκίνητα υψηλών προδιαγραφών έως τσάντες σχεδιαστών, ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 17% αυτό το τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 11%.
Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποσύρει ή μειώσει τις κατευθυντήριες γραμμές ως απάντηση στον εμπορικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της Stellantis της Porsche και της Mercedes-Benz.Τ
α αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν τη διαρθρωτική πρόκληση της χαμηλότερης ζήτησης και της πίεσης στα περιθώρια κέρδους, η οποία επιτείνεται από τον αντίκτυπο των αμερικανικών εισφορών, γεγονός που καθιστά απίθανη την ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα.
Ο βιομηχανικός τομέας έχει επίσης απογοητεύσει μέχρι στιγμής, με αύξηση των κερδών ανά μετοχή 6,5% έναντι προσδοκιών 8%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κάμψη του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Απρίλιο – Στο +74% οι τιμές στέγασης
- Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώθηκε η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα
Πηγή: Bloomberg.com