Τραμπ εναντίον «επικίνδυνης επιστήμης»: Στο στόχαστρο οι ιολογικές έρευνες μετά τον COVID-19
- 06/05/2025, 17:31
- SHARE

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε δραστική αλλαγή πορείας στην πολιτική της για τη βιολογική έρευνα, με φόντο την πανδημία της COVID-19 και την αναζωπύρωση της θεωρίας ότι ο ιός SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο. Με νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη τη Δευτέρα, αναστέλλονται όλες οι ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για έρευνες του τύπου «gain of function» – μεθόδους που τροποποιούν γενετικά παθογόνους οργανισμούς ώστε να μελετηθεί η συμπεριφορά και η μεταδοτικότητά τους.
Ο Τραμπ και ανώτατοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτού του τύπου οι πρακτικές ευθύνονται για την εκδήλωση της πανδημίας. Στο επίκεντρο της ρητορικής του βρίσκεται η Κίνα και, ειδικότερα, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο –σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο– διεξήγαγε τέτοιες έρευνες με τεχνογνωσία και κεφάλαια που προήλθαν από τις ΗΠΑ.
«Ο εφιάλτης της COVID-19 πιθανόν προκλήθηκε από επιστημονικό πείραμα που εκτροχιάστηκε», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του FDA Μάρτι Μάκαρι, υιοθετώντας ανοιχτά τη θεωρία της «διαρροής από εργαστήριο», την οποία πλέον υποστηρίζουν και κρατικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας.
Η νέα στρατηγική του προέδρου Τραμπ περιλαμβάνει:
- Ολικό τερματισμό της ομοσπονδιακής στήριξης σε ιολογικές έρευνες υψηλού ρίσκου,
- Απαγόρευση συνεργασιών με εργαστήρια χωρών που δεν πληρούν αυστηρές προδιαγραφές επίβλεψης – με την Κίνα να κατονομάζεται ρητά,
- Σύσταση στρατηγικής επιτήρησης και περιορισμού τέτοιων πειραμάτων εντός ΗΠΑ.
Ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ ανέφερε μέσω X πως «δεν υπάρχει εργαστήριο απαλλαγμένο από διαρροές», προσθέτοντας ότι το διάταγμα προστατεύει την ανθρωπότητα από μελλοντικούς κινδύνους.
Η παρέμβαση Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο όπου εντείνεται η κριτική για τον ρόλο της επιστημονικής κοινότητας στην πρόληψη αλλά και στην πιθανή πρόκληση πανδημιών. Η πολιτική του εστιάζει πλέον σε σκληρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με το βλέμμα στο 2026, και περιλαμβάνει και περικοπές στους προϋπολογισμούς της ομοσπονδιακής έρευνας καθώς και απολύσεις σε δημόσιους οργανισμούς.