Live – Παρουσιάζεται η πλατφόρμα αξιολόγησης στο Δημόσιο από τους πολίτες
- 06/05/2025, 12:14
- SHARE

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην παρουσίαση της πλατφόρμας αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας καλούνται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, αξιολογώντας σε κλίμακα από το 0 έως το 10 κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, το Κτηματολόγιο και οι Αστικές Συγκοινωνίες. Παράλληλα, στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, το myHealth, αλλά και εφαρμογές όπως το Gov Gr Wallet, η υπεύθυνη δήλωση και το ραντεβού για την έκδοση ταυτότητας.
Οι πολίτες καλούνται επίσης να περιγράψουν τη δική τους εμπειρία, να δηλώσουν ποιες υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει τους τελευταίους 12 μήνες και να προτείνουν ποιες διαδικασίες πρέπει να ψηφιοποιηθούν στο μέλλον. Αξιολογούνται ακόμη υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η κατάσταση του οδικού δικτύου.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «δημοσκόπηση» που έχει πραγματοποιηθεί για τη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη συλλογή κρίσιμων δεδομένων που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό προβληματικών διαδικασιών και την υλοποίηση στοχευμένων διορθώσεων. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο, κάθε Απρίλιο-Μάιο και Οκτώβριο-Νοέμβριο, προκειμένου να διαμορφώνεται σταδιακά μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους.
Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της αναθεώρησης του μηχανισμού αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που ξεκίνησε το 2023 και περιλαμβάνει πλέον πολλαπλά φίλτρα, μεταξύ των οποίων και η τεχνητή νοημοσύνη. Από τις 166.350 αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι, μόλις 54.650 υπάλληλοι κρίθηκαν αρχικά ως υψηλής απόδοσης, με την επανεξέταση να αποκαλύπτει ότι 39.000 εξ αυτών δεν πληρούσαν τελικά τα κριτήρια.
Η νέα πρωτοβουλία φιλοδοξεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, δίνοντας φωνή στους πολίτες και ενισχύοντας τη λογοδοσία των υπηρεσιών. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας και η διαμόρφωση ενός δημόσιου τομέα πιο αποδοτικού και προσανατολισμένου στον πολίτη.